Zobacz wÄ…tek - klucz dynamometryczny?
NAS Analytics TAG

klucz dynamometryczny?

Enduro, Cross
_________

klucz dynamometryczny?

Postprzez kamol_lubin » 20/7/2010, 10:12

witam!
w każdym manualu jest dokładnie podana siła dokręcania poszczególnych śrub nakrętek itp.... co o tym sądzicie?... OK. wiem że jeżeli producent zaleca to się powinno tego trzymać ale życie jest życiem ;)... chciałem wiedzieć jak Wy do tego tematu podchodzicie czy wszytko kręcicie na dynamo?... pozdrawiam.
CR 250 / '96
kamol_lubin
Świeżak

Postprzez henio12323 » 20/7/2010, 13:40

oczywiscie że nie :D powiem ci tak sruby wszelakie kręc na oko. ale mozna by kręcic np cylinder głowice i inne takie wazniejsze śrubki na klucz. - chyba że ktos ma klucz dyManometryczny w rękach jak ja :D to nie musi. juz nie jeden silnik robiłem i z doswiadczenia wiem kiedy dokręcic mocniej a kiedy nie. tak na marginesie nawet takiego klucza nie posiadam ale jakbym miał na pewno bym nim dokręcał bo wtedy jest pewnosc że dokręcisz na maxa i nie zerwiesz gwintu. (tyczy sie nowszych sprzętów bo w starszych to juz róznie bywa) i serwisówki nei zawsze przewidują klejenie gwintów a mysle że wazniejszą sprawa od mocnego dokręcenia jest wklejenie śruby na klej do gwintow. np plastiki i tak i tak beda sie trzymały a z klejem sruby sie nie wykręca. z kolei głowice i tak i tak trzeba na maxa dokręcic żeby sie nie luzowała.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez balchan1 » 20/7/2010, 15:37

Ja się z Tobą nie zgadzam w niektórych kwestiach. Oczywiście że głowicy nie dokręcamy na maxa, bo pójdą gwinty a wtedy płacz i zgrzytanie zębów. Ja używam najtańszego klucza dynamometrycznego na allegro (dałem 15zł). Jest to klucz wychylny i sprawdza się super.
komar 2 biegi ;) ->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e

"ZIEMIE RWIE"
balchan1
Bywalec

Postprzez henio12323 » 20/7/2010, 15:46

ja tylko mówie jak ja robie :P ja juz mam klucz w rękach. wiem co i jak mocno mozna dokręcic i nigdy nie miałem problemów że cos było dokręcone za mocno (serwany gwint) lub za lekko. kwestia doświadczenia. ale jak najbardziej lepiej na początku było by uzywac dymanometra :D zawsze to wieksza pewnosc :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê