klucz dynamometryczny?
• Strona 1 z 1
klucz dynamometryczny?
witam!
w każdym manualu jest dokładnie podana siła dokręcania poszczególnych śrub nakrętek itp.... co o tym sądzicie?... OK. wiem że jeżeli producent zaleca to się powinno tego trzymać ale życie jest życiem
... chciałem wiedzieć jak Wy do tego tematu podchodzicie czy wszytko kręcicie na dynamo?... pozdrawiam.
w każdym manualu jest dokładnie podana siła dokręcania poszczególnych śrub nakrętek itp.... co o tym sądzicie?... OK. wiem że jeżeli producent zaleca to się powinno tego trzymać ale życie jest życiem

CR 250 / '96
- kamol_lubin
- Świeżak
oczywiscie że nie
powiem ci tak sruby wszelakie kręc na oko. ale mozna by kręcic np cylinder głowice i inne takie wazniejsze śrubki na klucz. - chyba że ktos ma klucz dyManometryczny w rękach jak ja
to nie musi. juz nie jeden silnik robiłem i z doswiadczenia wiem kiedy dokręcic mocniej a kiedy nie. tak na marginesie nawet takiego klucza nie posiadam ale jakbym miał na pewno bym nim dokręcał bo wtedy jest pewnosc że dokręcisz na maxa i nie zerwiesz gwintu. (tyczy sie nowszych sprzętów bo w starszych to juz róznie bywa) i serwisówki nei zawsze przewidują klejenie gwintów a mysle że wazniejszą sprawa od mocnego dokręcenia jest wklejenie śruby na klej do gwintow. np plastiki i tak i tak beda sie trzymały a z klejem sruby sie nie wykręca. z kolei głowice i tak i tak trzeba na maxa dokręcic żeby sie nie luzowała.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja się z Tobą nie zgadzam w niektórych kwestiach. Oczywiście że głowicy nie dokręcamy na maxa, bo pójdą gwinty a wtedy płacz i zgrzytanie zębów. Ja używam najtańszego klucza dynamometrycznego na allegro (dałem 15zł). Jest to klucz wychylny i sprawdza się super.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
ja tylko mówie jak ja robie
ja juz mam klucz w rękach. wiem co i jak mocno mozna dokręcic i nigdy nie miałem problemów że cos było dokręcone za mocno (serwany gwint) lub za lekko. kwestia doświadczenia. ale jak najbardziej lepiej na początku było by uzywac dymanometra
zawsze to wieksza pewnosc 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości