Jaki kupić motocykl/skuter ?? Zapytaj tutaj.
Soulfly666 napisał(a):Możesz mi powiedzieć jakim cudem będziesz mógł jeździć tym motocyklem mając 16 lat??
bez prawka, lub np. na allegro stoi ninja na a1 zarejestrowana.
w wieku 16 lat mozna już mieć a1
- Wasil
- Świeżak
O ile się nie mylę to prawo jazdy kategorii A1 uprawnia Cię do prowadzenia motocykli do max 125ccm pojemności
Ciężko znaleźć 250R zarejestrowaną na A1 

-
Soulfly666 - Świeżak
Mam wielką prośbę mianowicie,interesuje mnie APRILIA LEONARDO 250 i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na jej temat.
Czy warto ją kupić???
Jakie ma osiÄ…gi??
Czy mając 187cm wzrostu i 95kg wagi dużo będzie traciła na mocy??a jeśli jeszcze chciałbym jeździć czasem z dziewczyną????
Może macie jakieś inne propozycje???
Szukam skutera do 350ccm pojemnośći.
Prosiłbym o pomoc w wyborze.
Cena do 5500zł
Rocznik powyżej 2000r
Interesuje mnie szybki,zrywny(spalanie jest dla mnie nieistotne) i mało awaryjny skuter.
BARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Czy warto ją kupić???
Jakie ma osiÄ…gi??
Czy mając 187cm wzrostu i 95kg wagi dużo będzie traciła na mocy??a jeśli jeszcze chciałbym jeździć czasem z dziewczyną????
Cena do 5500zł
Rocznik powyżej 2000r
Interesuje mnie szybki,zrywny(spalanie jest dla mnie nieistotne) i mało awaryjny skuter.

-
Soulfly666 - Świeżak
Shagy napisał(a):-50 / 80 ccm
-street / sport
-v-max ok. 100 km/h
-wzrost ~175 cm
-waga ~60 kg
-koszt do 4000PLN
Myslalem o jakiejs Yamacha`e TZR.Czy wogole oplaca sie kpywac taki motor ?
Prosze o pomoc i dzieki z gory
Moim zdaniem nie opłaca się takiego moto kupować.Lepiej poczekaj i zrób sobie A1.Jeśli jednak już się uparleś to może zainteresuje Cię Gilera Dna lub Aprilia rs50
-
Soulfly666 - Świeżak
Soulfly666 napisał(a):O ile się nie mylę to prawo jazdy kategorii A1 uprawnia Cię do prowadzenia motocykli do max 125ccm pojemnościCiężko znaleźć 250R zarejestrowaną na A1
jeden wpis na allegro i proszÄ™ http://allegro.pl/item1057190015_kawasa ... o_cbr.html
- Wasil
- Świeżak
Wasil napisał(a):Soulfly666 napisał(a):O ile się nie mylę to prawo jazdy kategorii A1 uprawnia Cię do prowadzenia motocykli do max 125ccm pojemnościCiężko znaleźć 250R zarejestrowaną na A1
jeden wpis na allegro i proszÄ™ http://allegro.pl/item1057190015_kawasa ... o_cbr.html
O kurcze , pierwsze widzę , żeby motocykl o pojemności 250 cm3 zarejestrowany był na kat. A1. A po za tym wydaje mi się , że jeżeli zatrzyma Cię policja to jak spojrzy w papiery to od razu zobaczy, że coś jest nie tak. Oczywiście mówię to czysto teorytycznie , natomiast nie wiem jak to będzie w praktyce przy naszej genialnej drogówce.
Serdecznie pozdrawiam Qba.
-
Qba. - Świeżak
Soulfly666 napisał(a):Mam wielką prośbę mianowicie,interesuje mnie APRILIA LEONARDO 250 i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na jej temat.
Czy warto ją kupić???
Jakie ma osiÄ…gi??
Cena do 5500zł
Rocznik powyżej 2000r
POMOŻE MI KTOŚ

-
Soulfly666 - Świeżak
Shagy napisał(a):Ale jak mam 16 lat to sie oplaca robic prawko na a1 ?
Moze orientujecie sie ile kosztuje zrobienie takiego prawka ?
Hmm... to zależy są różne argumenty, które są na tak i na nie ! Pierwszym takim argumentem , jest posiadanie maszyny. Tzn. Jeżeli posiadasz motocykl o pojemności 125 cm3 to pewno ,że tak. Drugim taki aspektem jest ustawa o prawie jazdy powoli wprowadzana w kraje Europy Tzn. jak mówią plotki w bliskiej przeszłości ma wejść ustawa, która na nowo podzieli motocykle oraz ich pojemności.
Kategoria AM - prawo jazdy uprawniające do prowadzenia motorowerów oraz pojazdów czterokołowych o masie bez obciążenia do 350 kg (większość quadów), prędkości maksymalnej do 45 km/godz. oraz silniku o pojemności skokowej do 50 cm3. Wymogiem jest ukończone 14 lat.
Cięższe quady będą wymagały posiadania prawa jazdy kategorii B1, ponieważ zaliczono je do "pojazdów samochodowych przeznaczonych do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza 550 kg". Niestety oznacza to, że na potężnych quadach nie będzie wymagany kask.
Kategoria A1 - dozwolona od 16. roku życia. Upoważnia do prowadzenia motocykli o pojemności skokowej mniejszej, bądź równej 125 cm3, mocy do 15 KM i o stosunku mocy do masy nie przekraczającej 0,13 KM/kg oraz do prowadzenia motocykli trzykołowych o maksymalnej mocy 20,4 KM. Honda CBR 125R ma 12,9 KM i waży 115kg, co daje 0,11 KM/kg.
Kategoria A2 - nowowprowadzona, dozwolona od 18. roku życia, pod warunkiem posiadania poprzedniej kategorii (A1) przez minimum 2 lata. Takie prawo jazdy umożliwia prowadzenie motocykli o mocy nieprzekraczajÄ…cej 47,65 KM i stosunku mocy do masy nie wiÄ™kszym niż 0,272 KM/kg. Suzuki GS 500 ma 46 KM i 160 kg bez pÅ‚ynów, co daje 0,29 KM/kg. Natomiast z pÅ‚ynami waży 188 kg, a wtedy stosunek wynosi 0,24 KM/kg. Powstaje pytanie, co dokÅ‚adnie znaczy „masa bez obciążenia"?
Kategoria A - aby uzyskać „królewskie" prawo jazdy, mÅ‚ody kierowca, tak samo, jak w poprzednim przypadku, bÄ™dzie musiaÅ‚ najpierw zdobyć kategoriÄ™ na mniejsze motocykle (A2) i posiadać jÄ… najkrócej przez 2 lata. Oznacza to, że najpierw trzeba przejeździć łącznie 4 lata na sÅ‚abszych maszynach klasy A1 i A2. Poza tym, minimalny wiek, niezbÄ™dny do prowadzenia motocykli bez ograniczeÅ„, bÄ™dzie wynosiÅ‚ 24 lata.
Po przeczytaniu tych wszystkich praw mam nadzieję , że sobie sam odpowiesz na to pytanie.
P.S. A co do prośby kolegi wyżej to niestety Ja Ci nie pomogę , ponieważ nie mam pojęcia o skuterach.
-
Qba. - Świeżak
Szukam skutera.POMOCY
Witam.Chce kupic jakas piedziesiatke do 3000zl.Mam 188cm i waga to jakas 80kg.Podobaja mi sie Aeroxy i choppery ale niewiem czy moim wzroscie bede dziwnie wygladal.Prosze o pomoc probuje sie uporac z tym od dluzszego czasu!!
- Softrock
- Świeżak
hmm do 3 000 zł mówisz.
Ja radził bym Ci dołożyć jeszcze 1 000 zł i masz używaną Yamahe Areox 50 , według mnie jest to doskonały motocykl
Tutaj daje Ci linka do testu tego motocykla , który odbył się na antenie TVN Turbo w programie "Motocyklicznie" prowadzonego przez Damiana Śmigielskiego.
http://vod.onet.pl/motocyklicznie,motoc ... cinek.html
Ja radził bym Ci dołożyć jeszcze 1 000 zł i masz używaną Yamahe Areox 50 , według mnie jest to doskonały motocykl
Tutaj daje Ci linka do testu tego motocykla , który odbył się na antenie TVN Turbo w programie "Motocyklicznie" prowadzonego przez Damiana Śmigielskiego.
http://vod.onet.pl/motocyklicznie,motoc ... cinek.html
-
Qba. - Świeżak
Hej, to mój pierwszy post tutaj, także nie bijcie
Mam plan, zakupić na wakacje jakiś motocykl, niewielki, dotychczas byłem posiadaczem jedynie Ogara, a następnie chińskiego skuterka 50cm3 (chociaż jego zrywności i zawrotnych 90 km/h z górki nie zapomnę). Myślałem najpierw nad Yamahą DT 80 albo 125 (bo na tym i na Suzuki TS troszkę jeździłem, dosłownie kilkadziesiąt kilometrów z kumplem instruktorem z tyłu
), ale wole od terenu asfalt, więc myślę teraz nad Yamahami TZR, albo CBR, lub czymś podobnym, chodzi o jakiś motocykl tego typu w pojemności do 125cm3.. Jak myślicie to dobry wybór, co innego polecacie, czekam na odpowiedzi.
Aha
Mam 16 lat (jeszcze przez pół roku), 180 cm wzrostu, i ważę 65 kg. Pieniążki jakie mogę na to przeznaczyć to maksymalnie 3000 zł..

Mam plan, zakupić na wakacje jakiś motocykl, niewielki, dotychczas byłem posiadaczem jedynie Ogara, a następnie chińskiego skuterka 50cm3 (chociaż jego zrywności i zawrotnych 90 km/h z górki nie zapomnę). Myślałem najpierw nad Yamahą DT 80 albo 125 (bo na tym i na Suzuki TS troszkę jeździłem, dosłownie kilkadziesiąt kilometrów z kumplem instruktorem z tyłu

Aha
Mam 16 lat (jeszcze przez pół roku), 180 cm wzrostu, i ważę 65 kg. Pieniążki jakie mogę na to przeznaczyć to maksymalnie 3000 zł..
Placki!
- Adis11
- Świeżak
A powiedz mi czy posiadasz jakieś uprawnienia do sterowania motocyklem tzn. prawo jazdy kat . A1 czy kartę motorowerową ?! Bo przy zakupie takiego sprzętu to bardzo ważne.
Jeżeli posiadasz prawo jazdy kat. A1 to mogę Ci polecić kilka naprawdę fajnych motocykli :
- Yamaha YZF-125R
- Honda CBR 125R
- Aprilia RS 125
- Honda Varadero 125 XL
- Honda NSR 125R
- Yamaha TZR 125 (te stare roczniki)
- Honda CBF 125R
Natomiast jeżeli nie posiadasz kat.A1 to pozostają nam motocykle do 125 cm3 pojemności.
- Yamaha TZR 50
- Honda NSR 50 (rzadko spotykana ale jest)
- Aprilia RS 50
Także wybór masz spory
Jeżeli posiadasz prawo jazdy kat. A1 to mogę Ci polecić kilka naprawdę fajnych motocykli :
- Yamaha YZF-125R
- Honda CBR 125R
- Aprilia RS 125
- Honda Varadero 125 XL
- Honda NSR 125R
- Yamaha TZR 125 (te stare roczniki)
- Honda CBF 125R
Natomiast jeżeli nie posiadasz kat.A1 to pozostają nam motocykle do 125 cm3 pojemności.
- Yamaha TZR 50
- Honda NSR 50 (rzadko spotykana ale jest)
- Aprilia RS 50
Także wybór masz spory

-
Qba. - Świeżak
Hmm co prawda nie miałem nigdy i nie zamierzam mieć Aprili , ale mam znajomego mechanika co mówił mi że te motory są dość awaryjne. Wynika to z tego iż są to silniki 2T , a jak zapewne wiesz te ulegają częstym awariom. Niestety (podobno) musisz wymieniać silnik co jakieś 20 000 km. Ale mówię to są tylko stereotypy !
-
Qba. - Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość