Własny tor
• Strona 1 z 1
Własny tor
Cześć wszystkim. Mam zamiar zacząć przygodę z motocrossem i do tego pasował by zrobić tor.
A więc tak pole mam i to dość duże także z tym nie ma problemu . Chodzi mi o to czy jeżeli policja zobaczyła by ten tor to mogła by mi coś zrobić??? Tor byłby tylko do mojego użytku nie żebym prowadził nie legalny interes. Czy to jest nie legalne???
Było by to jakieś 700metrów od zabudowań choć mam jednych takich sąsiadów ze mogło by im to nie pasować i nie wiem czy robić tam czy kombinować nową miejscówkę.
A więc tak pole mam i to dość duże także z tym nie ma problemu . Chodzi mi o to czy jeżeli policja zobaczyła by ten tor to mogła by mi coś zrobić??? Tor byłby tylko do mojego użytku nie żebym prowadził nie legalny interes. Czy to jest nie legalne???
Było by to jakieś 700metrów od zabudowań choć mam jednych takich sąsiadów ze mogło by im to nie pasować i nie wiem czy robić tam czy kombinować nową miejscówkę.
- Banan9977
- Świeżak
generalnie chodzi o miejsce czyli czy ta ziemia jest czyjas ? jeżeli miasta to moga sie czepic. ja tez planowałem robic tor z kolegami. i 1 sprawa to było zalatwienie miejsca. akurat u mnie psoro terenw jest prywatnych wiec mielismy 2 miejscówki legalne. tam mozemy robic co chcemy. druga sprawa nie wiem jak u ciebie ale u mnie niedaleko jest park krajobrazowy czy jakis rezerwat i iles km od tego nie mozna nic robic
nastepna sprawa to sam tor. łopatą go nie zrobisz
musisz miec kilka wywrotek piachu koparke spychacza to tak na wstepie. łopata jedynie mozesz zrobic jakas hopke
idz do urzędu nie wiem do jakiego bo nie wiem gdzie mieszkasz i dowiedz sie czy teren jest prywatny czy nie. bo jak prywatny i zaczniesz komus kopac mozesz miec spore nieprzyjemnosci ;P jak państwowe to pół biedy ale tez nie wiadomo czy policja sie nie czepi. u mnie tor jest prywatny i smigam pod nosem policji jak chce 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tylko jest jeszcze coś takiego, że np. jak będziesz sypał hopki to mnie nir mogą być chyba wyższe niż 1.5m bo wtedy będzie to samowola budowlana czy jakoś tak.
Jeśli jest to jakiś suchy teren to jak będziesz miał mało ziemi to możesz spychem obniżyć np. całość i będziesz miał dzięki temu ziemię.
Najlepiej zanim zaczniesz go robić pomierz sobie całe to pole i rozplanuj wszystko mniej więcej na kartce.
Tu masz przykłady takich planów:
http://iv.pl/viewer.php?file=70104688169504378430.jpg
http://ariel.neostrada.pl/tormx2.jpg
Jeśli jest to jakiś suchy teren to jak będziesz miał mało ziemi to możesz spychem obniżyć np. całość i będziesz miał dzięki temu ziemię.
Najlepiej zanim zaczniesz go robić pomierz sobie całe to pole i rozplanuj wszystko mniej więcej na kartce.
Tu masz przykłady takich planów:
http://iv.pl/viewer.php?file=70104688169504378430.jpg
http://ariel.neostrada.pl/tormx2.jpg
- arti16
- Świeżak
Dzięki za odpowiedzi.
Czy jeżeli jest na mojej posesji to policja mi nic nie zrobi nawet jak się sąsiedzie będą pluć???
A jeżeli by powiedzieli ze jestem nieletni i jeżdżę na motorze to nic mi nie zrobią dopóki nie wyjadę na publiczne drogi???
Czy jeżeli jest na mojej posesji to policja mi nic nie zrobi nawet jak się sąsiedzie będą pluć???
A jeżeli by powiedzieli ze jestem nieletni i jeżdżę na motorze to nic mi nie zrobią dopóki nie wyjadę na publiczne drogi???
- Banan9977
- Świeżak
jak na swoim to raczej nic zrobic nie moga. ale jak juz pisałem musi byc tez teren dobry. bo ja mam działke swoją na terenie rezerwatu przyrody i suki od razu by przyjechały ;/ i tam nie moge smigac niestety. co do terenu oddalonego od ludzi to juz raczej problemów byc nie powinno
i własnie nie ryj na dojazdach itp. to bedzie dobrze. w sumie ja mam drugi tor hmm 10 metrów od rzeki granicznej
dosłownie pasek zieleni dla drzew ścieżka i nasz tor. a po drugiej stronie prostopadłej do wody scieżki rozciagaja sie działki mieszkanców miasta. którzy zaprotestowali budowie toru. ale jednak cos z toru pozostało i da sie polatac. ale mieszkancy działek sa bardzo nie mili. bo wrzucaja np szkło w miejsce gdzie 70% roku jest woda. nie mówiac o tonach gałęzi po sezonie kilogramów starych kapust jabłek i czego dusza zapragnie
troche sprzatania zawsze mamy xd ale nigdy jeszcze nie przyjechała policja czy straż miejska. raz wbiła SM popatrzec jak śmigam ( z reguły latam sam niestety) i czasem straz graniczna przyjezdzała spisywała czasami (rutynowo) popatrzyła (czasem tez rundka po torze) i jechała nie było wiekszych problemów. mim ze to dosc kontrowersyjny teren (działki, rzeka graniczna a obok dosyc ruchliwa droga) wiec gdzies tam jak zrobic tor to mysle ze duzych problemów byc nie powinno 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wiesz co najlepiej skoczyc do urzedu i tam sie pytac
bo powiem ci ze z urzednikami to róznie bywa w jednym miescie tak w innym inaczej. dla przykładu tak powiem troche nie na temat ale... miałem motor 50 ccm kupiona we francji z roku 98 czyli wtedy kiedy rej motorowerów nie była obowiazkowa. wiec trzeba robic 1 przeglad i wypełniac jakies tam papiery. wszystko do zrobienia. tak rejestrowałem tez np skutera. ale jak sprzedawałem juz miałem kupca i mówi że ni jak sie tego nie da zarejestrowac w wydziale komunikacji go wysmiali ze tak mozna moto zarejestrowac ;P a mi sie udało
mieszkami od siebie 40 km xd takze to tez róznie bywa. co do tego nie słyszałem nigdy o jakiejs wysokosci. ale na swój sposób przejedz sie po polach nie wiem jak u ciebie ale u mnie co troche sa górki albo kts sobie wywrotke piachu przywiezie albo cos wykopie.. i hopki na pewo wyzsze sa
i jakos nikt sie ich nie czepia ;p

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no i tak bedzie dobrze ;d ja taki tor własnie mam praktycznie wszystko sie dzieje pod ziemia
1 wada że pewnie do teraz stoi woda gruntowa ;P ale przynajmniej nie musieli dodatkowego materiału na hopki nawozic.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nom trudne na twoim miejscu tego bym nie robił
u mnie sa zrobione i kazdy to omija bo sa źle wymierzone. pozatym trzeba bardzo o nie dbac bo jak sie rozjezdza to motor wybija w góre albo motor sie wbija w górke
kumpel z takiej wyskoczył jakos i połamał obojczyk czy cos takiego
takze lepiej zrobic kilka ostrych zakretów i table topy zeby mozna było poskakac

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości