Zobacz wątek - HJC HQ-1 vs Arai Chaser - prośba o pomoc w wyborze :P
NAS Analytics TAG

HJC HQ-1 vs Arai Chaser - prośba o pomoc w wyborze :P

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

HJC HQ-1 vs Arai Chaser - prośba o pomoc w wyborze :P

Postprzez Maciek-Ch » 23/7/2010, 13:01

Witam

Mam pytanko odnośnie kasków. Jako, że świeży jestem w temacie i jeszcze nie do końca się orientuje co jest lepsze, a czego lepiej nie brać, bardzo proszę o pomoc :)

Zamierzam kupić kask. Do wyboru pozostały mi HJC HQ-1 oraz Arai Chaser.
Do zastosowania uniwersalnego.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ niestety takiego porównania nie znalazłem.
Maciek-Ch
Świeżak

Postprzez Leg1oN » 23/7/2010, 19:26

chaser ma jeden minus.. nie ma wyjmowanej wysciolki.. jedynie wymontowac mozna boczki.. poza tym super garnek..
hq-1 to hi-endowy model hjc.. tez jest super.. tylko ze to typowy sport.. wiadomo co sie z tym wiaze..
Leg1oN
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Gregorgsxr » 23/7/2010, 20:35

To zależy czym śmigasz. HQ jest jest przeznaczony na ostrą jazdę gdzie wymagana np. rozbudowana wentylacja, przez co jest głośniej w środku. Inaczej skonstruowany jest też środek (bardziej przylegający do głowy co fajnie sprawdza się w krótkich wypadach ale męczy przy dłuższych trasach)
Chaser jest zaprojektowany z myślą o wygodzie użytkowania. Fajnie się sprawdza w trasach ale w krótkim terrorze też daje radę. Jedynym minusem jest cena.
Ja bym go nie kupił bo jeżdźę typowym sportem i lubię mieć zajebistą wentylację i wizjer z bardziej górnym polem widzenia.
Gregorgsxr
Świeżak

Postprzez emwu » 24/7/2010, 22:30

Weź jeden i drugi kask, zrób jazdę testową i wybierz ten co Ci bardziej odpowiada.

Osobiście wybrałbym Arai, nie wiem dlaczego wybrałeś akurat Chaser.
Pamiętaj, nie płacisz tylko za markę, gdyby tak było, nie byłoby różnicy między kasakami, a jest i to zauważalna.
Użądlony
emwu
Świeżak

Postprzez Maciek-Ch » 27/7/2010, 06:58

Jeździć będę Yamahą R6 lub FZ6 - Fazer
Najlepiej to mieć 2 tylko to w chwili obecnej nie na moją kieszeń.
Maciek-Ch
Świeżak

Postprzez Gregorgsxr » 27/7/2010, 20:41

Jeżeli rozpatrujesz tylko te dwa kaski no to bierz Arai.
Gregorgsxr
Świeżak

Postprzez porsa » 3/8/2010, 18:07

Hejka
Posiadam kask HJC HQ-1 i jest u mnie po testach bojowych. Muszę przyznać, że jestem z niego zadowolony. Garnek jest lekki, wygląda świetnie (ta specyficzna faktura CARBON-u powala na kolana) , wszystkie ruchome części działają precyzyjnie. Kask ma fantastyczną wentylację jest idealny na gorące dni. W środku normalnie czuć znaczny przepływ powietrza, oczywiście przy otwartych nawiewach. Kask jest przeciętnie głośny porównywalny do SHOEI xr 1000, w którym śmigałem. Jest to kask sportowy więc zrobiono tak, że dobrze słychać silnik, a lepiej tłumiony jest hałas przepływającego powietrza, choć i ten jest cichy dzięki dobrej areodynamice. Mnie hałasy wcale nie przeszkadzają bo zawsze śmigam w stoperach. Tu uwaga: jak ktoś myśli, że Schubert ze swoimi 85 decybelami nie niszczy słuchu to jest w błędzie. Niszczy i to bardzo, serdecznie namawiam do używania stoperów. Do mojej głowy jest świetnie dopasowany. Tak obejmuje głowę jak lubię, a więc trzyma mocno policzki a resztę delikatnie uciska. To jest to co tygrysy lubią najbardziej.
Poza tym ma:
- 5 gwiazdek w teście bezpieczeństwa SHARP (Shoei - tylko 3 gwiazdki - to dyskwalifikacja przy takiej klasie kasków),
- duuuużą szybę bez pinlocka, który mimo zalet ograncza widoczność
- w zestawie podbródek, nosek, fajną torbę i znacznie tańsze akcesoria (np. szyba dark smoke 150 zł, szyba lustrzana srebrna 200 zł),
- fantastycznÄ… cena,
- jest rzadziej spotykany niż SHOEI i reszta (oczywiście mówię o kaskach z wysokiej półki).
Polecam ten kask jest bardzo bezpieczny i nie drenuje kieszeni do cna.
porsa
Świeżak

Postprzez przemko27vr4 » 4/8/2010, 08:13

Prosze juz nie piszcie o tych testach SHARP. Moj poprzedni kask Marushin 777nx 5 gwiazd,jakbyscie go zobaczyli po uderzeniu w ptaka ktore zaliczylem przy okolo 160km/h to nigdy byscie go na glowe nie zalozyli.
przemko27vr4
Świeżak

Postprzez przemko27vr4 » 4/8/2010, 13:54

hehe ,fajnie napisales :-) Nie bylo to wielkie ptaszystko napewno, co do tej energi kinetycznej czy jak to tam sie zwie nie mam zielonego pojecia lecz 5 gwiazdek Marushina tego nie wytrzymalo to co dopiero 3 gwiazdki Shoei, w takim wypadku Shoei powinien sie rozlupic na pol. Z reszta o tych testach Sharpa juz tyle bylo mowione i pisane ze szok ,chcialem tylko do tych testow nadmienic. Z reszta widzialem jak sie testuje kaski ARAI ktore nie wypadly rewelacyjnie w tescie sharpa ,i chyba nie chcesz mi powiedziec ze wielki metalowy ostro zakonczony kolek ktory spada ze znacznej wysokosci na kask ARAI narobi mniej szkody niz maly ,mieki wrobelek ktory trzasnie mnie w glowe??
przemko27vr4
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê