kat B1
• Strona 1 z 1
zapłacisz mandat za brak właściwej kategorii prawa jazdy
dotychczas wynosił 300 zł i 0 punktów
dotychczas wynosił 300 zł i 0 punktów
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
tylko i wyłącznie jeżeli doszłoby do rozprawy sądowej, np. w takich sytuacjach:
- w przypadku spowodowania kolizji drogowej z rozstrojem zdrowia u osoby poszkodowanej powyżej 6-u dni, to sąd może wymierzyć wówczas jako środek karny zakaz prowadzenia pojazdów w ruchu lądowym na x lat,
- w przypadku kontroli policyjnej kierowca będzie w stanie nietrzeźwości i dalej przez analogię (rozprawa i wyrok),
- kierujacy nie zatrzymał się do kontroli tylko zaczął ucieczkę, podczas której zostałby ujęty i dalej przez analogię (rozprawa i wyrok)
- itd ...
w przypadku zwykłej kontroli tak jak napisałem, przyjmuje się potulnie mandat, mówi się dziękuje i tyle
dodatkowym kosztem może być to, że w takiej sytuacji grozi również zlawetowanie (koszt lawety i parkingu policyjnego)
- w przypadku spowodowania kolizji drogowej z rozstrojem zdrowia u osoby poszkodowanej powyżej 6-u dni, to sąd może wymierzyć wówczas jako środek karny zakaz prowadzenia pojazdów w ruchu lądowym na x lat,
- w przypadku kontroli policyjnej kierowca będzie w stanie nietrzeźwości i dalej przez analogię (rozprawa i wyrok),
- kierujacy nie zatrzymał się do kontroli tylko zaczął ucieczkę, podczas której zostałby ujęty i dalej przez analogię (rozprawa i wyrok)
- itd ...
w przypadku zwykłej kontroli tak jak napisałem, przyjmuje się potulnie mandat, mówi się dziękuje i tyle
dodatkowym kosztem może być to, że w takiej sytuacji grozi również zlawetowanie (koszt lawety i parkingu policyjnego)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Powiem Ci , że nie koniecznie musi tak być jak napisał Madcap ale nie oznacza to też , że nie ma racji. Tak się składa , że mam kolegę, który właśnie posiada prawo jazdy kat. B1 i jeździ samochodem Mercedes-Benz model chyba A-160 o ile się nie mylę. I jechałem z nim , zatrzymała go policja ponieważ skręcił na zakazie i o dziwo zatrzymali go , sprawdzili dokumenty , dostał pouczenie i puścili. Szczerze mówiąc był to dla mnie szok. Nie dość , że skręcał na zakazie to jeszcze nie posiadał odpowiedniej kategorii do prowadzenia takiego pojazdu. Także z naszą policją różnie to bywa. Ja szczerzę odradziłbym Ci jazdę samochodami na które nie masz uprawnienie , nie daj Boże stukniesz kogoś i będziesz miał poważne kłopoty. Także stanowczo odradzam !
Pozdrawiam Qba.
Pozdrawiam Qba.
www.pajacyk.pl wejdź i kliknij, to nic nie kosztuję !
-
Qba. - Świeżak
Qba
gdybyś znał nieco dokładniej prawo, to wiedziałbyś, że policjant ma również prawo poprzestać na pouczeniu w przypadkach wykroczeń, podczas których nie stworzono zagrożenia bezpieczeństwa
gdybyś czytał również uważnie i ze zrozumieniem, to zauważyłbyś, że autor pytał co mu grozi
a to wcale nie jest jednoznaczne z tym jak zachowa siÄ™ policjant
gdybyś znał nieco dokładniej prawo, to wiedziałbyś, że policjant ma również prawo poprzestać na pouczeniu w przypadkach wykroczeń, podczas których nie stworzono zagrożenia bezpieczeństwa
gdybyś czytał również uważnie i ze zrozumieniem, to zauważyłbyś, że autor pytał co mu grozi
a to wcale nie jest jednoznaczne z tym jak zachowa siÄ™ policjant
-
madcap - Administrator
Z dniem 1.1.2010 policjant nie może stosować pouczeń. W wakacje mnie złapali i powiedział że jak by chciał to nawet nie może. Ale to wszystko zależy od niego. Jak się okaże że przestrzega tego to nie może dać pouczenia.
SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
marynarz1 napisał(a):Z dniem 1.1.2010 policjant nie może stosować pouczeń. W wakacje mnie złapali i powiedział że jak by chciał to nawet nie może. Ale to wszystko zależy od niego. Jak się okaże że przestrzega tego to nie może dać pouczenia.
proponuję zapoznać się z art 39 kw
oraz nie mylić tego z ostanimi czasy powstałą sytuacją nacisków w policji o bezwzględne wymierzanie mandatów (z różnych przyczyn)
-
madcap - Administrator
U nas tez nie moga,ale jest to odgórny nakaz przełozonych,poprostu brakuje $$$
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość