Zobacz wątek - Motocykl spalił w bardzo krótkim czasie cały olej!
NAS Analytics TAG

Motocykl spalił w bardzo krótkim czasie cały olej!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Motocykl spalił w bardzo krótkim czasie cały olej!

Postprzez Thomsen » 6/7/2010, 15:01

Witam mam taki problem, mianowicie chodzi o to że w czasie jazdy zrobiłem około 50km i motocykl spalił mi prawie cały olej z silnika 2.5 litra!!! Przed tym jednak byłem u mechanika ponieważ miałem problemy z motocyklem po powodzi (zawory oraz gaźniki) i zalał mi na pełny bak tj. 12litrów setke oleju. Czy to mogło spowodowac ten ubytek?
Thomsen
Świeżak

Postprzez balchan1 » 6/7/2010, 15:21

Witam. Z opisu wnioskuję że to 4t, możesz jednak sprecyzować model? Wg mnie po prostu wciągnął olej, albo masz gdzieś przeciek. Dolanie oleju do paliwa nie mogło być powodem.
komar 2 biegi ;) ->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e

"ZIEMIE RWIE"
balchan1
Bywalec

Postprzez Thomsen » 6/7/2010, 19:02

Model jest to Suzuki GS 500, i o dziwo o godzinie powiedzmy 14 nie było wogóle oleju a o godzinie 16 już był, wiem że to głupio brzmi ale dzisiaj nie był wogole odpalany. Jak to jest mozliwe?
Thomsen
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 6/7/2010, 23:23

Poziom oleju sprawdza się na kilka sposobów.
1. Przed uruchomieniem silnika, trzymając motocykl w pionie na równej poziomej nawierzchni wykręcasz korek z bagnetem, przecierasz szmatką i wsuwasz (bez wkręcania).

2. Po uruchomieniu silnika lub jeździe, po kilku minutach (2-3) trzymając motocykl w pionie ... .

Jak sprawdzisz od razu po jeździe to olej nie zdąży zlecieć do miski ...
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dil » 7/7/2010, 00:36

Thomsen napisał(a):Model jest to Suzuki GS 500, i o dziwo o godzinie powiedzmy 14 nie było wogóle oleju a o godzinie 16 już był, wiem że to głupio brzmi ale dzisiaj nie był wogole odpalany. Jak to jest mozliwe?

To jest najzupełniej normalne. Przepraszam z góry za banalny jezyk ale.... Olej musi po prostu spłynąć z różnych zakamarków silnika. Jeżeli silnik jest ciepły to mniej wiece godz. można poczekać i poziom oleju powinien być normalny.
P.S jeżeli dolewałeś olej nie zdziw sie jeżeli bedzie gdzieś on uciekał przez jakąś rurkę lub coś (pozbywał sie nadmiaru) nie wiem jak to jest w tym modelu ale np. w moim nadmiaru sie pozbywa

P.S 2 jeżeli nadal będziesz niepewny co do poziomu oleju to sprawdź czy nigdzie na silniku nie ma jego śladów, jeżeli będzie Ci palił olej (dostawał się do komory spalania) to uwierz na słowo będziesz czul
Dil
Świeżak

Postprzez Thomsen » 7/7/2010, 05:16

No akurat takie rzeczy to wiem, jak sie sprawdza olej i jak to jest na zimnym i cieplym silniku, tyle ze silnik byl calkowicie zimny nie odpalany od powiedzmy 12 godzin i wlasnie wtedy nie bylo praktycznie nic oleju na bagnecie .
Thomsen
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

na górê