Zobacz wątek - Kask dla kobiety?
NAS Analytics TAG

Kask dla kobiety?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kask dla kobiety?

Postprzez MerryJaneZXR6 » 12/7/2010, 23:12

Witam, chciałabym się dowiedzieć jaki kask najlepiej pasowałby do kobiety. Jaka firma, fason i w ogóle.
Przyznaje, że przeglądałam inne fora ale tam polecają taka tandetę (60- 80 PLN), że z krzesła spadłam. Z tego co mi każdy jeden "mądry" nie siedzący w życiu na ścigaczu mówi, to kask musi kosztować.
Dodam jeszcze iż chodzi mi o kask na ścigacza dla "plecaczka".
Czy dobra kurtka też jest niezbędna? Zdaje sobie sprawę z tego, że bezpieczeństwo jest najważniejsze ale nie chce się bardziej opancerzać od kierowcy. :)
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez Robson1903 » 12/7/2010, 23:19

Bezpieczeństwo plecaczka najważniejsze.
Musisz się wybrać do sklepu i dopasować kask rozmiarowo. Nie każdy kask produkują w wersji XXS czy XS. a takie dla kobiet są najlepsze. Chyba że masz wiekszą głowe to pole wyboru wieksze. Co do marki wiadomo że AGV ARAI SHOEI itd są najlepsze. Ale można też znależć coś tańszego. Nie łudź się że kask za 300zł jest gorszy od tego za 500zł. Prawdziwa jakość zaczyna się powyżej 1000zł. Co do malowania sama sobie zdecydujesz. Kurtka jak i buty są jak najbardziej odpowiednie. Nie musisz mieć cieżkiej skóry denise za 5tyś. Ale kurteczka ortalionowa modeki z ochroniaczami w zupełności wystarczy. No i rekawiczki obowiązek!!
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
Robson1903
VIP Ścigacz.pl

Postprzez MerryJaneZXR6 » 12/7/2010, 23:23

Ale załóżmy teraz jeżdżę w kasku Nolana. Kosztował mnie 400zł tyle, że chcę zaopatrzyć się w nowy bo ten już trochę przeżył a co gorsza nie ma wypinanego wnętrza, przypomnę jeszcze iż temperatura na zewnątrz w dzień skacze do +35st. C.
Jeszcze dzisiaj przejechałam się ze staraaarym znajomym ale to był HardCore i główka mi się trochę spociła wraz ze zwrostem ciśnienia... Wymiana jest konieczna!
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 13/7/2010, 00:08

kupic bylo kominiarke i prac. Sa preparaty do kaskow.
Z wypinanym wnetrzem to 800-900
Ja mam HJC FG-15 i nie narzekam.
Seba_ER5
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Mouline » 13/7/2010, 19:49

Z tego co wiem to z Nolana sporo jest też z wypinanym wnętrzem. Integral, szczękowiec? Może N62? Kask dosyć przyjazny, nie wiem jak z głośnością. W tym roku trochę kiepsko z kolorystyką w polskiej kolekcji mają ale z roku czy dwa lata wstecz malowanie to pewnie znajdziesz coś fajnego i w lepszych pieniążkach, ale musisz pytać o taki z wyjmowana wyściółką, bo nie wszystkie wersje mają. Jeżeli zależy Ci żeby wydać mniej to wiem, że N84 albo N102 już w tym roku nie są produkowane, może coś z tego jeszcze dostaniesz? Kaski wyposazone w blende przeciwsłoneczną (zewnętrzną)
Mouline
Świeżak

Postprzez qwerty93 » 14/7/2010, 13:33

Ja bym Ci polecił Caberg V2, ma wyciąganą wyściółkę i kosztuje ok.500-600zł. Z tym, że jest on dosyć głośny.
qwerty93
Świeżak

Postprzez MerryJaneZXR6 » 15/7/2010, 17:15

glosny tz co?
tylko wiesz ja nie szukam kasku dla kierowcy...
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez Czester » 16/7/2010, 22:54

Seba_ER5 napisał(a):kupic bylo kominiarke i prac. Sa preparaty do kaskow.
Z wypinanym wnetrzem to 800-900

Dobry kask z wypinanym wnętrzem - LS2 za +/- 200 zł. Nie żartuję, sam taki posiadam i nie narzekam. Świetna jakość wykonania, dobra wentylacja i wypinane wnętrze. Odpowiedni atesty też posiada więc spełnia normy bezpieczeństwa. Ale i tak nic po moich słowach bo zaraz zleci się rzesza krzykaczy chwalących pod niebiosa beznadziejny HJC CS R1 warty tyle co psia kupa lecz nadrabiający ceną. Będą Ci też wmawiać, że w kasku wykonanym z materiału, z którego robione są owiewki do motocykli rozłupisz sobie czaszkę. Wybór pozostawiam Tobie.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez MerryJaneZXR6 » 17/7/2010, 22:44

wiesz licze sie z tym ze dobry kask kosztuje od + 200 pln w gore.
jak narazie nie jestem kierowca, chce byc po prostu bezpieczna :)
nie chce tez kasku za 800 pln bo po co mi taki?
za rok dwa jak zrobie prawko zarobie na jakis motor pomysle o lepszym teraz liczy sie BEZPIECZENSTWO!
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez Robson1903 » 17/7/2010, 22:51

MerryJaneZXR6 napisał(a):glosny tz co?
tylko wiesz ja nie szukam kasku dla kierowcy...

Głośny to znaczy że jak pakujesz 200 to czujesz się jakbyś leciał jambojetem :D
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
Robson1903
VIP Ścigacz.pl

Postprzez narwhal » 18/7/2010, 11:18

Jeżdżę w hjc cs-r1. Na allegro można go wyrwać już za 400-500, czyli jakoś bardzo ekstremalnie drogi nie jest. W porównaniu z wyższymi modelami cs-r1 ma dużo słabszą wentylację. Nawiew na twarz jest, ale słaby. Jak dla mnie czy otwarte, czy zamknięte wloty powietrza nie robią dużej różnicy. Niektórzy za jego wadę mogą uznać ciężko otwierającą się szybkę, ale to raczej typowe dla hjc. Ma wypinaną wyściółkę, która trzyma się na plastikowych zatrzaskach, łatwo ją wyjąć. Jedyne co mi przeszkadza w tym kasku to zapięcie- ciągle rozregulowane, przed każdą jazdą trzeba je doprowadzać do ładu. Jeżeli w Twoim przypadku nie wchodzi w grę dołożenie kasy do tych np. 400 nie zastanawiaj się i kupuj ten. Żadne LS2 i inne tego typu badziewia. Chyba, że masz możliwość wstrzymania się i zaoszczędzenia jeszcze paru groszy.. Kask plecaczka będzie głośny od zawirowań powstałych przez kask kierowcy. Ten model nie jest stworzony do zawrotnych prędkości, ale jak na kask dla pasażera daję radę. Jesteś kobietą, więc kwestia wyglądu kasku zapewne też jest dla Ciebie bardzo istotna. I tu już jest problem:) Bo cs-r1 nie ma ładnych malowań i zbyt dużego wyboru. W samurajach jeżdżą wszyscy... Charakter jest mało ciekawy. Ewentualnie czarny, fang lub piękny kobiecy fairy:) Rozmiarówka zaczyna się od XS. Z czystym sumieniem mogę polecić ten garnek dla plecaczka. Szału może i nie robi ale jak to mówią "lepszy rydz niż nic".
Tak jak powiedział Robson, bezpieczeństwo plecaczka jest najważniejsze i Twój driver nie powinien Cię nigdy brać ze sobą bez odpowiednich ciuchów. Jeżeli to robi.. Koniecznie go zamień na lepszy model :D Powinien dbać o pasażera. Choć myślę, że jesteś na tyle rozsądna, że nigdy nie przyszłoby Ci do głowy, żeby wsiadać na motocykl w krótkich spodenkach i japonkach:) Dobrej i niedrogiej kurtki szukaj wśród Modeki.
Motor to masz w pralce! :P
narwhal
Świeżak

Postprzez mianps » 18/7/2010, 12:04

narwhal napisał(a):Żadne LS2 i inne tego typu badziewia.

heh, CzesterTX, miałeś racje...
Czy osoby piszące o kaskach LS2 jeździły w nich lub je przymierzały i czy w ogóle trzymały je chociażby w rękach?
Bo jakoś mam wrażenie, że tylko je widziały na fotkach i porównują je do kasków za 200zł, które są w supermarketach i sklepach ze skuterami.

Podejrzewam, że jak firma LS2 będzie trzymać taki poziom wykonania swoich kasków to za parę lat także one będą kosztować x2 lub x3 razy tyle co obecnie. I osiągną magiczny wręcz próg dla niektórych, że kask <500zł to nadaje się co najwyżej na rower...
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez MerryJaneZXR6 » 19/7/2010, 16:12

LS2 w cale mi sie nie podobaja i po co te smieszne okulary w srodku, Pan sprzedawca w sklepie Yamaha powiedzial mi ze kaski z takimi "goglami" sa do kitu bo nie sa praktyczne ani wygodne. Sam jezdzi w kasku AGV i bardzo je chwali. Powiedzial tez ze jak planuje zrobic prawko na "kat. A", to AGV dla plecaka nie jest niczym zlym wrecz przeciwnie, pozniej gdy zaczne robic kariere jako kierowca nie bede miala problemu z wymiana kasku i bedzie mi sluzyl przez lata.
Ale tez trzeba liczyc sie z Cena ;(
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez mianps » 19/7/2010, 17:06

Okulary w środku?? To przecież tylko w niektórych modelach. A widziałaś w ogóle inne modele? np. http://www.ls2helmets.es/

Dobra, ale i tak nie kupuje się kasku bez przymierzenia, więc kupujesz taki jaki masz możliwość przymierzenia :)
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez MerryJaneZXR6 » 20/7/2010, 13:36

mianps napisał(a):Okulary w środku?? To przecież tylko w niektórych modelach. A widziałaś w ogóle inne modele? np. http://www.ls2helmets.es/

Dobra, ale i tak nie kupuje się kasku bez przymierzenia, więc kupujesz taki jaki masz możliwość przymierzenia :)

Czytasz w ogóle co napisałam wyżej?
LS2 nie podobają mi się nie ze względu na te dziwne okulary tylko ogólnie nie chce LS2! Nie są praktyczne i nie wiele osób mi je poleciło.
Chciałabym się dowiedzieć więcej o firmie AGV i ich produktach.
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez mianps » 20/7/2010, 14:25

Tak czytam i rozumiem. Napisałaś tak, że można by wywnioskować z Twojej wypowiedzi, że wszystkie kaski LS2 mają te "dziwne okulary" - a to nieprawda. Zresztą podejrzewam, że nawet nie jest to głupie rozwiązanie bo w słoneczne późne popołudnia jak się jedzie na zachód to słońce daje nieźle po oczach bez przyciemnianej szybki.

A co masz na myśli, że kask jest nie praktyczny? Bo jeden Pan sprzedawca w jednym sklepie powiedział Ci, że te z "okularami" są niepraktyczne?
Wentylacja, wyjmowalna szybka, wyjmowalna wyściółka to nie są cechy praktyczności? hmm...
może dla niektórych osób to za mało...

A więc szukaj i przymierzaj kaski AGV bo są polecane i przede wszystkim polecane przez Pana sprzedawcę.
Swoją drogą widziałaś ten wątek tutaj na forum?:
about12548.html
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez MerryJaneZXR6 » 20/7/2010, 15:00

Nie chodzi mi tu jedynie o Pana sprzedawce, kazdy moj znajomy ( a troche ich mam ) ktory kupe lat jezdzi scigaczem wysmial mnie jak powiedzialam mu o kasku LS2.
Nie napisalam, ze kady kask tej firmy ma okulary.
Stwierdzili ze juz Nolan dla plecaka jest o wiele lepszy i potwierdzili slowa sprzedawcy ktory zna sie pewnie na kaskach o wiele lepiej niz ty, ze AGV sa bardzo dobre i o 100razy lepsze od tych smiesznych LS2.
kawasaki_forever
MerryJaneZXR6
Świeżak

Postprzez Krmtzzz » 20/7/2010, 16:38

Fajnie ze masz troche tych znajomych bardzo nas to cieszy ;) jesli nie przymierzalas kaskow tej firmy, a juz tymbardziej nie jezdzilas w nich to moze lepiej nie rozpowiadaj bzdur e te kaski sa smieszne i daleko im do agv... agv to tylko marka i glownie za to placisz, w ls2 masz praktycznie ta sama jakosc i funkcjonalnosc, tyle ze mniej placisz za firme...

Aha i skoro pan sprzedawca tak ci chwalil agv i mowil ze kaski z okularami sa niepraktyczne to dlaczego np HJC ma te okularki ? Poza tym one w niczym nie przeszkadzaja jak sa zlozone ;) zamiast gadac glupoty to idz do sklepu, poprzymierzaj sobie kaski i sama podejmij decyze. Pozdrawiam
Krmtzzz
VIP Ścigacz.pl

Postprzez mianps » 20/7/2010, 19:27

Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV, Idź i kup AGV,

sorki za to, hehe

Odsyłam do obszernego tematu na temat kasków po raz kolejny about12548.html i szkoda, że co chwila powstają takie nowe tematy tutaj na forum i na dodatek autorka i tak nie przyjmuje do wiadomości tego co ktoś ma do napisania innego niż sama o tym już dobrze wie - że AGV jest OK, no i może Nolan - a reszta to już bleee
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez hardworker » 20/7/2010, 23:19

Kupujac kask, oprocz walorow wizualnych, warto sprawdzic czy kask jest bezpieczny. Polecam stronke z testami kaskow, to powinno zamknac ten temat:
http://sharp.direct.gov.uk/
hardworker
Świeżak

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe