jazda na długich światłach
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jazda na długich światłach
Przetrzepałem ten dział do roku 2008 i nie znalazłem podobnego tematu.
Chciałem posłuchać Waszych opinii na temat jazdy na długich światłach. Wiadomym jest że bardzo wielu motocyklistów jeździ na światłach długich niezależnie od pory dnia czy nocy i niezależnie od tego czy są obok jakieś pojazdy czy nie. Osobiście uważam jazdę na długich w środku dnia pomiędzy puszkami za zachowanie niegrzeczne. Ja sam używam długich na tych samych zasadach co jadąc samochodem. Być może w dzień faktycznie poprawia to widoczność motocykla ale w nocy jeśli gość leci na długich innemu kierowcy ciężko jest ocenić prędkość takiego motorka. Osobiście zazwyczaj myślę że to przeciążony skuter i może dojść do niebezpiecznej sytuacji.
Jak Wy zapatrujecie się na to? Czy lecicie 250 na długich mając wszystko głęboko? Czy może bliżej Wam do moich zwyczajów?
Chciałem posłuchać Waszych opinii na temat jazdy na długich światłach. Wiadomym jest że bardzo wielu motocyklistów jeździ na światłach długich niezależnie od pory dnia czy nocy i niezależnie od tego czy są obok jakieś pojazdy czy nie. Osobiście uważam jazdę na długich w środku dnia pomiędzy puszkami za zachowanie niegrzeczne. Ja sam używam długich na tych samych zasadach co jadąc samochodem. Być może w dzień faktycznie poprawia to widoczność motocykla ale w nocy jeśli gość leci na długich innemu kierowcy ciężko jest ocenić prędkość takiego motorka. Osobiście zazwyczaj myślę że to przeciążony skuter i może dojść do niebezpiecznej sytuacji.
Jak Wy zapatrujecie się na to? Czy lecicie 250 na długich mając wszystko głęboko? Czy może bliżej Wam do moich zwyczajów?
siódmy sezon
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
-
witoldjusz - Świeżak
Nie rób drugiemu, co Tobie niemiłe
Gdyby ta zasada była stosowana na drogach to byłoby o wiele bezpieczniej na drogach... ale wiadomo, takie rzeczy to tylko w teorii
Jak mi ktoś z naprzeciwka jedzie po zmroku na długich to mnie trafia jakie debil... dlatego ja sam tak nie robię
Gdyby ta zasada była stosowana na drogach to byłoby o wiele bezpieczniej na drogach... ale wiadomo, takie rzeczy to tylko w teorii

Jak mi ktoś z naprzeciwka jedzie po zmroku na długich to mnie trafia jakie debil... dlatego ja sam tak nie robię
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
Bliżej mi do twoich zwyczajów. Światła mijania spokojnie wystarczają by "dobrze się pokazać". Wiadomo, że lecąc 250 na mijania będzie nas ciężej w porę zauważyć, ale to kwestia debila na moto.
Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
No to jak mianps napisał. Nie walę nikomu po oczach obojętnie czy jade bajkiem, osobowym czy busem. Czasem tylko sprawdzam czy mam dobrze ustawione światła i walę kawałek na DROGOWYCH(!) a jak mi ktoś też walnie to znak że są dobrze ustawione
PS a co do widoczności to polecam paski odblaskowe albo na hardkorze kamizelke do łatania dziur w drogach

PS a co do widoczności to polecam paski odblaskowe albo na hardkorze kamizelke do łatania dziur w drogach
They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
jezdze ale tylko za dnia - widac mnie lepiej, a specjalnie nikogo nie oslepiam.
W nocy nigdy bym na dlugich nie jezdzil bo to glupota
W nocy nigdy bym na dlugich nie jezdzil bo to glupota
R6
-
CubaLibree - Świeżak
Gratuluje głupoty czyt. jazdy na drogowych w dzień. Oślepiają i to konkretnie, dlatego w najgorszym wypadku można przyczynić się do wypadku. W tamtym roku miałbym dzwona jak gość w osobówce w dzień wyminął mnie na długich.
-
zadzior - Stały bywalec
dokładnie po co jeździc za dnia z długimi ? tobie nic sie nie polepsza ani widocznosc ani zauwazalnosc. a akurat komuś migniesz soczewą po oczach dziadek ataku epilepsji dostanie i gorzej moze byc niz lepiej
a w nocy z doswiadczen wiem że jak sie na chwile nawet wrzuci długie to kierowca z naprzeciwka odwdzięczy sie tym samym. od razu długimi swieci i nie raz tak miałem że musiałem po prostu zacząc zwalnac bo konkretnie mnie oślepiało... taka juz mentalnosc naszego narodu w tej kwesti.. dlatego dlugich nie uzywam. a jak juz to jak jade sam i wiem że nikogo nie oslepie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Re: jazda na długich światłach
witoldjusz napisał(a): Czy lecicie 250 na długich mając wszystko głęboko?
W Polsce nie można tyle jeździć

Jak by kierowca TIRa też tak uważał i zapalił halogeny na dachu to nie dość że by cię oślepiło to jeszcze by stopiło czachę w moto

SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
Kiedyś zdarzało mi się na długich jeździć w dzień ale to dlatego że byłem jeszcze niedojrzałym i świeżym motocyklistą,może się bałem i chciałem żeby mnie wszyscy widzieli.
Ale jak chce szybko pojechać to się zdarza jazda na długich w dzień aby było mnie widać,sprawdzone puszki reagują nie zmieniają tak pasów.
W nocy tylko tak jak prawo pozwala.
Ale jak chce szybko pojechać to się zdarza jazda na długich w dzień aby było mnie widać,sprawdzone puszki reagują nie zmieniają tak pasów.
W nocy tylko tak jak prawo pozwala.
CBR 600 F4I
35 lat.
6-sty sezon na 600.
-
mrówa - Świeżak
Jak dajesz w palnik a na przeciwnym pasie znajduje sie sznur puszek i boisz sie, ze jakis matol zacznie wyprzedzac to najlepiej wlaczyc awaryjne +/lub mrugac dlugimi - takie ostrzezenie (w kazdym moto jest przycisk do ostrzegania dlugimi swiatlami).
-
rossavu - Stały bywalec
Motocykliści jeżdżą na moto na światłach drogowych ze względu na niesymetryczność świateł
Jak masz mijania to w wielu motorach pali ci się jedno oko po którejś stronie i szpeci to wygląd 

Kawasaki Ninja ZX-10R 2006 rok
-
TroyaN1984 - Świeżak
Po co draznic innych? Nie jezdze na dlugich i ani 100 na drugim biegu. Po co pozniej maja nadawac na cb, ze jakis idiota jedzie? Jedziesz cicho i spokojnie to kazdy cie przepusci i szybko bezpiecznie dojedziesz do celu, bedziesz kozaczyl to trafisz na glupka i nie dojedziesz nigdzie
-
mirekm71 - VIP Åšcigacz.pl
Nie uzywam dlugich wogole w dzien, chyba ze cos chce komus zasygnalizowac, lub ostrzec.
W nocy tylko gdyzachodzi taka koniecznosc, lub tez jesli jade na nieoswietlonych drogach i nikt nie nadjezdza z przeciwka, zeby nie oslepiac nikogo, bo tak samo ja bym nie chcial byc oslepiany.
Swiatla mijania tylko troche podnioslem do ory, tak aby byc lepiej zauwazalnym a nie oslepiac nimi innych. Mozna powiedziec ze sa ustawione tak na pograniczu.
W nocy tylko gdyzachodzi taka koniecznosc, lub tez jesli jade na nieoswietlonych drogach i nikt nie nadjezdza z przeciwka, zeby nie oslepiac nikogo, bo tak samo ja bym nie chcial byc oslepiany.
Swiatla mijania tylko troche podnioslem do ory, tak aby byc lepiej zauwazalnym a nie oslepiac nimi innych. Mozna powiedziec ze sa ustawione tak na pograniczu.
- marcinpsk
- Świeżak
Tak motocykle mają awaryjne (niektóre).
Osobiście jazdę na długich w dzień czy wieczorem uważam za głupotę i chamstwo. Zawsze odwdzięczam się tym samym a jak jadę na moto to zamiast lewej w górę pokazuje palcem na lampę a później pukam się w kask. Czasem używam też klaksonu. Chamstwo za chamstwo.
W takiej sytuacji jak napisał Ross jest to ok ale nie jazda non stop na długich.
Osobiście jazdę na długich w dzień czy wieczorem uważam za głupotę i chamstwo. Zawsze odwdzięczam się tym samym a jak jadę na moto to zamiast lewej w górę pokazuje palcem na lampę a później pukam się w kask. Czasem używam też klaksonu. Chamstwo za chamstwo.
W takiej sytuacji jak napisał Ross jest to ok ale nie jazda non stop na długich.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Najmilej jak już ktoś napisał - kierowca ciężarowej choinki odwdzięczy się robiąc temu na długich darmowy roentgen 

-
zadzior - Stały bywalec
senekkorzenna napisał(a):rossavu napisał(a):Jak dajesz w palnik a na przeciwnym pasie znajduje sie sznur puszek i boisz sie, ze jakis matol zacznie wyprzedzac to najlepiej wlaczyc awaryjne +/lub mrugac dlugimi - takie ostrzezenie (w kazdym moto jest przycisk do ostrzegania dlugimi swiatlami).
Już napisałem powyżej że należało by znać przepisy o ruchu drogowym a Ty tych przepisów wyraźnie nie znasz.
No fakt, lepiej jechac, uzywac oswietlenia zgodnie z przepisami i miec nadzieje, ze ktos nie pomyli nas ze skuterem niz ostrzegac innych uzytkownikow przed tym, ze w ciagu paru sekund znajde sie obok nich.
Nerwicy dostaje gdy oslepia mnie burak z pseudo-xenonami z bazaru. Na takich idiotow zamontowalem specjalnie najmocniejsze, legalne oswietlenie (bodajze +50 czy cos w tym stylu) i bardzo ladnie strzelam im prosto w oko.
-
rossavu - Stały bywalec
Ja tylko czasem migne swiatlami ale nie duje caly czas na dlugich uwazam to za debili.... i brak wyobrazni. Tak samo jak ladowanie xenonow do nie przystosowanych reflekotorow. Kolo mial w k1 taki i swiatla walily gdzi popadnie.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
rossavu napisał(a):senekkorzenna napisał(a):rossavu napisał(a):Jak dajesz w palnik a na przeciwnym pasie znajduje sie sznur puszek i boisz sie, ze jakis matol zacznie wyprzedzac to najlepiej wlaczyc awaryjne +/lub mrugac dlugimi - takie ostrzezenie (w kazdym moto jest przycisk do ostrzegania dlugimi swiatlami).
Już napisałem powyżej że należało by znać przepisy o ruchu drogowym a Ty tych przepisów wyraźnie nie znasz.
No fakt, lepiej jechac, uzywac oswietlenia zgodnie z przepisami i miec nadzieje, ze ktos nie pomyli nas ze skuterem niz ostrzegac innych uzytkownikow przed tym, ze w ciagu paru sekund znajde sie obok nich.
Nerwicy dostaje gdy oslepia mnie burak z pseudo-xenonami z bazaru. Na takich idiotow zamontowalem specjalnie najmocniejsze, legalne oswietlenie (bodajze +50 czy cos w tym stylu) i bardzo ladnie strzelam im prosto w oko.
dlatego jak sie jezdzi to trzeba ocenic dobrze predkosc nadjezdzajacego pojazdu a nie luknac i w palnik bo daleko jest a tu wielkie zdziwienie bo pisk opon zgrzyt łamanego plastiku bo mały swiecacy punkcik dojechał nagle w ciagu 3 sekund i okazał sie byc ponad 100 konnym motocyklem
wracajac do tematu kto patrzy w lusterko i cos go tam oslepia to nie bardzo jak ma ocenic predkosc i odległosc a po drógie nikt nie patrzy w cos co nas oslepia dlatego jeżdze na mijania a drogowe tylko w nocy oczywiscie jak nikogo nie oslepiam i do ostrzegania i tego bym sobie zyczył
GSX 750F
-
eryk79 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości