Zajebiaszczy problem z rejestracjÄ… v561
• Strona 1 z 1
Zajebiaszczy problem z rejestracjÄ… v561
Witam wszystkich
Kilka dni temu kupiłem motocykl Honde VFR 800 Fi z 1998r. od handlarza który handluje motocyklami sprowadzonymi z Anglii.
Dostałem od niego takie dokumenty jak:
1. FakturÄ™ VAT wystawionÄ… na mnie
2. Dokument Certyficate of Permanent export oznaczony symbolem V561 10/05
3. Tłumaczenie na PL dokumentu V561 10/05
4. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji (handlarza)
5. Badanie techniczne PL
W urzędzie komunikacji stwierdzono, że nie posiadam dowodu rejestracyjnego i nie mam zaświadczenie czy motor został sprowadzony na kołach czy na lawecie.
Z kolei w tłumaczeniu V561 wynika, że to ten dokument jest tymczasowym dowodem rejestracyjnym i został wydany po wcześniejszym zdaniu tego właściwego dowodu rejestracyjnego.
W urzędzie oczywiście się zapierają rękami i nogami że muszę mieć dowód koloru niebieskiego.
Z kolei na stronie Ministerstwa infrastruktury
http://www.mi.gov.pl/2-483e68c0c0504.htm
certyfikat v561 widnieje we wzorach dowodów rejestracyjnych.
Panowie co wy o tym myślicie. Jak powinienem postąpić w takiej sytuacji???
Kilka dni temu kupiłem motocykl Honde VFR 800 Fi z 1998r. od handlarza który handluje motocyklami sprowadzonymi z Anglii.
Dostałem od niego takie dokumenty jak:
1. FakturÄ™ VAT wystawionÄ… na mnie
2. Dokument Certyficate of Permanent export oznaczony symbolem V561 10/05
3. Tłumaczenie na PL dokumentu V561 10/05
4. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji (handlarza)
5. Badanie techniczne PL
W urzędzie komunikacji stwierdzono, że nie posiadam dowodu rejestracyjnego i nie mam zaświadczenie czy motor został sprowadzony na kołach czy na lawecie.
Z kolei w tłumaczeniu V561 wynika, że to ten dokument jest tymczasowym dowodem rejestracyjnym i został wydany po wcześniejszym zdaniu tego właściwego dowodu rejestracyjnego.
W urzędzie oczywiście się zapierają rękami i nogami że muszę mieć dowód koloru niebieskiego.
Z kolei na stronie Ministerstwa infrastruktury
http://www.mi.gov.pl/2-483e68c0c0504.htm
certyfikat v561 widnieje we wzorach dowodów rejestracyjnych.
Panowie co wy o tym myślicie. Jak powinienem postąpić w takiej sytuacji???
- szybkiseq
- Świeżak
więc mówie wydrukuj im ustawę z ministerstwa infrastruktury i tyle, a jeżeli dalej odmówią powiedz ze chcesz miec odmowę na pismie i idziesz do sądu. Może w końcu przestana urzędnicy interpretować ustawy, oni są tylko od wykonywania postanowień.
"Legum ministri magistratus, legum interpretes iudices" i tyle na temat
"Legum ministri magistratus, legum interpretes iudices" i tyle na temat

-
ferro - Świeżak
A z kierownikiem wydzialu probowales rozmaiwac ?
Jesli nie to idziesz do okienka i mowisz wprost ze chcesz rozmawiac z kierownikiem wydzialu. Bierzesz ze soba dokumenty i ta ustawe. Jesli on dalej bedzie krecil to prosisz o pisemna odmowe z uzasadnieniem. Nastepnie piszeszskarge na niekompetencje calego urzedu do instancji wyzszej (nie wiem co jest nad powiatowym wydzialem komunikacji - ministerstwo ?)
Jesli nie to idziesz do okienka i mowisz wprost ze chcesz rozmawiac z kierownikiem wydzialu. Bierzesz ze soba dokumenty i ta ustawe. Jesli on dalej bedzie krecil to prosisz o pisemna odmowe z uzasadnieniem. Nastepnie piszeszskarge na niekompetencje calego urzedu do instancji wyzszej (nie wiem co jest nad powiatowym wydzialem komunikacji - ministerstwo ?)
- marcinpsk
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości