Skuter nie odpala. Co robić ?
• Strona 1 z 1
Skuter nie odpala. Co robić ?
Cześć. Jestem posiadaczem skutera Benelli Velvet 150. Ze skuterem ostatnio dzieje się coś dziwnego. Podczas jazdy przy większych obrotach i utrzymując większą prędkość (80-90 km/h) skutera nagle zwalniał i nie reagował na manetkę, czasami jak trzymałem ją do oporu to załapał, ale zaraz znowu zwalniał, aż w końcu gaśnie.
Próby odpalenia ciężko przychodzą, ale w końcu po ok 2-3 minutach odpala i znowu można jechać jakieś 500m aż do zgaśnięcia. Utrzymując niższą prędkość zdarza się to po nieco dłuższym dystansie (ok 2 km).
Przeczyściłem gaźnik, przedmuchałem wężyki i dalej to samo. Po wymianie oleju (15w40) odpalił po kilku próbach, ale dalej to samo było. Odstawiłem go na jeden dzień i teraz już nie odpala. Kręci, iskra jest, paliwo dochodzi do gaźnika, ale nie chce odpalić.
Zamierzam oddać go do serwisu w poniedziałek (może jakiś polecicie w Warszawie ?), ale przed oddaniem może uda się zdiagnozować (mniej więcej) problem z Wami
Jeżeli to istotne, to skuter jest z 2001r i ma przejechane ok 19tys.
Pozdrawiam
Próby odpalenia ciężko przychodzą, ale w końcu po ok 2-3 minutach odpala i znowu można jechać jakieś 500m aż do zgaśnięcia. Utrzymując niższą prędkość zdarza się to po nieco dłuższym dystansie (ok 2 km).
Przeczyściłem gaźnik, przedmuchałem wężyki i dalej to samo. Po wymianie oleju (15w40) odpalił po kilku próbach, ale dalej to samo było. Odstawiłem go na jeden dzień i teraz już nie odpala. Kręci, iskra jest, paliwo dochodzi do gaźnika, ale nie chce odpalić.
Zamierzam oddać go do serwisu w poniedziałek (może jakiś polecicie w Warszawie ?), ale przed oddaniem może uda się zdiagnozować (mniej więcej) problem z Wami

Jeżeli to istotne, to skuter jest z 2001r i ma przejechane ok 19tys.
Pozdrawiam

- jutrotodzis
- Świeżak
A kompresja? Ja w swoim skuterku mialem tak ze cewka zaplonowa padla, dawala iskre ale jak wkreciles swiece do glowicy to pod cisnisniem nie chciala dawac iskry.
- ZuchPrawdziwy
- Świeżak
- jutrotodzis
- Świeżak
- jutrotodzis
- Świeżak
Sprawdziłem świece, jest ok, nie jest brudna. W sumie to nie dawno byla wymieniana. Spuściłem całą benzyne, byla jakaś zielona (ktoś wie dlaczego? tankowałem pb95), było w niej jakieś 200-300 ml wody, zalałem nową benzyną i normalnie odpalił. Dalej jednak gaśnie przy większych prędkościach. Zostawiłem go odpalonego na jakiś czas i zauważyłem, że sam zmniejsza i zwiększa obroty. Nie mam pojęcia co może być nie tak 

- jutrotodzis
- Świeżak
wymien swiece na nowa albo ta wygrzej
wyczysc gaznik
sprubuj na 98 ultimate z bp bo ja jak zatankowalem raz na orlenie to tez nie chcial jezdzic
wyczysc gaznik
sprubuj na 98 ultimate z bp bo ja jak zatankowalem raz na orlenie to tez nie chcial jezdzic
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
- xxxrevolxxx
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm