Zobacz wątek - Enduro - pomożecie?
NAS Analytics TAG

Enduro - pomożecie?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Enduro - pomożecie?

Postprzez Potfur » 5/7/2010, 17:41

Witam wszystkich. :) Ponad miesiąc temu zdałem egzamin na kartę motorowerową i rozglądam się za pierwszym motocyklem. Na początku chciałem kupić skuter, ale doszedłem do wniosku, że na biegówce będę miał dużo więcej frajdy z jazdy. No i będzie bardziej męska. :P A więc przedstawię swoje dane i wymagania:

- Doświadczenie mam małe, z biegówkami niemal żadne. Ze dwa razy jeździłem na komarze, kilka razy na motorynce, a przez ostatnie dwa tygodnie śmigam na skuterku pożyczonym od kolegi więc zasady ruchu drogowego już troszeczkę przyswoiłem.
- Mam 14 lat, ważę 55kg i mierzę 177cm (tak, wiem, jestem chudy :wink: )
- Motoru będę używał prawie codziennie, w wakacje trochę rzadziej. Mieszkam w małym mieście (dokładniej w Strzeniówce, może ktoś wie, gdzie to jest), ale połowę swojego życia spędzam 7km dalej (czyli w Pruszkowie, chodzę tam do szkoły) i jestem skazany na motocykl.
- W sezonie będę przejeżdżał... hmm... 1500km?
- Motocykl ma być używany, do max. 4500zł.
- Podobają mi się enduro i ścigacze, ale te ostatnie w klasie 50ccm trudno nazwać ścigaczami. :P
- Jak na razie przejrzałem trochę ten temat i wyczaiłem parę fajnych modeli:
Yamaha DT
Derbi Senda
Rieju RR
Gilera GSM
Peugeot XPS
Aprilia RX
No i pseudo-ścigacze:
Yamaha Tzr
Peugeot XR6
Rieju RS2
Aprilia rs50
Który z nich byście mi polecili? A może jeszcze coś innego?

Oprócz tego mam jeszcze dwa pytania:
- Czy trudno jest się nauczyć jeździć na biegówce? Jak już pisałem, moje doświadczenie kończy się na motorynce wujka i skuterze, więc nie wiem czy nie będę miał problemów. :(
- Jak enduro sprawdzają się na drodze? Podobają mi się z wyglądu bardziej niż pseudo-ścigacze no i mógłbym czasami na nich poszaleć, bo mieszkam tuż pod lasem i torem motocrossowym. Ale nie wiem, czy nie będzie mi utrudniał życia brak jakichkolwiek schowków, bo jednak głównie po mieście i do miasta będę jeździł.

Trochę dużo tych pytań, ale będę na prawdę bardzo wdzięczny za pomoc. :wink:
Ostatnio edytowano 7/7/2010, 11:31 przez Potfur, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
Potfur
Świeżak

Postprzez RoberK11 » 5/7/2010, 17:54

siemka ja tez mam taki problem zdałem sobie na karte motorowerową mam 14 lat 176 cm wzorstu i waze 63 kg i tez zastanawiam sie nad takimi motorami
Ostatnio jezdzilem na peugeot xps i spoko tylko trche przytyrany był.
Dołączam się do kolegi i prosze o pomoc
RoberK11
Świeżak

Postprzez D748SPS » 5/7/2010, 18:12

enduraki sa uniwersalne. bierz yamahe dt

i Ty robert tez :P
Z BenzynÄ… We Krwi ;)
D748SPS
Świeżak

Postprzez Potfur » 5/7/2010, 19:24

A jak się jedzie 70-80km/h to jest wygodnie? Jak na skuterze jechałem 70km/h to trochę nieprzyjemnie było, bo wiaterek po nogach zawiewał, więc wolę się upewnić czy będzie ok. :) No i gdzie DT ma schowek, o którym w innym temacie pisałeś? Pod kanapą? I czy duży jest (domyślam się, że kask się nie zmieści ;))?
No i jeszcze raz pytanie z pierwszego posta odnawiam, ciężko jest się nauczyć jeździć na sześcio-biegówce?
Potfur
Świeżak

Postprzez D748SPS » 5/7/2010, 19:58

kask? chyba kpisz ;) najwyzej rekawiczki ;) taki pod siedzieniem taka mala budka... a jak sie mocno przytulisz do moto w trakcie jazdy to nie wieje mocno wcale :P a co do biegow - ogarniesz :P pomachac noga w gore i w dol kazdy umie i to wiesz, a po jakims czasie nauczysz sie wyczucia sprzeglo - gaz :D a ilosc biegow, no im wiecej tym trudniej bo biegi sa krotsze i trzeba czesciej wachlowac ale powinienes ogarnac, po tygodniu napewno juz bedzie ci to szlo sprawnie ;) pozdrawiam ;)
Z BenzynÄ… We Krwi ;)
D748SPS
Świeżak

Postprzez C-bool » 5/7/2010, 20:40

Zależy kto na ile jest pojętny, mi np. nauka ruszania ze sprzęgła i zmiany biegów zajęła 2 min na simerze :D W sumie to jak już ruszyłem to jakoś podświadomie wiedziałem co robić i sprawnie to szło.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez Arturo925 » 5/7/2010, 21:18

Ja z mojej strony polecałbym Ci DT i Sendę. Mogłyby być w wersji SuperMoto ale skoro masz gdzie jeździć na terenowym osprzęcie to chyba lepsza w wersji terenowej (nie wiem jak to nazwać:P) Nie palą dużo, mocy mają pod dostatkiem, no ale jak już kolega wyzej wspomniał, schowek jest maleńki i dużo do niego nie włożysz:/ Do miasta się trochę słabo nadają. Jazda na oponie z kostką, na asfalcie po pierwsze zwiększa zużycie takowej opony, ale jest i trochę ciężka(?) bo łatwiej o uślizg koła(?). Najlepiej by było gdybyś sie przejechał i na Enduro i na tych jak to nazwałeś pseudo-ścigaczach i zobaczył który Ci bardziej odpowiada;)
Arturo925
Stały bywalec

Postprzez Potfur » 5/7/2010, 21:57

@Arturo925: Z chęcią bym się przejechał, ale niestety nie znam nikogo, kto by miał takie motorki. Więc chyba muszę zaryzykować i kupić enduro. :P

No to skoro się zdecydowałem, to teraz ofert muszę szukać. Jak na razie znalazłem kilka ciekawych:
1. http://allegro.pl/item1101412887_yamaha ... yz_yr.html
2. http://allegro.pl/item1102453437_yamaha ... szawa.html
3. http://allegro.pl/item1092441784_rieju_rr_50_70.html
4. http://allegro.pl/item1092790073_suzuki ... n_bdb.html
5. http://allegro.pl/item1099454099_derbi_ ... ideal.html
6. http://allegro.pl/item1101422703_derbi_ ... px_70.html

Którą byście mi polecili? :) Najciekawsza wydaje mi się oferta nr. 4, dosyć tanio, ale niewiele wiem o tym modelu.
Potfur
Świeżak

Postprzez Potfur » 7/7/2010, 11:37

To jak, pomoże ktoś? :) Proszę, na prawdę bardzo mi pomożecie. Przeczytajcie post wyżej.

I jeszcze dwa małe (ostatnie :P) pytanka:
- czym supermoto różni się od enduro? Tylko oponami, czy są też zmiany w silniku?
- czy do jazdy po drodze przydałby się jakiś strój? Czy może w jeansach i bluzie będzie wygodnie? Trochę ograniczyłoby to koszty.
Potfur
Świeżak

Postprzez leff » 7/7/2010, 12:33

no, jeansach na moto i bluzie przeznaczonej do jazdy na moto, nie oszedzaj na swoim bezpieczenstwie

poza tym jak Tobie wialo nieprzyjemnie przy 70 km/h to sie zastanawiam jak kiedys zareagujesz na "wianie" przy 150 km/h i wiecej
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Potfur » 7/7/2010, 13:10

Na skuterze ma się wyprostowaną pozycję, więc wieje o wiele bardziej. Tak w ogóle przeczytaj temat, szukam enduro 50ccm. Na nim będę max. 80-90km/h jechał. ;)

No i nadal proszę o pomoc, zerknijcie trzy posty wyżej. Która oferta wydaje wam się najlepsza?
Potfur
Świeżak

Postprzez leff » 7/7/2010, 13:20

jak chcesz sie wpakowac w klopoty to prosze bardzo, jesli sprzet leci powyzej 45 km/h to powinienes miec min. prawko A1
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Potfur » 7/7/2010, 13:43

Jeśli się wpakuje, to mój problem. :P A dobrze wiem, że policja nie zwraca na to uwagi.
Potfur
Świeżak

Postprzez leff » 7/7/2010, 14:38

nie Twoj tylko Twoich rodzicow, im narobisz bagna bo jestes nieletni
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Shogun80 » 7/7/2010, 14:42

oferta 3 ,4 i 6.
3-najłatwiej o zamienniki i najtańszy w eksploatacji
4-najmocniejszy
6-najbardziej przystosowany do jazdy codziennej
Shogun80
Świeżak

Postprzez Potfur » 7/7/2010, 14:53

Hmm... Tak się nad tą ofertą 3 zastanawiam. Dosyć tanio, zostałoby mi trochę na bluzę itd. Ale czy ten cylinder 70 nie osłabia trochę innych części silnika (chodzi o żywotność)? Tak w ogóle, to jaką żywotność mają takie silniki? Do ilu przejechanych kilometrów?

Co do oferty 4, jaki jest silnik w tym Suzuki? Ichniejszy, czy jakaÅ› inna firma im wykonuje?

No i ostatnie pytanie dotyczące oferty 6, wersja supermoto różni się tylko oponami od enduro?
Potfur
Świeżak

Postprzez Shogun80 » 7/7/2010, 17:54

Większy cylinder w ofercie nr 3 nie powinien osłabiać żywotnoci pozostałych podzespołów, tym bardziej że prawdopodobnie nie jest to polki tuning w stodole.
w Suzuki masz silnik Suzuki,
Supermoto to nie tylko drogowe opony,ale i mocniejsze hamulce i inaczej zestrojone zawieszenie.
Shogun80
Świeżak

Postprzez kacpi_200 » 7/7/2010, 18:50

Shogun80 - Jeżeli twoja wiedza jest taka, to lepiej nie pomagaj nikomu bo tylko lipy narobisz.

Tuning na 70 znacznie obniża żywotność, i jeżeli chcesz jeździć po mieście to nie potrzeba ci tego.
Suzuki jest absolutnie najsłabszym motorowerem, ponieważ konstrukcja silnika jest stara, jest nisko obrotowy i Derbi Senda może go objechać jak tylko się spodoba.

Posiadam Derbi Sendę w wersji supermoto, suzuki nie ma szans. Dostęp do czesci i ich cena jest identyczny jak w yamasze dt czy innych motorowerach posiadających silnik Minarelli am6. Derbi posiada własny silnik i posiada on mocniejszą skrzynię biegów, oraz jest elastyczniejszy. Co do mocy, jest niemal identyczna jak wyżej wymienionym silniku AM6. Więc wybór należy do Ciebie, ale moim faworytem jest Derbi Senda najlepiej w wersji supermoto.
kacpi_200
Świeżak

Postprzez Potfur » 9/7/2010, 21:44

Wielkie dzięki za pomoc. :) Jeśli masz taką Sendę, to mam jeszcze trzy pytanka. Tym razem ostatnie.

Czy wersja supermoto daje radę w terenie? Dokładniej, chodzi mi o to, żeby czasami móc poszaleć na tym torze: http://www.youtube.com/watch?v=NwhR7-4IxNQ Jeśli nie, to chyba jednak wybiorę Yamahę/Rieju/Derbi enduro.

Czy to Derbi ma jakikolwiek schowek? Zależy mi na tym, żeby można było upchnąć w nim bluzę na crossa.
Potfur
Świeżak

Postprzez Potfur » 10/7/2010, 15:37

Jak wyżej. Jeśli pomożecie, to już wam nie będę zawracał głowy. ;)
Potfur
Świeżak

Następna strona

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê