Zobacz wątek - Co to może Być ???
NAS Analytics TAG

Co to może Być ???

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Co to może Być ???

Postprzez Honda NL » 5/6/2010, 07:55

Wczoraj po poludniu jadac na 2 biegu bez gazu spokojnie sie toczac uslyszalem w przednim kole takie chrupotanie i to slychac tylko przy wolnej jezdzie tak jak by cos przeskakiwalo, badz charatalo o cos moge sie mylic gdyz nie znam sie dobrze na mechanice motocyklowej Jesli ktos wie badz domysla sie co to moze byc prosze o porade zanim odstawie motor do serwisu. :(
Honda NL
Świeżak

Postprzez Grzeźnik » 5/6/2010, 09:16

to może być łożysko, albo coś ci wlazło między tarcze i klocek/ osłonę. sprawdz najpierw to drugie i jeśli nie to postaw motor na centralną podstawkę, zdejmij koło i teraz będziesz mogł wyczuć w czasie obracania piasty koła palcami (delikatnie) czy łożysko "przeskakuje". może być też wiele innych rzeczy podałem tylko dwie najprostsze. Jaki to motor?
Grzeźnik
Świeżak

Postprzez Honda NL » 5/6/2010, 10:32

"Grzeźnik" dzieki za informacje sprawdze to czy mi cos nie wlazlo miedzy tarcze a klocek, bo moj motorek niema centralnej stopki, a ja kupilem SUZUKI GSR 600 z rocznika 2007, a jesli bym oddal motor na serwis i przypuscmy ze bedzie to wymiana lozyska droga taka wymiana ?? moze to smiesznie wyglada ale to jest moj pierwszy motor <wlasny motor> ktory chce miec w jak najlepszym stanie. I jeszcze takie pytanko czy na oponach pisze jakie powinno byc prawidlowe cisnienie w oponach ?? jesli tak to jak to jest oznaczone ?
Honda NL
Świeżak

Postprzez AndrewK » 5/6/2010, 11:12

Wymiana łożysk może być niedroga, łożyska już niekoniecznie (taniej chińszczyzny nie polecam). Lecz ja stawiam na uszkodzone (zużyte) klocki i w tym wypadku (oraz oczywiście w razie to są winne łożyska) ABSOLUTNIE nie używaj moto do czasu usunięcia usterki!! Jeśli nie masz centralnej stopki (jak większość z nas) po prostu dowolny podnośnik podłóż centralnie pod kolektory wydechowy (tuż pod silnikiem) w miejscu specjalnie do tego celu wzmocnionym (zajrzysz pod spód - od razu rozpoznasz). Moim zdaniem i klocki i łożyska dasz radę zrobić sam. Ciśnienie kół masz albo na nalepce na wahaczu tylnym, albo w manualu, NIGDY na oponie (tam masz max ciśnienie dla opony - "max load pressure"(przeważnie 3,5 atm), a nie Twego moto) ja mam nalepkę na wahaczu tylnym. Powodzenia.
GSXR 1100W 153KM 1996
AndrewK
Świeżak

Postprzez Honda NL » 5/6/2010, 11:27

"AndrewK" ok dzieki ze mi powiedziales o tym lozysku bo chcialem dzisiaj jeszcze troszke spokojnie pojezdzic po okolicy bo pogoda jest fajna wiec chcialem to wykorzystac ale jak ma sie cos stac zlego to odpuszcze...
W Poniedzialek jade do serwisu FM MOTO z okolic Pszczyny i tam mi to zrobia. Jeszcze raz dzieki za info jak juz bedzie zrobione powiem dokladnie co bylo. Jeszcze raz dzieki :)
SUZUKI GSR 600 2007
Honda NL
Świeżak

Postprzez AndrewK » 5/6/2010, 11:41

Hmm z klockami to raczej chodzi o uszkodzenie tarcz(y) wieeele razy droższej od samych klocków, a łożyska jak najbardziej mogą Tobie "zaszkodzić".
GSXR 1100W 153KM 1996
AndrewK
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 5/6/2010, 22:49

Też tak kiedyś miałem, śruby od tarczy hamulcowej się rozkręciły i obcierały o goleń.
Bez podniesienia przodu do góry i przekręcania kołem nie dowiesz się co hałasuje.

Wymiana łożysk nie powinna kosztować więcej jak 100PLN + koszt łożysk i uszczelniaczy. (80 - 200PLN)
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Honda NL » 8/6/2010, 09:41

Jednak to nie byly sruby od tarczy hamulcowej.... :( oddalem motor do serwisu suzuki sprawdzili mi to i okazalo sie ze po wpadnieciu w dziure skrzywilem felge ktora jest do wyprostowania, wymiana lozysk prostowanie mostkow ( moge sie mylic )i tarcze mam do wyprostowania ( widocznie byly wczesniej krzywe i tarly klocki o nie ) plus uszczelki itd i calosc szarpnie mnie po kieszeni 1800 zl ;/ no ale coz tutaj wydaje sie to drogo ale jak bym mial to samo zrobic w Holandii to bym popłynoł, ehhhh poprostu od poczatku dopadł mnie pech :(
SUZUKI GSR 600 2007
Honda NL
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 46 gości

na górê