Honda VF750C Magan problem z płynem chłodzącym.
• Strona 1 z 1
Honda VF750C Magan problem z płynem chłodzącym.
Dziś przez przypadek odkręciłem korek od chłodnicy w tym motocyklu i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu płyn zaczął się wylewać
. Celowo użyÅ‚em okreÅ›lenia „przez przypadek” ponieważ nie byÅ‚o żadnej logicznej przyczyny żeby ten korek odkrÄ™cać- po prostu mi siÄ™ nudziÅ‚o ponieważ czekaÅ‚em na dowóz paliwa (niedawno kupiÅ‚em ten motocykl i wbrew zapewnieniom sprzedajÄ…cego kontrolka rezerwy nie dziaÅ‚a a bak byÅ‚ prawie pusty
). Początkowo panika- uszczelka pod głowicą. Chwila zastanowienia i sprawdzamy na spokojnie: brak dymienia, obroty nie falują (czasami z obrotów nie schodzi ale to raczej wina gaźników lub linki), po przyłożeniu ręki do wlewu nie czuć aby było tam ciśnienie a bąbelki nie płyną, na korku oleju brak jest nalotu (płyn w oleju daje efekt masła), temperatura w normie (według wskazań wskaźnika). Podejrzewam że koleś był przewrażliwiony i przegiął z ilością płynu ale tego nie jestem pewien. Jedyne objawy to wyrzucanie płynu przez korek chłodnicy i ewentualnie brak mocy (140 osiąga przy 7 tys, obrotów to jeszcze nie max ale jakoś tak mało).
Pytanie moje brzmi czy takie „sadzenie na dekiel” to norma czy trzeba siÄ™ temu mocniej przyjrzeć (dodam że w zbiorniczku wyrównawczym nawet po wycieku okoÅ‚o 100 ml cieczy nadal jest za dużo pÅ‚ynu)

Pytanie moje brzmi czy takie „sadzenie na dekiel” to norma czy trzeba siÄ™ temu mocniej przyjrzeć (dodam że w zbiorniczku wyrównawczym nawet po wycieku okoÅ‚o 100 ml cieczy nadal jest za dużo pÅ‚ynu)

- Linde
- Świeżak
Domyślam sie że odkręciłeś korek na ciepłym silniku, tak wiec to normalne że wywaliło Ci troche płynu ponieważ jest on pod ciśnieniem i odkręcająć korek wyrównałeś ciśnienie co spowodowało wzburzenie płynu.
Honda VF 500 C
Honda VTR 1000 F
Honda VTR 1000 F
- marcin_wgd
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości