Zobacz wątek - Głośność skutera
NAS Analytics TAG

Głośność skutera

Przepisy, prawo
_________

Głośność skutera

Postprzez braciak » 29/5/2010, 21:06

Witam, i z góry przepraszam za pisownie, bo jeszcze nie ochłonąłem. Opowiem Wam moją dzisiejszą historię.
Jechałem sobie skuterem Piaggio Typhoon (50tka zablokowana) no i leciałem te 45-50. Nagle dogania mnie pan Policjant na motocyklu, i każe mi się się zatrzymać. Cóż, kontrola. Wszystko sprawne, dokumenty mam. Ale się przyczepił. Powiedział że prawie ogłuchł jak jechał za mną. Stwierdził, ze mój tłumik jest zepsuty. Zabrał mi Dowód rejestracyjny. Do odebrania po przeglądzie tłumika i z kwitem do wydziału ruchu.
Fakt, mój skuter chodzi głośno, zawsze się z kumplami śmiejemy że słychać jak jadę. Ale na pewno nie jest on tak głośny jak choppery, ścigacze i inne duże pojemności. Odbiega trochę od normy, ale czy powinien mi zabrać DR?
Co mam teraz zrobić? Jak drogi jest przegląd tłumika? Czy mam się jakoś do tego odwoływać? Czy mogę sam w domu sprawdzić czy mój skuter mieści się w parametrach prawa? Czy motorowery i skutery mają inne prawa co do głośności niż motocykle? Jak tak to jakie?
Panowie, czy to normalne zachowanie policjanta? Jak po mieście goni pełno szaleńców, łapać 16 latka na zablokowanym skuterze?
braciak
Świeżak

Postprzez adam_tomasz » 29/5/2010, 21:35

dziwne zachowanie Pana policjanta, nie ma prawa czegos takiego zrobic, jedyne co to musi odpowiednim urzadzeniem sprawdzic glosnosc i dopiero... a tak bo mu sie wydaje to nie
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
adam_tomasz
Moderator

Postprzez braciak » 29/5/2010, 21:44

W takim razie co zrobić? Do komendanta zgłosić?
braciak
Świeżak

Postprzez adam_tomasz » 29/5/2010, 21:54

moim zdaniem wypadalo by sie przejsc na komende i wyjasnic, ale idz z kims doroslym...
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
adam_tomasz
Moderator

Postprzez Raczek_6 » 30/5/2010, 00:18

1. Piszesz zażalenie do stosownego komendanta, najbliżej miejsca zatrzymania. Masz na to 7 dni od daty zatrzymania.
Wpisujesz że Policjant nie miał przyrządu pomiarowego i na ucho zabrał dowód ...

2. Jedziesz na badanie techniczne, z kwitkiem wystawionym przez Policjanta (opłata od ilości usterek wypisanych 25PLN x ilość usterek) - pomiar głośności układu wydechowego na stanowisku pomiarowym z wydrukiem (diagnosta musi znać się na pomiarze - zauważyłem że nie wszyscy się znają).
Wg. przepisów norma to do 125 cm3 = 94dB
powyżej 125 cm3 = 96dB

3. Z Zaświadczeniem z SKP jedziesz do wydziału komunikacji odebrać swój dowód rejestracyjny.

4. Czekasz na odpowiedź komendanta.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 30/5/2010, 12:31

w przypadku głośności w normie, masz prawo ubiegać się od policji o zwrot kosztów BT, jako niesłusznego....
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez braciak » 30/5/2010, 19:23

adam_tomasz : bardzo dzięki za pomocny post jak i całej reszcie :)

tłumik jest seryjny... po prostu troche głośniejszy

jest jakaś szansa, że będę miał problemy jak pójdę z tym zażaleniem? (a raczej ojciec, bo ja nie jestem pełnoletni)
braciak
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 30/5/2010, 21:58

Nie będziesz miał problemów.

Pamiętaj:
Zawsze jak nie zgadzasz się z Policjantem lub uważasz że postąpił nie zgodnie z przepisami możesz napisać do niego zażalenie do komendanta.
Jeśli dostaniesz mandat i go przyjmiesz możesz odwołać się do Sądu. Masz na to 7 dni.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê