Projekt Unii dot. bezpieczeństwa motocyklistów
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Patrykhonda napisał(a):No nie mów że jadąc 70-80 km'h i blokując przednie koło nie położysz się..
Przy prędkosciach typu 10-30 to sam blokowałem i nie spadałem z moto ale nie o takie predkosci chodzi.
Przy 90 w wuesce tył zablokowałem

Przód raz na wiosnę na syfie się mi poślizgną przy hamowaniu, natychmiast odpuściłem i jakoś się tym nie przejąłem. Jakieś 60 miałem.
A może obowiązek montowania kółek bocznych?
Ostatnio edytowano 28/7/2010, 15:41 przez Invi, łącznie edytowano 1 raz
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Przez przejechane ponad 30 000 km raz by mi się przydał ABS.
Jeśli ABS byłby obowiązkowy to zgodziłbym się na tylko taki z najwyższej półki jak ma Honda Fireblade albo BMW. Inaczej taki system to tylko napis na motocyklu i może przeszkadzać.
Ograniczenie prędkości już jest i wynosi 300km/h na całym rynku japońskim. Wyprzedzania czasem kończę na 180km/h. Więc jaki jest sens jakichkolwiek granic?
Jeśli miałbym coś poprawiać to obowiązkowe:
- przewody w stalowym oplocie
- pompy hamulcowe radialne
- samo poziomujÄ…ce siÄ™ Xenony
- quickshiftery
- każdy ubiór motocyklowy ma być wodoszczelny
- każda szybka do kasku ma być w technologii NANO- (w czasie deszczu krople same spływają)
- każda szybka ma mieć wklejonego ani-foga
- darmowe bilety na szkolenie raz na pięć lat
- darmowe bilety na tor wyścigowy raz w roku
- darmowa literatura na kursie i bardziej zaawansowana po zdanym egzaminie
Jeśli ABS byłby obowiązkowy to zgodziłbym się na tylko taki z najwyższej półki jak ma Honda Fireblade albo BMW. Inaczej taki system to tylko napis na motocyklu i może przeszkadzać.
Ograniczenie prędkości już jest i wynosi 300km/h na całym rynku japońskim. Wyprzedzania czasem kończę na 180km/h. Więc jaki jest sens jakichkolwiek granic?
- quickshiftery
- każda szybka do kasku ma być w technologii NANO- (w czasie deszczu krople same spływają)
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
Dobrze gada!
na prezydenta go jakby tak miało być!!
Ja bym od siebie dodał obowiązkowe coś w rodzaju czarnej skrzynki gdzie można się wpiąć i prześledzić jak był eksploatowany i serwisowany sprzęt. Np odczyty parametrów pracy silnika oraz przebiegu czy przeciążeń zarejestrowanych .
Taki dataloger ale trudny do obejścia pozaklejany jakimiś plombami czy coś.
Rynek na allegro szybko pozbyłby się bezwypadkowych igieł niekatowanych
na prezydenta go jakby tak miało być!!
- quickshiftery
Ja bym od siebie dodał obowiązkowe coś w rodzaju czarnej skrzynki gdzie można się wpiąć i prześledzić jak był eksploatowany i serwisowany sprzęt. Np odczyty parametrów pracy silnika oraz przebiegu czy przeciążeń zarejestrowanych .
Taki dataloger ale trudny do obejścia pozaklejany jakimiś plombami czy coś.
Rynek na allegro szybko pozbyłby się bezwypadkowych igieł niekatowanych
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
A ja zmieniłbym podejście policji do tych zagadnień. Na przykład często wyjeżdżając do mniejszych miast otoczonych lasami itp, widzę jak ktoś przemyka środkiem miasta quadem albo enduro bez tablic... Już nie wspominając o zdejmowaniu blokad w skuterach etc.
Z dnia na dzień czuję się bardziej jak 70 lat temu niż w cywilizowanym kraju... Skoro u nas ogórek musi być prosty, ponieważ krzywy jest wg UE niezjadliwy i musi iść na paszę... Powinniśmy iść w ślady np. USA i być liberalni, tworzyć prawo ze zdrowym rozsądkiem, bo widzicie sens w tym, aby motocyklista płacił tyle samo za jazdę po autostradzie co obciążony samochód osobowy?
Najbardziej śmieszą mnie te normy emisji spalin, szkoda, że nikt nie montuje filtrów na wulkanach, albo na tyłkach krów, świń itp. zwierząt hodowlanych.
Dopóki takie grupy społeczne jak ekolodzy* będą mieć zdanie w PL dopóty będzie się kiepsko dziać u nas...
* Poczytajcie sobie o elektrowni jądrowej w Żarnowcu, ile poszło tam pieniędzy, dzięki komu WASZE (bo wszyscy płacimy podatki, a poszło to z pieniędzy publicznych) pieniądze zostały rozkradzione albo uległy zniszczeniu... A dla tych co się boją reaktorów- z tego co mi wiadomo reaktor sprzedaliśmy za jakieś śmieszne, symboliczne pieniądze, a pracuje on bez zarzutów do dziś.
Brawo eko****!
Pozdrawiam
Z dnia na dzień czuję się bardziej jak 70 lat temu niż w cywilizowanym kraju... Skoro u nas ogórek musi być prosty, ponieważ krzywy jest wg UE niezjadliwy i musi iść na paszę... Powinniśmy iść w ślady np. USA i być liberalni, tworzyć prawo ze zdrowym rozsądkiem, bo widzicie sens w tym, aby motocyklista płacił tyle samo za jazdę po autostradzie co obciążony samochód osobowy?
Najbardziej śmieszą mnie te normy emisji spalin, szkoda, że nikt nie montuje filtrów na wulkanach, albo na tyłkach krów, świń itp. zwierząt hodowlanych.
Dopóki takie grupy społeczne jak ekolodzy* będą mieć zdanie w PL dopóty będzie się kiepsko dziać u nas...
* Poczytajcie sobie o elektrowni jądrowej w Żarnowcu, ile poszło tam pieniędzy, dzięki komu WASZE (bo wszyscy płacimy podatki, a poszło to z pieniędzy publicznych) pieniądze zostały rozkradzione albo uległy zniszczeniu... A dla tych co się boją reaktorów- z tego co mi wiadomo reaktor sprzedaliśmy za jakieś śmieszne, symboliczne pieniądze, a pracuje on bez zarzutów do dziś.
Brawo eko****!
Pozdrawiam
- mastah
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 8 gości