VAT25 klopoty z rejestracja POMOCY
• Strona 1 z 1
VAT25 klopoty z rejestracja POMOCY
Panowie mam nietypowy problem
Motor, ktory zakupilem przyjechal do mnie z anglii wraz z jego poprzednim wlascicielem. Podpisalismy umowe kupna sprzedazy w Polsce.
Zgodnie z przykazaniami poszedlem do US pozyskac zaswiadczenie VAT25.
Niestety dostalem odmowe od US poniewaz motor kupilem w Polsce. Nakazali mi zaplacic podatek 2% od wartosci i wsio.
Poszedlem do Komunikacji i powiedzieli ze nie zarejestruja mi moto bo nie mam zaświadczenia VAT25 tylko odmowe wydania zaswiadczenia.
Na tej odmowie jest napisane ,ze nie wydadza mi VAT25 gdyz to nie ja przyprowadzilem moto do kraju.
Niestety Panowie w komunikacji tego nie rozumieja. Rozmawialem z jakims kierownikiem niestety naczelnika nie zastalem.
Powiedzial mi ,ze bez VAT25 nic nie zrobia. Odsylaja do Skarbowki, Skarbowka zas mowi ,ze VAT 25 nie da bo nie ma takiej podstawy prawnej i nalezy zaplacic 2% wartosci (co juz zrobilem)
Najgozej oczywiscie ja na tym wychodze
jutrojestem umowiony z naczelnikiem WK.
Czy ktos juz mial taki klopot ?
Motor, ktory zakupilem przyjechal do mnie z anglii wraz z jego poprzednim wlascicielem. Podpisalismy umowe kupna sprzedazy w Polsce.
Zgodnie z przykazaniami poszedlem do US pozyskac zaswiadczenie VAT25.
Niestety dostalem odmowe od US poniewaz motor kupilem w Polsce. Nakazali mi zaplacic podatek 2% od wartosci i wsio.
Poszedlem do Komunikacji i powiedzieli ze nie zarejestruja mi moto bo nie mam zaświadczenia VAT25 tylko odmowe wydania zaswiadczenia.
Na tej odmowie jest napisane ,ze nie wydadza mi VAT25 gdyz to nie ja przyprowadzilem moto do kraju.
Niestety Panowie w komunikacji tego nie rozumieja. Rozmawialem z jakims kierownikiem niestety naczelnika nie zastalem.
Powiedzial mi ,ze bez VAT25 nic nie zrobia. Odsylaja do Skarbowki, Skarbowka zas mowi ,ze VAT 25 nie da bo nie ma takiej podstawy prawnej i nalezy zaplacic 2% wartosci (co juz zrobilem)
Najgozej oczywiscie ja na tym wychodze
jutrojestem umowiony z naczelnikiem WK.
Czy ktos juz mial taki klopot ?
- johnny_85
- Świeżak
Skoro sprzedający sprowadził pojazd do Polski to on powinien Ci dać VAT25 gdyż to on jest sprowadzającym.
Ale sam nie wiem jak wygląda sprawa jeśli sprzedający nie jest Polakiem...
Druga opcja jest taka (zaznaczam że nie do końca zgodna z prawem
), jakbyś mógł podpisać umowę gdzie miejscem zawarcia umowy jest Anglia (najlepiej z właścicielem wpisanym w dowód) i wtedy Ty jesteś sprowadzającym i możesz starać się o VAT25 (wtedy nie płacisz podatku 2%). Tylko wtedy musisz wymyśleć jakąś dobrą bajkę żeby zwrócili Ci niesłusznie pobrany podatek PCC np że byłeś niepoczytalny lub coś takiego (ale chyba nie warto w to się bawić...) a więc 2% Twojego moto oddaleś dobrowolnie i niepotrzebnie państwu 
Ale sam nie wiem jak wygląda sprawa jeśli sprzedający nie jest Polakiem...
Druga opcja jest taka (zaznaczam że nie do końca zgodna z prawem

VFR 02'
-
navi - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości