Kawasaki kx 125 2004 - metaliczne dzwieki z silnika
• Strona 1 z 1
Kawasaki kx 125 2004 - metaliczne dzwieki z silnika
Witam!
Problem jest taki jak w tytule, kawa wydaje dziwne dźwięki z silnika, jakby tarcie stali o stal. Wszystko zaczęło sie jakies 2 tyg. temu jak latalem po lesie; zaczęła wydawać te dźwięki i przestała trzymać prawidłowe obroty, tzn. przygasała przy ostrym dohamowywaniu, stwierdziłem, ze to moze cos z filterm powietrza więc wyczyściłem. W następny weekend zaczęło sie sprzęgło ślizgać, dawałem kawie w gar a ona słabo przyśpieszała. Najciekawsze bylo to ze jak wracalem do domu asfaltem zblokowalo sie kolo, jechałem prawie 100km/h i sru... zdjąłem dekiel i stwierdziłem ze sprzęgło sie zlepilo albo cos innego bo biegi normalnie wchodziły. i tak mialem w planach nowe wiec kupilem nowe kompletne. Dzisiaj je złożyłem i ładnie ciagnie, ale ku mojemu rozczarowaniu dalej wydaje ten straszny dzwiek. Tlok jesli sprzedawca mowil prawde było wymieniany tuz przed moim zakupem, byla jeszcze na dotarciu jak ją kupiłem (oczywiście nicasil) ja ją dotarłem i zrobiłem do dzisiaj jakies 10 mth. Osobiście wierze ze byl wymieniany bo kompresja wynosi 11bar. Pali od pierwszego kopa. w tej chwili po prostu boje sie nią jechać w las czy na tor bo czuje ze będę zbierał silnik z ziemi. Nic nie przychodzi mi do glowy, mozliwe ze wal sie sypie albo korba? no chyba ze pierscienie?
Prosze o pomoc:)
Problem jest taki jak w tytule, kawa wydaje dziwne dźwięki z silnika, jakby tarcie stali o stal. Wszystko zaczęło sie jakies 2 tyg. temu jak latalem po lesie; zaczęła wydawać te dźwięki i przestała trzymać prawidłowe obroty, tzn. przygasała przy ostrym dohamowywaniu, stwierdziłem, ze to moze cos z filterm powietrza więc wyczyściłem. W następny weekend zaczęło sie sprzęgło ślizgać, dawałem kawie w gar a ona słabo przyśpieszała. Najciekawsze bylo to ze jak wracalem do domu asfaltem zblokowalo sie kolo, jechałem prawie 100km/h i sru... zdjąłem dekiel i stwierdziłem ze sprzęgło sie zlepilo albo cos innego bo biegi normalnie wchodziły. i tak mialem w planach nowe wiec kupilem nowe kompletne. Dzisiaj je złożyłem i ładnie ciagnie, ale ku mojemu rozczarowaniu dalej wydaje ten straszny dzwiek. Tlok jesli sprzedawca mowil prawde było wymieniany tuz przed moim zakupem, byla jeszcze na dotarciu jak ją kupiłem (oczywiście nicasil) ja ją dotarłem i zrobiłem do dzisiaj jakies 10 mth. Osobiście wierze ze byl wymieniany bo kompresja wynosi 11bar. Pali od pierwszego kopa. w tej chwili po prostu boje sie nią jechać w las czy na tor bo czuje ze będę zbierał silnik z ziemi. Nic nie przychodzi mi do glowy, mozliwe ze wal sie sypie albo korba? no chyba ze pierscienie?
Prosze o pomoc:)
Kawasaki KX 125 - 2004!!!
-
JefreYek - Świeżak
i ja to obstawiam. to że ci nagle stanął to kwestia puchnięcia tłoka - albo przegrzewasz albo za mało oleju dajesz. co do metalicznego dzwięku tez bym był za tym że to dzwięki z przekładni korbowej 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
moze byc. moze byc że tłok sie zaciera i ma taki dzwięk. kazdy dzwiek ma inna specyfike. i moze byc sporo róznych przyczyn dzwięku
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Własnie znajomy tez mi powiedział ze to zblokowanie to mogla byc wina spuchnietego tloka. Watpie zeby sie przegrzal bo w ten dzien wcale go nie katowalem, skakałem na hopie i czesto robilem przerwy żeby ja poprawiać, wiec wątpię... mieszanka zawsze była taka jak w serwisowce - 1:32. To co byście doradzili teraz zrobić? jakaś alternatywa, np, zrobic mocniejsza mieszankę?:) w co watpie żeby mialo sens:D Czy juz zastanawiać się nad nowym tłokiem albo korba?
-
JefreYek - Świeżak
mogło i tak byc. no i co jak co ale ja bym wiecej oleju lał
bo lepiej dac kase na troche wiecej oleju niz na nowy tłok 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Watpie żeby sie zarysowal, nie zapominajmy ze ma 11 bar kompresji. czyli nie ma tam nieszczelności, a z tego co wiem nawe minimalna ryska by się na tym teście odezwała:D
-
JefreYek - Świeżak
a ja z tego co wiem to nie
kumpel miał przytarty nicasil i kopka cięzko chodziło. fakt zestaw miał swoje lata. ale mimo wszystko było przytarcie i praktycznie nie dało sie na kopa wyczaic czy cos jest nie tak 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
i co ? to jest jakies pytanie odpowiedz stwierdzenie ? 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie zrozumienie:D napisałeś, źe twojemu kolesiowi ciężko kopka chodziła jak przytarł mu się nikasil, a ja napisałem ze u nie wyczułem żeby coś ciężko chodziło, zobaczymy co jest grane jak zdejmę cylinder
-
JefreYek - Świeżak
aa czaje
no i tak ma byc ;P to że spuchło to jest jednorazowe. - puchnie w chwilke stygnie i dalej mozna śmigac 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja jak zatarlem kxa 125 2003 (ponad 2 tys do wydania) to jakis miesiac przed zaczol mi slabnac potem woglle nie dalo sie go odciac, z 1 biegu ledwo na kolo szedl , potem stracil kompresje i koniec. a o dziwnym dzwieku nic nie wiem
-
michol - Świeżak
jak sie konczy tłok to np na wolnych obrotach slychac takie metaliczne cos
nic nie stuka tak ale po prostu tlok to wydaje. prawdopodobnie dla tego ze jest za luzny w cylku i sie tak jakby obija nie sa to duze luzy ale tlok zygzakuje i niestety niszczy tym nicasil

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a moglo byc u mnie tez tak ze mialem zle dobrany tlok?
bo ledwo mial on 6 miesiecy
i tez wlasnie zaczalem slyszec ten dziwny dzwiek no i wkoncu poszedl tloczek
czy to normalne ze jak jade to w chlodnicy tak szumi?czyba ze mi sie zdaje i to tlok byl ale dosc glosno to bylo ze jak jechalem to w kasku slyszalem
bo ledwo mial on 6 miesiecy
i tez wlasnie zaczalem slyszec ten dziwny dzwiek no i wkoncu poszedl tloczek
czy to normalne ze jak jade to w chlodnicy tak szumi?czyba ze mi sie zdaje i to tlok byl ale dosc glosno to bylo ze jak jechalem to w kasku slyszalem
- barek253
- Mieszkaniec forum
mmoglo byc - ktos mógł wsadzic bez szlifu albo wsadzic od razu za luźny.,
omg jakie kolejne idiotyczne pytania zadajesz. a skad mamy wiedziec co to za dzwiek ? cos tam ma szumiec - woda krazy pompa pracuje. dodatkowo slychac jak pracuje skrzynia biegów sprzegło. wiec odpowiem ci ze tak - ma byc slychac. a jutro ci skrzynia strzeli i bokiem wyjdzie bo moze lozysko wywalone i ono huczy. tego nie da sie doradzic na forum... to musi ktos posluchac motorka i ocenic.
omg jakie kolejne idiotyczne pytania zadajesz. a skad mamy wiedziec co to za dzwiek ? cos tam ma szumiec - woda krazy pompa pracuje. dodatkowo slychac jak pracuje skrzynia biegów sprzegło. wiec odpowiem ci ze tak - ma byc slychac. a jutro ci skrzynia strzeli i bokiem wyjdzie bo moze lozysko wywalone i ono huczy. tego nie da sie doradzic na forum... to musi ktos posluchac motorka i ocenic.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość