pomocy mam Aprilie rs 125 2003 rok cośnie tak z rozruszikem
• Strona 1 z 1
pomocy mam Aprilie rs 125 2003 rok cośnie tak z rozruszikem
kupiłem motor pare miesiecy temu stan moto był sredni ale silnik to brzytwa !!! oddałem owiewki do lakiernika odebrałem no i ok co 2 dzien wystawiałem go z garażu no i odpalałem rozgrzewałme do ok 60 stopni no i go gasiłme czasme pojeździłme chwilke po podórku na 1 biegu . wszystko bło super .aż nagle 4 dni temu chciałem go odpalić no i rozrusnzik mi nie krecił zębatka poprostu miał za wolne obroty żeby wskoczył na te koło zębate i chodził sam rozrusznik . potem po paru praubach juz tlyko ocś pstrykało podczas wcisniecia guzika . miełem przed tym aprilie rs 50 1996 rok i miałem identycznie to samo jak bło za niskie napiecie w akumulatorze .. naładowałem go prawei na maxa i po podłaczeniu tylko pstryka juz nawet akumulator sie nie kręci .. wie ktoś co to może być ????
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Apr ... 125/111361
to moje moto . wszystko robiłem sobie sam ale teraz widocznie potrzebuje wskazówki .
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Apr ... 125/111361
to moje moto . wszystko robiłem sobie sam ale teraz widocznie potrzebuje wskazówki .
- aras19922
- Świeżak
Re: pomocy mam Aprilie rs 125 2003 rok cośnie tak z rozruszi
aras19922 napisał(a):juz nawet akumulator sie nie kręci
Z reguły akumulator nie powinien się kręcić

A tak do rzeczy to może masz gdzieś zwarcie po drodze do rozrusznika? Kiepską pogodę mamy, wilgoci dużo, może gdzieś się zwara robi. Masz miernik? Możesz sprawdzić napięcie na aku jak naciskasz starter. Ogólnie jak reszta elektryki działa to zdejmuj owiewkę i szukaj po kablach przyczyny.
Pozdrowienia z Inowrocławia
Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Na 90% masz zużyty przekaźnik rozrusznika jak są wypalone styki to podładowanie akumulatora może pomóc ,po podładowaniu aku ma większy amperaż . Normalnie aku jest wystarczająco mocny żeby odpalić ale jest spadek mocy na zużytym przekaźniku i dlatego tak sie dzieje .
Możesz mieć 12V na rozruszniku a i tak nie zakręci ,sprubuj odpalić podłączając aku bezpośrednio pod rozrusznik musi być dobry styk bo zaiskrzy .
Przekaźnik powinien mieć 4 styki , 2 kable do niego grubsze i 2 cienkie , popatrz gdzie idzie kabel od rozrusznika...
Możesz mieć 12V na rozruszniku a i tak nie zakręci ,sprubuj odpalić podłączając aku bezpośrednio pod rozrusznik musi być dobry styk bo zaiskrzy .
Przekaźnik powinien mieć 4 styki , 2 kable do niego grubsze i 2 cienkie , popatrz gdzie idzie kabel od rozrusznika...
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
to raczej przekaźnik
generalnie jest tak rozrusnzik kręci sie jak ślimak ... za moment jak pare razy poprubuje to juz tlykop pstryka w przekaźniku czyli tej carnej kostki z 4 wejściami . zaraz sie dowiem bo kolega przyniesie mi akumulator od susuki 600 ccm . podłacze i zobacze jaki bedzie efekt. dzięki krzysieg. poczyściłem styki wsioi nic nie dąło jest to samo co było .

- aras19922
- Świeżak
Do przekaźnika dochodzą 2 kable cieńkie i 2 grube ?
Masz miernik uniwersalny ? taki elektroniczny za 15zł wystarczy .
Kostka do przekaźnika - jeden gruby idzie z akumulatora a drugi na rozrusznik ?
Jeśli tak to zetknij je powinien zakręcić .
Masz miernik uniwersalny ? taki elektroniczny za 15zł wystarczy .
Kostka do przekaźnika - jeden gruby idzie z akumulatora a drugi na rozrusznik ?
Jeśli tak to zetknij je powinien zakręcić .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
sprawdz jeszcze jakie masz napiecie na aku,moze go ladowales ale juz wola o wymiane i szybko napiecie traci.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
no akumulator jest ok . podłączyłem moto do 2 akumulatora no i jest to samo tylko pstryka. jak odpaliłme go na pycha to akumulatorze chodził ale strasznie wolno krecił . jak liczik prądu
:D jesli bede miał iernik to jak sprawdzić czy ta kostka jest juz nadpalona ?

- aras19922
- Świeżak
wymien przkaznik znowu to nie taki straszny wydatek i w tedy spróbuj, jak dalej nie bendzie działał to kup miernik i zmierz jakie jest napięcie na akumulatorze (aku niby 12V a mi pokazuje 13.8V w stanie spoczynku)
jak dalej nic, to wymien szczotki rozrusznika, jak dalej nic to musisz miec cos z instalacjÄ…
jak dalej nic, to wymien szczotki rozrusznika, jak dalej nic to musisz miec cos z instalacjÄ…
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
I dobrze ci pokazuje,powinien miec ponad 12,5V. Na maxa nałądowany aku ma ok 14,4,ale to zazwyczaj tylko niektóre nówki nie smigane
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
mi sie wydaje ze poprostu mu gdzies prąd znika poniewarz ja mam tak samo na aku z mtxa(nie potrzebuje zdrowego aku bo jest kopka, a nie jeżdzę po drogach tylko uzywam go do prac na działce) w sp 01 to tez mi pstyka bo ma tylko 11V a aku ma 12Ah
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
wiecie ni tak dawno miał 10.8 i kręcił jak poj.... był słaby bo robiłem neony i go uzywałem. ale teraz myle że jest ok mam ponad 12 pokazuje mi komputerek. wiec nie wiem kupie przekaźnik i sie okaze
prąd niema gdzie mi iść sprawdzałem juz przewody wszycho jest ok

- aras19922
- Świeżak
to ze wygladaja ok to nie znaczy ze sa ok
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
rozrusznik mi kreci jak podłacze bezpośrednio pod kabel od aku wiec pozostaje jedynie ten przekaźnik bo licnzik pokazuje mi napiecie 12.4 bo ładwałem juz nawet nie pstryka wiec pewnie sie spalił na maxa :d
- aras19922
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości