Zobacz wątek - Przejestrowanie motocykla po 2 wczesniejszym włascicielu
NAS Analytics TAG

Przejestrowanie motocykla po 2 wczesniejszym włascicielu

Przepisy, prawo
_________

Przejestrowanie motocykla po 2 wczesniejszym włascicielu

Postprzez Sonix » 8/9/2010, 19:22

Witam,
Mam takie pytanie.
Kupiłem od dobrego kolegi motocykl, ale kolega go nie przerejestrował (oplacil tylko ubezpieczenie na stara blache), przez 1,5 roku jezdził z umowa i z rejestracja goscia od ktorego On kupił motor.
Teraz chce przerejestrować motor na siebie, musze udac sie do urzedu skarbowego oplacic podatek od wartosci motocykla (wspominal ze ostatnio jak rejestrowal samochod za 3 tys zł to Wydział Komunikacji nie domagal sie pieczatki oplacenia umowy w US ?? jakim cudem?? )
Czy jesli nie opłacil swojej umowy z gosciem (bo nie przejestrowywal), to ja bede musał opłacic 2 umowy? kolegi z gosciem i moja z kolega ?? bo to dosc wazne.. i duza suma moze z tego wyjsc...
Potem udaje sie do WK i daje blachy goscia i 2 umowy i reszte świstków i robia przerejestrowanie.

Jak to ugryść?

Z gory thx za pomoc
Yamaha YZF 750+LVSBK
Sonix
Świeżak

Postprzez Czester » 8/9/2010, 19:45

Uiszczenie podatku od czynności cywilno - prawnych jest obowiązkiem nabywcy pojazdu i ma tego dokonać w ciągu 14 dni. Jeśli kolega tego nie uczynił to musi liczyć się z ewentualnym mandatem karno - skarbowym (zależnie od humoru urzędniczki w okienku pt: "Deklaracje PCC-3". Niech się teraz kolega nieco postara i wymyśli jakąś bajeczkę opisującą co stało mu na przeszkodzie aby do tej pory nie opłacić w/w podatku. Nie opłacił - jego ból, jak chce sprzedać to niech najpierw wszystko dopnie. Jak już jego umowa będzie opłacona to opłacasz kolejną (miedzy nim a Tobą) i z obiema umowami idziesz do Wydziału Komunikacji. Kwota podatku to 2% wartości pojazdu. Jak chcesz dowiedzieć się jak obniżyć tą kwotę - pisz na PW.

Odnosząc się do sytuacji, w której niby Wydział Komunikacji nie domagał się pieczątki z Urzędu Skarbowego to śmiem wątpić, ze sytuacja taka mogła mieć miejsce (no chyba, że urzędnik by się podkładał, w co również wątpię). Owszem, istnieje kwota zwolniona z podatku (do 1000zł) ale bez względu na to umowa musi być ostemplowana przez pracownika US.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez madcap » 8/9/2010, 19:49

co do US płacisz tylko za swoją umowę
jak zrozumiałem jest to motocykl na polskich blachach, więc płacisz tylko pcc w wysokości 2% od wartości moto
najwyżej US będzie ścigał za nieopłacenie podatku od poprzedniej umowy poprzedniego właściciela
jedynym odstępstwem od zapłacenia pcc byłaby sytuacja, w której taosoba od której odkupiłeś moto jest vatowcem
po zapłaceniu pcc, z obiema umowami do WK i przerejestrowujesz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Sonix » 8/9/2010, 20:04

Hmm tylko kolega moze miec problemy przez to ze nie zaplacil podatku od umowy.
Ale w US moge pokazac tylko swoja umowe i tylko od niej zaplacic podatek..
Tylko moge miec problem tak jak kolega CzesterTX napisal na PW, ze WK odesle mnie z kwitkiem jak kolega nie oplacil umowy i bedzie oplacona tylko moja
Yamaha YZF 750+LVSBK
Sonix
Świeżak

Postprzez Czester » 8/9/2010, 21:01

madcap napisał(a):po zapłaceniu pcc, z obiema umowami do WK i przerejestrowujesz

Jeżeli pierwsza umowa nie będzie opłacona to WK nie przyjmie wniosku o rejestrację.
Czester
Administrator

Postprzez Sonix » 8/9/2010, 21:08

Z tego co wyczytałem to WK nie ma musi miec potwierdzenia oplaty podatku. Wali ich to. To juz sprawa US, a za to niezle kary. Za nie terminowa oplate i za nie zlozenie deklaracji PCC-3
Yamaha YZF 750+LVSBK
Sonix
Świeżak

Postprzez madcap » 8/9/2010, 21:09

CzesterTX napisał(a):
madcap napisał(a):po zapłaceniu pcc, z obiema umowami do WK i przerejestrowujesz

Jeżeli pierwsza umowa nie będzie opłacona to WK nie przyjmie wniosku o rejestrację.

być może, nie spotkałem się co prawda z taką sytacją

nie mniej jutro będę u siebie w WK, to zweryfikuję, czy trzeba też koniecznie mieć przy sobie poprzednią umowę K-S, jeśli moto było zarejestrowane w kraju (co stwarzałoby wyjście z dość patowej sytuacji)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Czester » 8/9/2010, 21:10

Rejestrowałem już wieeele pojazdów i miałem przeróżne sytuacje ale zawsze wymagali potwierdzenia opłaty PCC-3 i to nie do wglądu ale w formie załącznika do wniosku o rejestrację pojazdu.

Edit: Jak wiadomo prawo mamy jedno ale sposób jego interpretacji (często nadinterpretacji) przez różne urzędy bywa nieco zróżnicowany.
Czester
Administrator

Postprzez madcap » 8/9/2010, 21:13

zdaję sobię sprawę, że z ostatniej umowy bezwględnie, tylko samego mnie zaciekawiło czy z poprzednich też

a co do inetrpretacji przez urzędy z racji pracy sam wiesz gdzie, to pomijam milczeniem
Ostatnio edytowano 8/9/2010, 21:15 przez madcap, łącznie edytowano 1 raz
madcap
Administrator

Postprzez Sonix » 8/9/2010, 21:14

Ja jutro rowniez o 8 rano bede to probowal zalatwic w US i WK.
Jesli WK nie przyjmie umowy to kolega poniesie straszne koszty. PCC-3 jest z przed 1,5 roku, ktora nie zlozyl w US. Ale jak do niego dzwonilem to powiedzial ze babka powiedziala mu w US ze jak do tej pory sie US nie upomnial to nie musi placic. A jak sie upomnie to musi wymyslic gadke ze byl za granica
Yamaha YZF 750+LVSBK
Sonix
Świeżak

Postprzez madcap » 8/9/2010, 21:24

ta?
hm
wkleję coś, co twojemu koledze może cokolwiek spedzić sen z powiek
Odszkodowanie z tytułu odpowiedzialności cywilnej regulują przepisy kodeksu cywilnego. Zgodnie art. 819 par. 3 k.c. ustawodawca wskazał, że roszczenia te przedawniają się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolony lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania. Dla ustalenia podstaw przedawnienia istotne jest więc, czy roszczenie poszkodowanego oparte jest na odpowiedzialności za czyn niedozwolony (ex delicto) czy na odpowiedzialności za niewykonanie zobowiązania umownego (ex contracto).

- W przypadku odpowiedzialności za czyn niedozwolony, zgodnie z art. 442 par. 1 k.c., roszczenie ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie zobowiązanej do jej naprawienia
jeśli jutro będziesz opłacał, to okres 3 lat rozpocznie się od dnia jutrzejszego, ponieważ US podejmie informację o nieuiszczonej opłacie na rzecz Skarbu Państwa

Nadmieniam, że jeszcze nie zagłębiłem się w kodeks karny skarbowy...
madcap
Administrator

Postprzez Czester » 10/9/2010, 07:01

No widzisz, co urząd to obyczaj. W mojej wsi, jak już wcześniej pisałem wymagają potwierdzenia opłaty.
Czester
Administrator

Postprzez madcap » 10/9/2010, 08:39

w formie dygresji zauważę, że to jak z PJ
jedne WK przystępują od razu do sporządzenia dokumentów i przesyłają do wytwórni papierów wartościowych, inne czekają, aż się zgłosisz i wpierw uiścisz opłatę za wydanie
madcap
Administrator

Postprzez Sonix » 10/9/2010, 11:07

Poszło gładko, rejestracja bez problemów. To co wyzej pisałem, WK nie interesuja sprawy z US
Yamaha YZF 750+LVSBK
Sonix
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê