[skutery] Zipp Quantum
zipp
Teraz mam dylemat co zrobic z tym katalizatorem nie bardzo mi pasuje ze bedzie głosniej chodził musze to przemyslec opłacało by sie gdyby moc sie dosc znacznie zwiekszyła bo na tym mi najbardziej zalezy aha a jak jest z gwarancja czy to ma jakis wpływ czy nie ma zadnego i ich to nie interesuje?pozdro
- piro324
- Świeżak
Re: zipp
piro324 napisał(a):Teraz mam dylemat co zrobic z tym katalizatorem nie bardzo mi pasuje ze bedzie głosniej chodził musze to przemyslec opłacało by sie gdyby moc sie dosc znacznie zwiekszyła bo na tym mi najbardziej zalezy aha a jak jest z gwarancja czy to ma jakis wpływ czy nie ma zadnego i ich to nie interesuje?pozdro
W zasadzie co do tej gwarancji to ciężko powiedzieć w jednym serwisie Ci uznają w innym nie, ja akurat wydłubałem śrubokrętem i młotkiem to się nawet nie pokumali, jak chcesz dużo większe osiągi to wariator zmień na sportowy, a jaki ty dokładnie masz tłumik i jaki to rocznik?
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Re: zipp
piro324 napisał(a):A wydech mam srebrny i własnie chyba w tym miejscu gdzie jest katalizator to mi zmienił kolor na dosc nie ładny
srebrny ehh to jego budowy nie znam, ale najlepiej poprostu zmień go na sportową używkę, zanieś tym patałachom w serwisie gwarancyjnym i daj im go założyć, powinni skasować Cię max 20zł i niech koniecznie wpiszą wymianę w książeczkę gwarancyjną, żebyś miał podkładkę że sam tego nie robiłeś w razie czego jak ktoś potem powie że po gwarancji bo sam sobie wydech zmieniłeś. dobrą używkę dostaniesz za około 200zł np technigas next r albo jasuni jakiś czy leovince. powinien ci dać 10-15% mocy a to już dużo!
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
zipp
Próbowałem własnie bez tłumika jezdzic (odkreciłem go) i rzeczywiscie ma lepsze przyspieszenie i nie muli tak płynniej przyspiesza moze nie jest to jakas znaczaca poprawa ale na pewno zauwazalna .Patrzyłem na ten katalizator w tym tłumiku i nie bardzo go tam widac tylko taki nie wielkiego przekroju przelot moze teraz w tych nowych jest cos inaczej bo to jest skun 2010 ?druga sprawa ze była juz na dworze szarówka jutro jeszcze popatrze .Najlepiej to by było zrobic tak jak piszesz kupic sportowy tłumik i nowy wariator i kiedys tak pewnie zrobie ale jeszcze nie w tym sezonie trzeba troche jeszcze pojezdzic na tych prawie nowych czesciach
- piro324
- Świeżak
zipp
http://allegro.pl/item1150165049_sporto ... eeway.html taki był by odpowiedni
- piro324
- Świeżak
nom niby tak, ta firma to ponoć nawet ta sama fabryka co Naraku, ale nie wszystko mają dobrej jakości, sprzęgło sam mam takie (jeszcze nie założone, czeka) a wario miałem ale się popsuło przez taką jedną podkładkę, gdzieś wcześniej w tym temacie są fotki. napędowe sprawy nawet ok, ale cylindrów WM się wystrzegaj bo to shit jakich mało! nie trwałe i do tego pogarszają tylko osiągi, mam i żałuję. nie zwiedź się ich ceną g okolicach 70zł.
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Witam, jestem od niedawna posiadaczem Zippa Quantuma. Prędkość którą on osiąga i przyspieszenie jest dla mnie troszkę słabe. Koleś, od którego machinę kupowałem, powiedział że skuter jest odblokowany. Jedzie maksymalnie 65-67km/h (mam taką bardzo długą prostą po której nikt nie jeździ niedaleko więc wiem że więcej nie pojedzie
). Mam zamiar kupić sobie coś takiego:
Wariator sportowy- 85 zł
http://allegro.pl/item1143970386_sporto ... impli.html
Cylinder-82zł
http://allegro.pl/item1106693283_nowy_z ... jazzy.html
I mam do was pytanie. Czy jeśli to wmontuję, to o ile skuter będzie jechał szybciej i czy będzie widoczna różnica w przyspieszeniu. Czy warto wydać te 180-190 zł na ten "tuning" ? Chyba że polecacie więcej rzeczy stuningować, ale od razu mówię, że nie będę kupował np. wydechu za 500 zł
Coś <100 zł ;]
Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam !

Wariator sportowy- 85 zł
http://allegro.pl/item1143970386_sporto ... impli.html
Cylinder-82zł
http://allegro.pl/item1106693283_nowy_z ... jazzy.html
I mam do was pytanie. Czy jeśli to wmontuję, to o ile skuter będzie jechał szybciej i czy będzie widoczna różnica w przyspieszeniu. Czy warto wydać te 180-190 zł na ten "tuning" ? Chyba że polecacie więcej rzeczy stuningować, ale od razu mówię, że nie będę kupował np. wydechu za 500 zł

Coś <100 zł ;]
Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam !
- burton72
- Świeżak
ten sam wariator jest też za 60zł na allegro, a ten cylek to shit, miałem obydwie te części w skucie i max 70-75km/h a ważę 100kg, ogólnie możesz wario samo założyć bo ten cylek gówno Ci da. poczytaj kilka postów wcześniej , masz wszystko opisane po kilka razy...
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Witam.. Mam ogromny problem.
Posiadam Zipp Quantum z 2005 r.
Nie dawno wymieniłem cały cylinder z tłokiem i pierścieniami na seryjną 50ccm, taką jaka była. Bardzo ładnie go dotarłem.. Zrobiłem 700 km i skończyłem docieranie. Zasuwał jak wcześniej bez zarzutów.. Ale od jakiegoś czasu zaczął słabnąć i zaczęło coś grzechotac w przekładni. Gdy już całkowicie zasłabł to zajrzałem do przekładni, do wariatora. Rolki były starte.. Wymieniłem, i wciąż nie ma tej mocy.. Ale dalej coś grzechocze.. A I NAJWAŻNIEJSZE: Sprzęgło ma luzy, grzechocze.. Czy to możliwe, że łożyska sprzęgłowe są do wymiany?? Pomóżcie mi..<br><hr>Seba
Nie dawno wymieniłem cały cylinder z tłokiem i pierścieniami na seryjną 50ccm, taką jaka była. Bardzo ładnie go dotarłem.. Zrobiłem 700 km i skończyłem docieranie. Zasuwał jak wcześniej bez zarzutów.. Ale od jakiegoś czasu zaczął słabnąć i zaczęło coś grzechotac w przekładni. Gdy już całkowicie zasłabł to zajrzałem do przekładni, do wariatora. Rolki były starte.. Wymieniłem, i wciąż nie ma tej mocy.. Ale dalej coś grzechocze.. A I NAJWAŻNIEJSZE: Sprzęgło ma luzy, grzechocze.. Czy to możliwe, że łożyska sprzęgłowe są do wymiany?? Pomóżcie mi..<br><hr>Seba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
kolego tez mam zipka z 2005 r i wydaje mi sie ze moze to byc u ciebie blefny cylinderradzil bym sprawdzic cazy nie ma glepszych rys bo ruwniexz mogl slabnac od tego ze masz wal korbowy stary i mogly sie zreobic luzy na nimi i cylinder mogl dostac po d*** ja tak mialem w swoim pozdrwaiam<br><hr>sylwesterKomentatorzy napisał(a):Witam.. Mam ogromny problem.
Nie dawno wymieniłem cały cylinder z tłokiem i pierścieniami na seryjną 50ccm, taką jaka była. Bardzo ładnie go dotarłem.. Zrobiłem 700 km i skończyłem docieranie. Zasuwał jak wcześniej bez zarzutów.. Ale od jakiegoś czasu zaczął słabnąć i zaczęło coś grzechotac w przekładni. Gdy już całkowicie zasłabł to zajrzałem do przekładni, do wariatora. Rolki były starte.. Wymieniłem, i wciąż nie ma tej mocy.. Ale dalej coś grzechocze.. A I NAJWAŻNIEJSZE: Sprzęgło ma luzy, grzechocze.. Czy to możliwe, że łożyska sprzęgłowe są do wymiany?? Pomóżcie mi..<br><hr>Seba<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):kolego tez mam zipka z 2005 r i wydaje mi sie ze moze to byc u ciebie blefny cylinderradzil bym sprawdzic cazy nie ma glepszych rys bo ruwniexz mogl slabnac od tego ze masz wal korbowy stary i mogly sie zreobic luzy na nimi i cylinder mogl dostac po d*** ja tak mialem w swoim pozdrwaiam<br><hr>sylwesterKomentatorzy napisał(a):Witam.. Mam ogromny problem.
Nie dawno wymieniłem cały cylinder z tłokiem i pierścieniami na seryjną 50ccm, taką jaka była. Bardzo ładnie go dotarłem.. Zrobiłem 700 km i skończyłem docieranie. Zasuwał jak wcześniej bez zarzutów.. Ale od jakiegoś czasu zaczął słabnąć i zaczęło coś grzechotac w przekładni. Gdy już całkowicie zasłabł to zajrzałem do przekładni, do wariatora. Rolki były starte.. Wymieniłem, i wciąż nie ma tej mocy.. Ale dalej coś grzechocze.. A I NAJWAŻNIEJSZE: Sprzęgło ma luzy, grzechocze.. Czy to możliwe, że łożyska sprzęgłowe są do wymiany?? Pomóżcie mi..<br><hr>Seba<br>
może być tak jak kolega wspomniał, wał dostał nowy cylek i nie podołął, ma luzy na łożyskach itp, quantum jak jest z 2005 roku to podejrzewam że większość łożysk w silniku ma już dość...
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Komentatorzy napisał(a):wysokie obroty=wysoka temperatura=puchnięcie tłoka wykonanego z marnej jakości materiałów. Kup jakiś lepszy kit 70cc np. trochę lepszej niż seryjna taiwańskiej firmy power force. Sam mam i nie narzekam.<br><hr>omen93Komentatorzy napisał(a):Może ktoś tym razem pomoże mi! otóż od jakiegoś czasu na nowym cylku (65cc WM-motor i nowym seryjnym wale oraz nowych łożyskach wału i uszczelniaczach) skuter na wysokich obrotach jak jest nagrzany nagle traci moc i zwalnia do około 20km/h potem spowrotem się rozpędza i tak cały czas, zdjąłem cylinder z tłokiem i okazało się że sworzeń jest kompletnie zdarty i poharatany, myślałem że to jego wina, wymieniłem go na dobry i po złożeniu sytuacja się powtarza, czyli wysokie obroty=utrata mocy. Skuter w ogóle nie reaguje na manetkę gazu, nie mam już pomysłu co to może być, cylek bez zadziorów, tłok ma kilka a pierścienie OK. łożysko igiełkowe też nowe. może to moduł CDI szwankuje?<br><hr>pawel503<br>
Sprawa rozwiązana, był zalewany przez za dużą dysze, wymieniłem na 70 i jest już ok, a cylek nowy leży i czeka

Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Witam, to znowu ja ;]
Doszedłem do wniosku że wymieniać będę raczej tylko wydech. Ceny wydechów to 150-160 zł , a jest ich dość dużo. Oprócz tego jest jeszcze Technigas Next R.
http://moto.allegro.pl/item1155197941_t ... _nowy.html
Ma ktoś coś takiego? Lub KTÓRYKOLWIEK wydech za 150 zł ? Bo chodzi mi ile poprawia się prędkość... bo jeśli mam wydać 150zł żeby mi skut jechał 5 km/h szybciej to się nie opłaca. Korci mnie jeszcze Technigas, bo prędkość idzie o 15-20km/h w górę przy nim, ale jest drogi, bo ok. 450zł i nie wiem czy warto go montować ...;/
ProszÄ™ o pomoc
Doszedłem do wniosku że wymieniać będę raczej tylko wydech. Ceny wydechów to 150-160 zł , a jest ich dość dużo. Oprócz tego jest jeszcze Technigas Next R.
Ma ktoś coś takiego? Lub KTÓRYKOLWIEK wydech za 150 zł ? Bo chodzi mi ile poprawia się prędkość... bo jeśli mam wydać 150zł żeby mi skut jechał 5 km/h szybciej to się nie opłaca. Korci mnie jeszcze Technigas, bo prędkość idzie o 15-20km/h w górę przy nim, ale jest drogi, bo ok. 450zł i nie wiem czy warto go montować ...;/
ProszÄ™ o pomoc

- burton72
- Świeżak
Witam. Od 3 dni w moim quantumie śmiga cylinder z allegro 70ccm za 200 zl. Jestem w trakcie jego docierania, ale już czuje poprawę mocy.Jednak odczuwalny jest efekt słabego seryjnego tłumika. Myśle nad zakupem tłumika z allegro , który określany jest jako "sportowy" ale kosztuje on 160-180 zł. interesuje mnie tuning średniej klasy. Stąd moje pytanie do was czy ten tłumik bedzie coś mi dawał czy to po prostu lepsza odmiana standardu?<br><hr>rogacz172
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
burton72 napisał(a):Witam, to znowu ja ;]
ProszÄ™ o pomoc
technigasa warto jak najbardziej, a to "coś" "sportowe" mam sam i żałuję bo nic mi nie dało, tylko sportowszy dźwięk i ładny wygląd, całe szczęście że dałem za to 100zł...
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Komentatorzy napisał(a):Witam. Od 3 dni w moim quantumie śmiga cylinder z allegro 70ccm za 200 zl. Jestem w trakcie jego docierania, ale już czuje poprawę mocy.Jednak odczuwalny jest efekt słabego seryjnego tłumika. Myśle nad zakupem tłumika z allegro , który określany jest jako "sportowy" ale kosztuje on 160-180 zł. interesuje mnie tuning średniej klasy. Stąd moje pytanie do was czy ten tłumik bedzie coś mi dawał czy to po prostu lepsza odmiana standardu?<br><hr>rogacz172
było już milion razy w tym temacie na ten temat, opłaca się a najlepiej kupić technigas next R. da Ci 15-20% mocy więcej.
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
mam zippa quantuma 2005 jak jezdze kiedy pada deszcz to mi przerywa i musze jechac okolo 20 na godz bo inaczej to mi gasnie mam pytanie co mam zrobic zeby woda sie tam gdzies nie dostawala<br><hr>bodzio
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam zippa quantuma z 2005r po prostym sypie nim 80 a jak jest lekka gorka to nawet 100 na orginalnym cylindrze 50 a za to pod góre stroma sam ledwo wyjezdzam a w dwie osoby pod małą gorke to sypie 30 co moge zmienic aby byl mocniejszy na gorki i szybszy po prostym<br><hr>edzio
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości