Zobacz wątek - Honda VF750C Magan problem z płynem chłodzącym.
NAS Analytics TAG

Honda VF750C Magan problem z płynem chłodzącym.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Honda VF750C Magan problem z płynem chłodzącym.

Postprzez Linde » 12/6/2010, 22:20

DziÅ› przez przypadek odkrÄ™ciÅ‚em korek od chÅ‚odnicy w tym motocyklu i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu pÅ‚yn zaczÄ…Å‚ siÄ™ wylewać :shock: . Celowo użyÅ‚em okreÅ›lenia „przez przypadek” ponieważ nie byÅ‚o żadnej logicznej przyczyny żeby ten korek odkrÄ™cać- po prostu mi siÄ™ nudziÅ‚o ponieważ czekaÅ‚em na dowóz paliwa (niedawno kupiÅ‚em ten motocykl i wbrew zapewnieniom sprzedajÄ…cego kontrolka rezerwy nie dziaÅ‚a a bak byÅ‚ prawie pusty :evil: ). PoczÄ…tkowo panika- uszczelka pod gÅ‚owicÄ…. Chwila zastanowienia i sprawdzamy na spokojnie: brak dymienia, obroty nie falujÄ… (czasami z obrotów nie schodzi ale to raczej wina gaźników lub linki), po przyÅ‚ożeniu rÄ™ki do wlewu nie czuć aby byÅ‚o tam ciÅ›nienie a bÄ…belki nie pÅ‚ynÄ…, na korku oleju brak jest nalotu (pÅ‚yn w oleju daje efekt masÅ‚a), temperatura w normie (wedÅ‚ug wskazaÅ„ wskaźnika). Podejrzewam że koleÅ› byÅ‚ przewrażliwiony i przegiÄ…Å‚ z iloÅ›ciÄ… pÅ‚ynu ale tego nie jestem pewien. Jedyne objawy to wyrzucanie pÅ‚ynu przez korek chÅ‚odnicy i ewentualnie brak mocy (140 osiÄ…ga przy 7 tys, obrotów to jeszcze nie max ale jakoÅ› tak maÅ‚o).

Pytanie moje brzmi czy takie „sadzenie na dekiel” to norma czy trzeba siÄ™ temu mocniej przyjrzeć (dodam że w zbiorniczku wyrównawczym nawet po wycieku okoÅ‚o 100 ml cieczy nadal jest za dużo pÅ‚ynu) :?:
Linde
Świeżak

Postprzez marcin_wgd » 13/6/2010, 09:25

Domyślam sie że odkręciłeś korek na ciepłym silniku, tak wiec to normalne że wywaliło Ci troche płynu ponieważ jest on pod ciśnieniem i odkręcająć korek wyrównałeś ciśnienie co spowodowało wzburzenie płynu.
Honda VF 500 C
Honda VTR 1000 F
marcin_wgd
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê