Honda CBR vs NSR vs Aprilla RS - 125
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Honda CBR vs NSR vs Aprilla RS - 125
Cześć mam 16lat i chciałbym kupić motocykl nie na długie trasy do maksymalnie 20km ( w jedną stronę ) nie posiadam prawka na kategorię A1 ale zamierzam zrobić gdy troszkę się obeznam w motocyklach bo jak na razie to jeździłem Chińskim Skuterem więc zdać prawko będzie trudno - a jak będę posiadał 1 sezon lub 2 sezony to już lepiej będę się umiał obsłużyć.
A jeszcze podobno od marca na większe pojemności trzeba mieć 24lata tak to bym w ogóle nie robił A1 tylko do 18 lat i A. - Ale to taki wstęp.
Nie wiem który motocykl wybrać tak dla początkującego, i nie wymieniać go przez dłuższy czas.
Nie chodzi mi o osiągi ogromne ale też żeby nie był wolny tak żeby 100km/h by miał na 100% ( tak się dowiedziałem że tyle uciągnie 125 ) No i też aby posiadał siłę tzn żeby pod górkę nie jechał mi 40km/h lub 20km/h jak Skuter mój
, i w 2 osoby też nie wolno porostu nie chcę zrobić wstydu że jadę z dziewczyną a tu mnie maluszek wymija
Sprzedam skutera za około 1tyś zł, ( z 2007r, około 6tyś km, 4T )
To tak myślę ze za 5tysięcy coś kupie konkretnego, tylko nie wiem którego wybrać czy
Honde CBR 125
Hondę NSR 125
Aprille RS 125
Aby to wszystko można było jeździć na kat. A1 ( ewentualnie A2 jeśli można od 16lat )
I by był komfort jazdy około 20km ( i więcej - nie chodzi mi tutaj o 200km ale czasami może 40-50km )
Cześć i pozdrawiam i polećcie mi najlepszy wybór
A jeszcze podobno od marca na większe pojemności trzeba mieć 24lata tak to bym w ogóle nie robił A1 tylko do 18 lat i A. - Ale to taki wstęp.
Nie wiem który motocykl wybrać tak dla początkującego, i nie wymieniać go przez dłuższy czas.
Nie chodzi mi o osiągi ogromne ale też żeby nie był wolny tak żeby 100km/h by miał na 100% ( tak się dowiedziałem że tyle uciągnie 125 ) No i też aby posiadał siłę tzn żeby pod górkę nie jechał mi 40km/h lub 20km/h jak Skuter mój

Sprzedam skutera za około 1tyś zł, ( z 2007r, około 6tyś km, 4T )
To tak myślę ze za 5tysięcy coś kupie konkretnego, tylko nie wiem którego wybrać czy
Honde CBR 125
Hondę NSR 125
Aprille RS 125
Aby to wszystko można było jeździć na kat. A1 ( ewentualnie A2 jeśli można od 16lat )
I by był komfort jazdy około 20km ( i więcej - nie chodzi mi tutaj o 200km ale czasami może 40-50km )
Cześć i pozdrawiam i polećcie mi najlepszy wybór

- Devek
- Świeżak
Prawko A2 wchodzi od stycznia 2013 i jak wejdzie to A mozesz miec po 2 latach posiadana A2 lub bez niczego od 24.
Jesli chcesz poszalec to nsr/mito/rs/gpr etc, a jak nie masz kasy zeby tankowac co 100km to bierz cbr, max kolo 130km/h, stówka sie nie bedzie meczyla.
A tego skuterka to jakby nie bylo; ) , ma pewnie 2-3km, automat pewnie ledwo sie turla, przy nich cebra to juz potwor xD
BTW. dobrze zrozumialem, ze chcesz jezdzic rok bez prawka?!
Jesli chcesz poszalec to nsr/mito/rs/gpr etc, a jak nie masz kasy zeby tankowac co 100km to bierz cbr, max kolo 130km/h, stówka sie nie bedzie meczyla.
A tego skuterka to jakby nie bylo; ) , ma pewnie 2-3km, automat pewnie ledwo sie turla, przy nich cebra to juz potwor xD
BTW. dobrze zrozumialem, ze chcesz jezdzic rok bez prawka?!
- magik2208
- Bywalec
Czyli nawet jak bym miał 30lat to jeszcze nie mogę zdawać prawka A2 bo go w ogóle nie ma tak ?
Kasy za bardzo to nie mam... Sprzedam skutera za około 1tys zł i mam 520zł w portfelu...
Czyli mówisz że CBR będzie taka uniwersalna dla nowicjusza ale i na później jak już zdobędę doświadczenie i pociągnie tak z 80km/h w 2 osoby ( 120-140kg ) ?
A jak będzie z komfortem jazdy waga około 70kg wzrost około 175cm - 177cm, na skuterze jak jeździłem bez przerw około 8-10km to czułem się normalnie...
Kasy za bardzo to nie mam... Sprzedam skutera za około 1tys zł i mam 520zł w portfelu...
Czyli mówisz że CBR będzie taka uniwersalna dla nowicjusza ale i na później jak już zdobędę doświadczenie i pociągnie tak z 80km/h w 2 osoby ( 120-140kg ) ?
A jak będzie z komfortem jazdy waga około 70kg wzrost około 175cm - 177cm, na skuterze jak jeździłem bez przerw około 8-10km to czułem się normalnie...
- Devek
- Świeżak
Ło matko, strasznie długie trasy 8-10km....
Ja jak jeżdże z 4 godziny to drugiego dnia często nie moge pleców wyprostować, ale ok to teren.
Cebra nie bedzia jakas niewygodna, ale osobiście bym celował i tak w coś innego, może nie ścig varadero 125? silnik v-ka, bardzo oszczędny, dynamiczny, ciężki bo 160kg, no ale.... powiedz, czy takie typy ci się nie podobają.
Jest jeszcze TDR, dość mocny i oszczędny w trasie będzie, a jak coś ci padnie to koszta groszowe i naprawisz sam, za to jak coś w cebrze pójdzie to kwiczysz i płacisz mechanikowi:D
Ja jak jeżdże z 4 godziny to drugiego dnia często nie moge pleców wyprostować, ale ok to teren.
Cebra nie bedzia jakas niewygodna, ale osobiście bym celował i tak w coś innego, może nie ścig varadero 125? silnik v-ka, bardzo oszczędny, dynamiczny, ciężki bo 160kg, no ale.... powiedz, czy takie typy ci się nie podobają.
Jest jeszcze TDR, dość mocny i oszczędny w trasie będzie, a jak coś ci padnie to koszta groszowe i naprawisz sam, za to jak coś w cebrze pójdzie to kwiczysz i płacisz mechanikowi:D
- magik2208
- Bywalec
No nie są to długie trasy...
Mój tata jest mechanikiem i ja też poszedłem na mechanika pojazdów samochodowych ( pierwszy rok )...
Ale jak patrze na Allegro to koszt części to około 200zł czyli dość sporo...
I prawko A1 to tylko do 15 KM ?
Osobiście nawet spodobała mi się honda cbr, no ale nie wiem jak z tymi częściami, żeby nie wydawać co chwilę 200zł czy nawet więcej
Mój tata jest mechanikiem i ja też poszedłem na mechanika pojazdów samochodowych ( pierwszy rok )...
Ale jak patrze na Allegro to koszt części to około 200zł czyli dość sporo...
I prawko A1 to tylko do 15 KM ?
Osobiście nawet spodobała mi się honda cbr, no ale nie wiem jak z tymi częściami, żeby nie wydawać co chwilę 200zł czy nawet więcej
- Devek
- Świeżak
tak, niby 15KM, ale zablokowane 2-takty mają 15KM i tak jest wbite w dowód.
200zł... ale za co??
Nie no nie co chwile, jak coś już walne to raz, wtedy dasz na remont 1-2tys i jezdzisz bez niczego i wiesz czym. O ile coś padnie w ogóle.
pisz poprawnie! poprawiłem Ci wypowiedź!ale robię to ostatni raz!!
Konie mechaniczne oznacza się tak KM a km to kilometry.
senekkorzenna
200zł... ale za co??
Nie no nie co chwile, jak coś już walne to raz, wtedy dasz na remont 1-2tys i jezdzisz bez niczego i wiesz czym. O ile coś padnie w ogóle.
pisz poprawnie! poprawiłem Ci wypowiedź!ale robię to ostatni raz!!
Konie mechaniczne oznacza się tak KM a km to kilometry.
senekkorzenna
- magik2208
- Bywalec
Sam jeżdżę tą CBR'ką i jeżeli kupisz sprawny egzemplarz to nie będziesz musiał dokładać praktycznie nic, poza wymianą płynów. Na miasto moto spokojnie wystarczy, tak jak ktoś wyżej pisał rozpędza sie do ok 130km/h a 100km/h bez problemu bez katowania moto można jechać, w trasę moto się nie nadaje. Spalanie najmniej udało mi się zejść do 2.7l/100km ale to przy nieprzekraczaniu 6k obrotów. Przy normalniej jeździe niecałe 3.5l czyli bardzo niewiele.
Nigdy nie jeździłem pozostałymi modelami, ale jeżeli chcesz mieć jak najmniejsze wydatki to cbrka jest w sam raz.
Nigdy nie jeździłem pozostałymi modelami, ale jeżeli chcesz mieć jak najmniejsze wydatki to cbrka jest w sam raz.
- matiq121
- Świeżak
Ja nie mieszkam w mieście, mieszkam na Wsi 30tyś ludności 74 km 2.
Nie jest to kompletne zadupie, jak można uważać po nazwie Wieś. Więc za daleko nie mam gdzie jeździć jedynie do Delikatesów 2km i znajomych 1-10km czasami do pobliskiego miasteczka to 15km.
I chciałbym kupić motocykl za ~5 000 zł, z roku około 2002 - 2005/2006 i przebieg do 12 tys.
( takie dane sobie znalazłem w allegro i takim czymś się będę sugerował przy kupnie - no chyba ze ktoś mi podpowie i będę szukał czegoś innego )
Nie jest to kompletne zadupie, jak można uważać po nazwie Wieś. Więc za daleko nie mam gdzie jeździć jedynie do Delikatesów 2km i znajomych 1-10km czasami do pobliskiego miasteczka to 15km.
I chciałbym kupić motocykl za ~5 000 zł, z roku około 2002 - 2005/2006 i przebieg do 12 tys.
( takie dane sobie znalazłem w allegro i takim czymś się będę sugerował przy kupnie - no chyba ze ktoś mi podpowie i będę szukał czegoś innego )
- Devek
- Świeżak
cebra oszczedna bo 4T. starsze RS i nsr to 2T wiec wiecej pala ale maja wiecej mocy. na twoje traski spokojnie mozna i 2T brac. kiedys na zlot jechałem z cbr 125 i nsr 125. to niby CBR lepsza na trasy jechalismy te 80 km/h powiedzmy to CrBra ciagle z tyłu sie wlekła
moze gosc oszczędzał a moze po prostu nie dawała rady. dla śmiechu powiem ze jednym z pierwszych moto które jechał był simsonek
i żwawiej jakos sie poruszał od tej cebry. nsrka nie kucała te 200- 250 km spoko zrobiła :d co do kosztów to własnie zalezy co trafisz. jak kupisz złoma bedziesz miał złoma - cos sie posypie to płacisz. ale mozna sporo maszyn w na prawde niezłym stanie wyczaić które bedą bez wkładu finansowego. a co do samych modeli takich tematów juz kilka jest, wiec uzyj opcji szukaj w celu znalezienia info o tych sprzetach

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale to, że do 12k przebiegu to pomysł conajmniej głupi...
4t bez remotu przejedzie powiedzmy 50k, a 2t 20-30k, remont po takim przebiegu to pewnie koło 500zł, może trochę więcej jak będzie coś do wymiany, poza tym wiele moto na allegro właśnie jest po remontach, jak mają faktury to można wierzyć, no chyba, że wolisz jak licznik jest przekręcony i zaraz ci tłok padnie:D.
4t bez remotu przejedzie powiedzmy 50k, a 2t 20-30k, remont po takim przebiegu to pewnie koło 500zł, może trochę więcej jak będzie coś do wymiany, poza tym wiele moto na allegro właśnie jest po remontach, jak mają faktury to można wierzyć, no chyba, że wolisz jak licznik jest przekręcony i zaraz ci tłok padnie:D.
- magik2208
- Bywalec
CBR 125 to 4T.
Kupując mój skuter ( też używany ) znajomy który go sprzedawał powiedział mi podobno to co ty, że 2T są szybsze ale przy 10-14tys trzeba remontować dlatego wiozłem 4T.
No ale jak poznać że licznik kręcony ? Albo jak zobaczyć takie typowe ślady że był sporo użytkowany itp.
Kupując mój skuter ( też używany ) znajomy który go sprzedawał powiedział mi podobno to co ty, że 2T są szybsze ale przy 10-14tys trzeba remontować dlatego wiozłem 4T.
No ale jak poznać że licznik kręcony ? Albo jak zobaczyć takie typowe ślady że był sporo użytkowany itp.
- Devek
- Świeżak
RS ma siłę, ale więcej pieniędzy wydasz w remonty i naprawy, niż na sam motocykl.. Niemiłosiernie się to pierdzieli ;/

<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
Już zdecydowałem że wybiorę CBR ponieważ kosztuje tanio, mało pali i nie potrzebuje mega osiągów tylko potrzebuje troszkę siły i poczuć sporą różnice z przesiadki Skutera który się rozpędza bardzo wolno do takiej CBR która w 20sekund( nie wiem ile dokładnie ) dobije mi do 100... i pod górkę nie będę jechał 20-30km/h tylko np 60km/h.
- Devek
- Świeżak
Eee 125-ke będziesz kupował? Przecież to nie jedzie, za miesiąc ci się znudzi. Siadaj od razu na 500-kę, z niej łatwiej ci się będzie przesiąść po sezonie na lytra. W końcu jak cie bez prawka złapią to bez różnicy czy powozisz 125-kę, 500-kę czy litra.
A na poważnie: dla ciebie odpowiedni będzie simson. I w swoim funduszu się zmieścisz (1000 za skutera + 520 z portfela), i być może 200 na naprawy ci starczy.
Aha i jeszcze jedno - nie jeźdź z plecaczkiem, pewnie młoda koza z twojej dziewczyny, jeszcze może się komuś przydać.
Dlaczego takie tematy z automatu do kosza nie lecą?
A na poważnie: dla ciebie odpowiedni będzie simson. I w swoim funduszu się zmieścisz (1000 za skutera + 520 z portfela), i być może 200 na naprawy ci starczy.
Aha i jeszcze jedno - nie jeźdź z plecaczkiem, pewnie młoda koza z twojej dziewczyny, jeszcze może się komuś przydać.
Dlaczego takie tematy z automatu do kosza nie lecą?
- kriss2k
- Świeżak
Mozę i ma rację, ale i tak prawko na kat. A można robić od 24lat. więc mam czekać 8lat, troszkę sporo.
A tak sobie kupię CBR 125 ( większej pojemności nie potrzebuje ). Przez 1 sezon coś tam się nauczę a na 2 sezon złoże papiery na prawko A1.
A nie potrzebuje kupować Sima czy Rometa/Komara bo porostu jak mam płacić Paliwo + Olej troszkę sporo a druga sprawa to taka znajomi posiadają Sima i Rometa i Komara i widzę ich awaryjność że boją się jechać dalej niż 50km ( w jedną stronę - może bez sima ). A kolejna sprawa to taka ze jak sprzedam skutera to porostu chcę coś lepszego i nie zrobić sobie wstydu w znajomych kupując Sima..
A tak sobie kupię CBR 125 ( większej pojemności nie potrzebuje ). Przez 1 sezon coś tam się nauczę a na 2 sezon złoże papiery na prawko A1.
A nie potrzebuje kupować Sima czy Rometa/Komara bo porostu jak mam płacić Paliwo + Olej troszkę sporo a druga sprawa to taka znajomi posiadają Sima i Rometa i Komara i widzę ich awaryjność że boją się jechać dalej niż 50km ( w jedną stronę - może bez sima ). A kolejna sprawa to taka ze jak sprzedam skutera to porostu chcę coś lepszego i nie zrobić sobie wstydu w znajomych kupując Sima..
- Devek
- Świeżak
ja tez sie nie zgodze. masz kase stac cie i ci sie podoba kupuj CBR. nie od tego jest to prawko podzielone na tyle kategorii żeby czekac i kupowac od razu lytra. dla mnie to nie głupi pomysł. jak widze jak co niektórzy latają.... 0 pojęcia ledwo zdał prawko i jak kolega kupił sobie jakies stare moto z ponad 1000 pojemnosci i na dodatek z turbo ;/ jako 1 moto po jakims romecie. co z tego że doda gazu na prostej jak na zakrętach boi sie jechac... a CBR to zawsze podszlifujesz nauke jazdy, same zmiany biegów obsługa sprzęgła gazu hamulca. ruchu po miescie i jazdy w trasach. a potem z czystym sumieniem mozna sie przesiadac na wieksze pojemnosci
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
PrimoGhost napisał(a):RS ma siłę, ale więcej pieniędzy wydasz w remonty i naprawy, niż na sam motocykl.. Niemiłosiernie się to pierdzieli ;/
Mialem 2 rs, 02 i 07, to zycze kazdemu tak pierdzielącego sie motocykla.
Zrobilem na obu prawie 8k km i nic, doslownie nic nie robilem poza normalnymi eksploatacyjnymi teamtami.
-
ZieLony_69 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm