Zobacz wątek - Kilka pytań nowicjusza dotyczących ubioru
NAS Analytics TAG

Kilka pytań nowicjusza dotyczących ubioru

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kilka pytań nowicjusza dotyczących ubioru

Postprzez UhAdi » 14/7/2010, 21:59

Witam,
jestem nowy i świeżutki, dlatego na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Planuje zakup Suzuki GSR 600, będzie to mój pierwszy motocykl, mam zamiar nauczyć się na nim jeździć, nie szaleć, stawać na kole etc. do tego dochodzi jazda tylko i wyłącznie w mieście.
Chciałbym zadać kilka pytań, gdyż oprócz motoru, pasuje kupić ubiór, bo obawiam się, że moge się pare razy położyć zanim nauczę się jeździć ;-)
Tak więc :
1) Jaki kask pasuje do takiego nakeda jak GSR 600 ? Mile widziałbym jakieś propozycje z Waszej strony
2) Oprócz kasku, do zakupu pozostaje : kurtka/buty/rękawice.
Kombinezon nie wchodzi w gre ze względu na krótkie trasy jakie mam zamiar pokonywać i ogólną wygodę. Planuję kupić wzmacniane jeansy.
Jaką kupić kurtkę ? Tekstylna/skóra ? Muszę przyznać że dość obficie się pocę nawet w dni gdy temp. powietrza nie przekracza 25'C.
Rękawice - pełne czy bez palców ? Buty ?
Przepraszam że zadaję pewnie dla niektórych głupie pytania, ale prawde powiedziawszy niemam się do kogo zwrócić z taką prośbą.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam!
UhAdi
Świeżak

Postprzez leff » 14/7/2010, 22:10

kask integralny albo szczekowy, co kto lubi
kurtka raczej skorzana z dobra wentylacja
rekawice stanowczo pelne
buty najpierw dlugie, potem IMO dokupic krotkie

modele zaleza wylacznie od kasy jaka chcesz na to przeznaczyc

a tak poza wszystkim to GSR nie jest dobrym pomyslem na pierwsze moto
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez UhAdi » 14/7/2010, 22:32

Kasa na motor jest, wiec i kasa na sprzęt też jest. W końcu chodzi o moją głowę i całą resztę ciała ;-)

Jeśli chodzi o kask, to bardziej chodziło mi o to czy nie będzie któryś kask śmiesznie wyglądał do tego motoru ;-)

A czemu mówisz że gsr nie jest dobrym początkiem ? Mam 185 wzrostu, ponad 100kg wagi, więc boję się że na czymś mniejszym będę wyglądał jakbym dziecku rowerek ukradł ;-)
UhAdi
Świeżak

Postprzez kowal_71 » 14/7/2010, 23:14

Planujesz położyć kilka razy takie moto? Serca nie masz?! :P
Z tego co piszesz, to wydaje mi się, że masz trochę siana, więc może lepiej zacząć jednak od czegoś mniejszego, poduczyć się i sprzedać zaraz... Sezon w połowie, więc do końca pojeździłbyś na czymś, co nie rwie tak do przodu, na zimę oddał z niewielką stratą i wtedy kupił GSRa ;) - taka moja rada.
A co do ubioru, to ja bym jednak polecał tekstylną kurtałkę ze względu na większą funkcjonalość. Skoro chcesz pokonywać tylko krótkie trasy w mieście, w korkach, nagrzewająca się skóra nie będzie dobrym pomysłem... Sam mam tekstylną modekę, przeżyłem w niej dość poważny wypadek i mam się dobrze, tak jak i kurtka.
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez UhAdi » 15/7/2010, 07:39

Właśnie myślałem nad kurtką tekstylną. Nawet znajomy mówił mi że w lecie (szczególnie w takie upały) skórzana kurtka w korkach, czy nawet na światłach sprawdza się średnio.
W zasadzie wczoraj poprzeglądałem alledrogo ;-) i znalazłem po jednym typie sprzętu który mógłbym kupić :
Kask - http://motoallegro.pl/item1150047038_ag ... kazja.html
http://motoallegro.pl/item1146663359_ka ... ratis.html
Kurtka (w tym wypadku skórzana - ze względu na rady kolegi z początku postu ;-) ) - http://motoallegro.pl/item1124312380_be ... l_w13.html
Rękawice - http://motoallegro.pl/item1136820545_re ... p_plu.html
Buty - http://motoallegro.pl/item1095975561_ga ... alowe.html

Jeszcze wracając do kurtki - w jaką firmę celować ? Cena alpinestars mnie troche straszą mimo wszystko ;-)

Aha no i co do motoru - jaki polecałbyś mi na początek - tylko tak jak mówie - małym chłopcem niejestem więc żebym nie wyglądał komicznie na tym moto.
PozdrawaiM!
UhAdi
Świeżak

Postprzez leff » 15/7/2010, 08:11

agv musisz mierzyc, nie na kazda glowe pasuje, mi koszmarnie nie pasowal

ja jezdze w takiej skorze http://motoallegro.pl/item1086950863_ku ... biker.html
te czarne panele na klatce i rekawach to wentylacja, do jakis 28 stopni jest ok, IMO lepiej niz w tekstylnej a na upaly i tak zakladam buzer
ta kurtka, ktora wzuciles to srednio wyglada, zreszta w tej cenie nie kupisz nic porzadnego

rekawice ok, marka butow tez ale co do modelu sie nie wypowiadam

jesli chodzi o moto to popatrz na CBF500/CBF600, XJ600, Transalp
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez sebasbox » 15/7/2010, 09:09

a co jest złego w GSR 600? Czy jest naprawdę taka kolosalna różnica pomiędzy GSR 600 a np CBF 600. Masa taka sama, chyba nawet suzuki bedzie lżejsze. Moc w suzuki o ok. 20km wyższa...więc nie ma jakiejś przepaści. Przecież kolo nie chce kupić R1 tylko nakeda przeznaczonego własnie do jazdy po mieście.A konstrukcja zdecydowanie nowocześniejsza od tych proponowanych przez Was.
UhAdi a Ty nie planuj sobie że będziesz miał kilka gleb tylko jeździj ostrożnie i staraj się unikać takich sytuacji. Gleba na motorze to nie stłuczka samochodem gdzie przy niewielkich prędkościach najwyżej wgnieciesz błotnik czy zarysujesz zderzak...
sebasbox
Świeżak

Postprzez leff » 15/7/2010, 09:19

a pojecie "charakterystyka silnika jest Ci znane?
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez sebasbox » 15/7/2010, 09:30

...tak i obstawiam że precyzja dozowania jest lepsza a GSR600. GSR jest oczywiście bardziej dynamiczny ale czy autor tematu ma zamiar krecić go pod czerwone pole żeby to zauważyć?
sebasbox
Świeżak

Postprzez leff » 15/7/2010, 09:42

CBF oddaje moc liniowo, GSR dostaje szmergla kole 10 krpm i to jest roznica, ktora niedoswiadczonego kierownika moze kosztowac glebe
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez UhAdi » 15/7/2010, 10:03

Sebasbox - nie obstawiam że odrazu będę leżał. Chyba jak każdy wolałbym uniknąć takich sytuacji. Jednak byłbym głupcem nie biorąc takich możliwości pod uwagę. Znam ryzyko i się go obawiam.
Kurteczka w cenie, ale skoro nie można oszczędzać to nie będę. Już wiem mniej więcej w co celować.
Dzięki za pomoc. Jakbym miał jeszcze jakieś wątpliwości i problemy to pozwolę sobie pisać.
Pozdrawiam!
UhAdi
Świeżak

Postprzez leff » 15/7/2010, 10:05

cena kurtki sie nie sugeruj, mozna trafic ze 300 taniej
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez sebasbox » 15/7/2010, 10:24

UhAdi żeby nie wyszło że namawiam Cię do oszczędności na ciuchach...absolutnie nie. Wg. mnie powinno się jeździć w kompletnym stroju. Piszę tylko żebyś nie myślał o glebach na moto z przymróżeniem oka, bo nawet niewielka gleba może skończyć się poważnymi urazami.
Leff oczywiście zgadzam się z Tobą...tylko tak jak pisalem wcześniej chłopak wydaje się rozsądny wiec zakładałem że nie będzie od razu wskakiwał pod czerwone
sebasbox
Świeżak

Postprzez UhAdi » 15/7/2010, 10:30

Nie, nie ja doskonale rozumiem, że ten "sport"/"przyjemność" nie należy do tanich, jednak nie sądziłem że kurta może tyle kosztować. Szczególnie przeglądając allegro, kurtek powyżej tysiąca jest mniej niż tych poniżej ;-) Ale tak jak pisze bezpieczeństwo ponad wszystko ;-)

Co do skoków na czerwone - wybijałem sobie motor z głowy co sezon odkąd skończyłem 19 lat, teraz mam 24, i za miesiąc wesele, więc póki co to nawet się porysować nie mogę, bo jakby mnie zobaczyła narzeczona poobijanego, to przypuszczam że lepiej byłoby rozbujać się do 200km/h i zeskoczyć z motoru, niż przejść przez jej kazania :-P
Ja chce się nauczyć jeździć na motorze, nie ścigać, stawać na kole etc. Może kiedyś za kilka sezonów gdy uznam że będę w stanie to opanować.
Dzięki jeszcze raz! Pozdrawiam!
UhAdi
Świeżak

Postprzez leff » 15/7/2010, 10:42

uuuu to dopiero poczatek, tutaj nic nie jest tanie :-)
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez xede » 15/7/2010, 17:54

bierz gsr'a 600 opanujesz go przy swoich wymiarach ;)
ja sam na poczatek skoczylem na z750, wystarczy troche oleju w glowie, nie szalec i dasz rade opanowac moto
a co ciuchow dobrze celujesz :)
kurteczka musi byc porzadna, jakas skora z dobra wentylacja i wypinana podpinka

rekawice oczywiscie pelne :) najlepiej dlugie
ja osobiscie posiadam kombi z alpinestars'a ale maja
tez fajne kurteczki z wlasnie wypinanymi podpinkami, jest tez duzo innych firm wartych uwagi, kwestia oceny organoleptycznej czy jest z nia wsio oki :)

rekawice z linku to podrobki, jeden sezon w nich pojezdzisz
xede
Świeżak

Postprzez Gregorgsxr » 15/7/2010, 19:05

uuuu.. kolego XEDE... Wydaje mi się, że zaraz dopadnie Ciebie Święta inkwizycja forum ścigacz.pl i dostaniesz za swoje. Przecież tutaj poleca się w takich przypadkach tylko GS 500, ER5, CBF 500. A ty wyjeżdasz z GSR 600? Przecież to zbrodnia. :D
Gregorgsxr
Świeżak

Postprzez UhAdi » 15/7/2010, 19:37

xede - jak poznałeś że rekawice z linku to podróbki ?
Aha no i niech mi ktoś wytłumaczy różnicę między kurtką skórzaną a tekstylną ? Nie zagotuje się w skórze na takich temperaturach jak teraz ?
UhAdi
Świeżak

Postprzez kowal_71 » 15/7/2010, 19:40

Był gdzieś o tym chyba cały temat na forum :P różnią się znaczkiem jakoś zdaje się, nie pamiętam dokładnie... Zresztą możesz sprawdzić sobie cenę w oryginalnym sklepie Alpinestars :) Zobaczysz różnicę :P
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez Gregorgsxr » 15/7/2010, 21:05

Uhadi,
Jak jest mega upał to w skórze jest tak samo przejebane jak w tekstylu.
Ja ostatnio zakupiłem sobie skórę adernaline titan i stwierdzam, że spisuje się super. Jest cała sperforowana. Oprócz tego ma na zimniejsze dni podpinkę. Cena super. Dałem za nią 385 pln.
Gregorgsxr
Świeżak

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê