pierwsze moto do 8k. thundercat ?
• Strona 1 z 1
pierwsze moto do 8k. thundercat ?
- Doświadczenie zerowe
- 18lat, 175 wzrostu
- jazda po mieście i niedalekie wypady za miasto (jezioro, działka itp.), okazyjnie może dłuższy dystans
- planuję wydać ok. 5-8k na motocykl. Na ciuchy juz odlozone.
Szukam moto - tak jak napisałem wyżej - do jazdy po mieście i na niedaleke wypady za miasto. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i moto.allegro żeby znaleźć coś dla siebie. Jako że moja wiedza na temat motocykli jest bliska 0, zwracałem uwagę głównie na cene i wygląd. I patrząc na te kryteria spododała mi się bardzo Yamaha YZF 600 Thundercat. Z tego co wyczytałem w jednym z artykułów na tej sronie wynika, że jest także idealna w celach do jakich mam zamiar ją przeznaczyć.
Czy mój niski wzrost nie będzie przeszkodą w jezdzie na tym moto (skoro w jednym z podklejonych tematów jest napisane zeby podawać wzrost, mysle ze moze byc on przeszkoda w niektorych modelach) ?
Jestem także otwarty na inne propozycje moto sportowych (powyzej 250 - max 600), mozecie mi cos polecic w podobnym przedziale cenowym ? Dopiero we wrzesniu zaczyne robic prawko, wiec mam troche czasu na wybor.
Ostatnie pytanie: "Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? " Co takie utrzymanie w sezonie obejmuje i jakie są tego przyblizone koszty ? W przypadku thundercata sa to koszty porównywalne do innych moto podobnej klasy ?
- 18lat, 175 wzrostu
- jazda po mieście i niedalekie wypady za miasto (jezioro, działka itp.), okazyjnie może dłuższy dystans
- planuję wydać ok. 5-8k na motocykl. Na ciuchy juz odlozone.
Szukam moto - tak jak napisałem wyżej - do jazdy po mieście i na niedaleke wypady za miasto. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i moto.allegro żeby znaleźć coś dla siebie. Jako że moja wiedza na temat motocykli jest bliska 0, zwracałem uwagę głównie na cene i wygląd. I patrząc na te kryteria spododała mi się bardzo Yamaha YZF 600 Thundercat. Z tego co wyczytałem w jednym z artykułów na tej sronie wynika, że jest także idealna w celach do jakich mam zamiar ją przeznaczyć.
Czy mój niski wzrost nie będzie przeszkodą w jezdzie na tym moto (skoro w jednym z podklejonych tematów jest napisane zeby podawać wzrost, mysle ze moze byc on przeszkoda w niektorych modelach) ?
Jestem także otwarty na inne propozycje moto sportowych (powyzej 250 - max 600), mozecie mi cos polecic w podobnym przedziale cenowym ? Dopiero we wrzesniu zaczyne robic prawko, wiec mam troche czasu na wybor.
Ostatnie pytanie: "Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? " Co takie utrzymanie w sezonie obejmuje i jakie są tego przyblizone koszty ? W przypadku thundercata sa to koszty porównywalne do innych moto podobnej klasy ?
-
kokosowymurzyn - Świeżak
Thundercat na pierwsze moto? Co najmniej średni pomysł... Jak zależy Ci na sportowym wyglądzie, to może GS 500F? Albo turystyk z owiewkami jakiś...
Co do kosztów utrzymania, to dobrze w kupionym motocyklu wymienić olej i wszystkie filtry. Jakoś 200zł Cię to wyjdzie. Do tego możliwe, że nowe kapcie/napęd/zawory/gaźniki/olej w lagach - zależy w jakim stanie kupisz moto. No i obowiązkowo smar do łańcucha, ale to grosze..
Co do kosztów utrzymania, to dobrze w kupionym motocyklu wymienić olej i wszystkie filtry. Jakoś 200zł Cię to wyjdzie. Do tego możliwe, że nowe kapcie/napęd/zawory/gaźniki/olej w lagach - zależy w jakim stanie kupisz moto. No i obowiązkowo smar do łańcucha, ale to grosze..
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
Kot to lekko ponad 100KM- bardzo fajny na drugi motocykl, na pierwszy nie bardzo, szczególnie że nawet nie masz doświadczenia w ruchu ulicznym. Pomijając moc, masz moto pełne plastików, drobna gleba i sporo do spawania.
No i zastanów się tak ogólnie nad właściwościami użytkowymi "sportów"- twardy zawias, zestrojenie skrzyni biegów na miasto się nie nadające, jak i pozycja (choć w kocie nie ma masakry), ostra jazda po mieście, czy nawet w trasie to wg mnie proszenie się o wypadek, po prostu nie da się wszystkiego przewidzieć, szczególnie przy większych prędkościach.
Jedyne co w sportach mi się podoba to wygląd i fajna zabawa na torze.
Na miasto i niedalekie wypady, z Twoimi gabarytami polecałbym jednak standardowo nie wyżyłowane 600, lub twiny 500- mniejsze koszta eksploatacji, mniejsze prawdopodobieństwo wypadku z braku doświadczenia. Jak chcesz robić większą traskę to XJ600s, może Aprilia Pegaso itp.
Proponuję też użyć opcji szukaj, lub googla celem ustalenia kosztów eksploatacyjnych. Jest tez forum kota.
No i zastanów się tak ogólnie nad właściwościami użytkowymi "sportów"- twardy zawias, zestrojenie skrzyni biegów na miasto się nie nadające, jak i pozycja (choć w kocie nie ma masakry), ostra jazda po mieście, czy nawet w trasie to wg mnie proszenie się o wypadek, po prostu nie da się wszystkiego przewidzieć, szczególnie przy większych prędkościach.
Jedyne co w sportach mi się podoba to wygląd i fajna zabawa na torze.
Na miasto i niedalekie wypady, z Twoimi gabarytami polecałbym jednak standardowo nie wyżyłowane 600, lub twiny 500- mniejsze koszta eksploatacji, mniejsze prawdopodobieństwo wypadku z braku doświadczenia. Jak chcesz robić większą traskę to XJ600s, może Aprilia Pegaso itp.
Proponuję też użyć opcji szukaj, lub googla celem ustalenia kosztów eksploatacyjnych. Jest tez forum kota.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
kawasaki er-5, suzuki gs 500, honda cb 500, kawasaki gpz 500.
thundercat - troszke niski jestes, moto wazy 200+ kg itp wiec do miasta dupa
z 500tki maja po 50-60 kucy - przy ich masie masz ok 4,5 - 5 sec do "setki" - teraz poszukaj auta w Twojej okolicy, ktore sie tak zbiera. Nie sztuka wskoczyc od razu na 100+ kucy... Zero radosci z poznawania swiata motocykli
thundercat - troszke niski jestes, moto wazy 200+ kg itp wiec do miasta dupa

z 500tki maja po 50-60 kucy - przy ich masie masz ok 4,5 - 5 sec do "setki" - teraz poszukaj auta w Twojej okolicy, ktore sie tak zbiera. Nie sztuka wskoczyc od razu na 100+ kucy... Zero radosci z poznawania swiata motocykli

-
rossavu - Stały bywalec
Faktycznie muszę przyznać, że zwracałem uwagę jedynie na pojemność nie biorąc pod uwagę mocy.
Póki co moim faworytem jest Kawasaki er-5. Pomimo, że szukałem czegoś z wyglądu typowo sportowego, er5 przykuła moją uwagę.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, na prawdę sie przydały.
Póki co moim faworytem jest Kawasaki er-5. Pomimo, że szukałem czegoś z wyglądu typowo sportowego, er5 przykuła moją uwagę.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, na prawdę sie przydały.
-
kokosowymurzyn - Świeżak
Jeśli szukasz czegoś na lekkie bezdroża, to moim zdaniem szukaj:
- czegoś typu Enduro:
- Yamaha XT 600
- Yamaha XTZ 660 Tenere
- Suzuki DR 650
- Honda NX 650 Dominator
Na początek rewelacja, na bezdroża też.
- czegoś typu Enduro:
- Yamaha XT 600
- Yamaha XTZ 660 Tenere
- Suzuki DR 650
- Honda NX 650 Dominator
Na początek rewelacja, na bezdroża też.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
Napisał przecież, że szuka czegoś do miasta ;P a żeby dojechać nad jezioro, czy działkę endurak mu niepotrzebny raczej
no i skoro szukał sporta, to wygląd enduro mu się nie spodoba chyba...

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
Zapoznaj się z banditem 400 ,rzadko spotykany usportowiony naked. Mocy jak dla mnie ma pod dostatkiem , szczególnie jak na początek. Dla porównania ok 10 kucy więcej niż Gs'a.
Mów co myślisz , rób co mówisz .
Suzuki Bandit gsf 400
Suzuki Bandit gsf 400
- MaŁy_Bandzior
- Świeżak
Tak jak chłopaki wcześniej pisali - er5. Na miasto będzie bajka, moc wystarczająca, za miasto też do 140kmh da rade bez strasznej walki z wiatrem (mała owiewka nad lampę może się też przydać dla wygody). Założysh cp-ady i zero strachu o parkingówki, czy tez drobne ślizgi.
Sprzedam haykę!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.