Zobacz wÄ…tek - Na pierwszego.
NAS Analytics TAG

Na pierwszego.

Przepisy, prawo
_________

Na pierwszego.

Postprzez kanikuly » 17/5/2010, 14:56

Witajcie. Nurtuje mnie takie pytanie:

Jak prawnie wyglada wyprzedzanie stojacych na czerowym swietle aut na skrzyzowaniu? Mozna ich omijac na trzeciego, jezeli stoja? Ma znaczenie linia ciagla, czy przerywana? Jakiej wysokosci mandat mi za to grozi?

Nie potrzebuje rad "chyba mozna" "ja tak zawsze robie" "na zachodzie to dozwolone". Chodzi o konkrety, moze znajduje sie tu jakis policjant, ktos kto na codzien ma bezposredni kontakt z kodeksem i wie co pisze.

pozdrawiam,
kanikuly
Świeżak

Postprzez Trener » 17/5/2010, 15:12

Możesz jeśli nie przejedziesz po znaku poziomym który tego zabrania .
YZF R6 2007
Trener
Stały bywalec

Postprzez madcap » 17/5/2010, 17:18

1. przejechanie lini zatrzymania przez sygnaliztorem jest wykroczeniem,
2. jeśli jej nie ma to lini pozornej, którą powinieneś sobie wyobrazić na wysokości sygnaliztora
3. przejechanie lini poziomej ciągłej (znak poziomy P2) rozgraniczającej pasy ruchu jest wykroczeniem

jeśli potrzebujesz więcej wiedzy, zajrzyj do rozporządzenia o znakach drogowych z 2002 r. (z późn. zmianami)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez kanikuly » 17/5/2010, 18:58

Czy dopuszczone jest znajdowanie sie dwoch pojazdow na jedynym pasie? Czesto mieszcze sie z samochodem przed sygnalizatorem, a wyprzedzajac zajmuje miejsce pomiedzy dwoma pojazdami, nie dotykajac lini ( jezeli jest miejsce, bo jezeli nie ma - rozumiem - wykroczenie )
kanikuly
Świeżak

Postprzez madcap » 17/5/2010, 20:08

czy ty kiedykolwiek zajrzałeś do pord?
artykuł drugi z definicjami się kłania
bo pojazdem może być nawet taczka
proponuję przeczytać i to ze zrozumieniem
ponadto jeśli nie zachaczysz nikogo, to nikt z gęby nie będzie strzelał, nie mniej przypominam o 2 dodatkach
1. zasada zachowania szczególnej ostrożności
2. zasada ruchu prawostronnego
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez xede » 18/5/2010, 00:23

pokazywali nawet na tvn turbo :)
ogolnie mijanie jest wykroczeniem jesli mijasz po lini ciaglej, mijajac puszke na tym samym pasie jest tez ale, musisz za kazdym razem uzywac migacza i na drugi pas (jesli nie ma lini ciaglej)
czyli ogolnie pewnie wszyscy ktorzy mijaja na swiatlach samochody popelniaja wykroczenia
xede
Świeżak

Postprzez madcap » 18/5/2010, 15:12

nie mijanie, tylko omijanie bądź wyprzedzanie (w zalezności od tego czy stoi, czy jedzie)
i nie migacz tylko kierunkowskaz
madcap
Administrator

Postprzez White_Raven » 18/5/2010, 20:53

Na 100% nie jestem pewien, ale jestem prawie przekonany, że:

1)Wymijanie jest dozwolone tak długo jak nie łamiesz innych przepisów (jak chociażby najechanie na linię ciągłą) i nie powodujesz zagrożenia.

2)Wyprzedzanie jest dozwolone tylko jeżeli wyprzedzasz inny jednoślad (czyli np. motocykl z przyczepą już nie). Oczywiście musisz zachować wymagany odstęp.

Jeżeli piszę dyrdymały, to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
White_Raven
Świeżak

Postprzez madcap » 18/5/2010, 21:04

wymija to sie pojazdy jadÄ…ce z naprzeciwka
White_Raven poza tym do którego wyprzedzenia się odnieść?
sprecyzuj swoje myśli i pytanie
madcap
Administrator

Postprzez Raczek_6 » 18/5/2010, 21:18

Wg. przepisów wyprzedzając motocyklem nie ma określonej odległości od pojazdu wyprzedzanego, odległość jest określona przy samochodach.

Wymijanie - jak pojazd jedzie z przeciwka.

Omijanie - jak pojazd stoi

Wyprzedzanie - jak pojazd omijany jest w ruchu.

To tak aby łatwiej zrozumieć.

Jadąc w korku, możesz omijać, wyprzedzać pod warunkiem zachowania należytej ostrożności i pod warunkiem że nie łamiesz przy okazji innych przepisów ruchu drogowego:
- nie przekraczasz linii ciągłej lub podwójnej ciągłej
- nie jedziesz po wysepce
- nie wyprzedzasz nieprawidłowym pasem lub z nie właściwej strony
- nie stwarzasz przy tym zagrożenia dla innych użytkowników drogi
... należy też stosować zasadę ograniczonego zaufania, tj. ze każdy w każdej chwili może zjechać na Ciebie lub otworzyć drzwi.

Niestety interpretacja przez Policję nie jest jasna i w 100% sprecyzowana, Motocykl Policyjny i jego kierowca może wszystko, Ty i twój pojazd już nie.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kanikuly » 18/5/2010, 21:27

to ja moze obrazek dolacze...

http://img84.imageshack.us/i/problems.jpg/

jadac od strony czerwonych, ktorzy stoja - czy moge ich ominac i stanac jako pierwszy? Czy jedynie moge to zrobic az mam przerywana linie ( i tak jej nie przekraczam - mam dosc miejsca )

jadac od zieloncyh - ustawione sa 4 motocykle, czy nie przekraczajac lini pasow moge stanac rownolegle z pierwszym?

niebieski autobus nie dojechal do lini sygnalizatorow, czy moge go wyminac nie przekraczajac ciaglej i stanac przed nim?
kanikuly
Świeżak

Postprzez Materialmord » 18/5/2010, 21:38

Mosz.
Mosz.
Mosz.

o ile wszystkie te pojazdy stojÄ… w miejscu, a Ty nie przekroczysz zakazanych linii.
Materialmord
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 18/5/2010, 21:43

Zgodnie z przepisami nie mogą się znajdować 2 pojazdy na tym samym pasie ruchu obok siebie.

Po za tym wiadomo jak się jeździ motocyklem i na co zwraca uwagę.

Przepisy przepisami a realia sÄ… inne.

Jak dla mnie koniec ...
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 18/5/2010, 21:48

kanikuły
przeczytaj definicje art 2 pord ze zrozumieniem, a potem pomyśl o tym co napisałem - post nr 3

Raven twoje niekonkretne pytanie powoduje przytoczenie z wyjaśnieniami jakieś 10% przepisów pord
madcap
Administrator

Postprzez White_Raven » 18/5/2010, 23:57

ok, przepraszam, rzeczywiście było niekonkretne.

Chodziło o omijanie, a nie wymijanie ;)
Miałem na myśli sytuację mniej więcej taką jak omijanie czerwonych samochodów z rysunku @kanikuly (@Materialmord już na nie odpowiedział).

Pozostaje pytanie, czy w obrębie jednego pasa (nie przekraczając żadnej linii, ciągłej lub przerywanej) można wyprzedzić inny jednoślad (zakładając, że sami jedziemy motocyklem).

@Raczek_6 - coś mi się wydaje, że jak wyprzedzasz rowerzystę, to musisz zachować 1 metr odstępu nawet jak jedziesz motocyklem ;)
Dziękuje za pomoc Panowie :).
White_Raven
Świeżak

Postprzez xede » 19/5/2010, 00:02

juz nie raz policje wymijalem na swiatlach apropo przepisow a ich przestrzegania i nigdy nie bylo problemu najmniejszego, nie robie takich manewrow jak widze straz miejska bo oni sa nadgorliwi :)
xede
Świeżak

Postprzez madcap » 19/5/2010, 09:05

White_Raven
jednoślad - taczka jednokołowa, rower bez wózka, motorower, motocykl bez kosza i przyczepki, itd....

art. 2 definicja pasa ruchu
7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi

bezpieczna odległość w podanej swej odległości dotyczy zarówno pieszych jak i pojazdów jednośladowych (o pojazdach wileśladowych nie wspomina się) i dotyczy ona tylko wyprzedzania (art. 24)
podczas wykonywania manewru omijania nie ma w pord słowa na ten temat (pomijając oczywiście zachowanie szczegółnej ostrożności)
madcap
Administrator

Postprzez kanikuly » 19/5/2010, 14:18

Rozmawialem z instruktorem prawa jazdy, powiedzial, ze nie ma przepistu, ktory dokladnie zabrania omijania samochodow, ktore stoja na skrzyzowaniu, ale mozna inne przepisy roznie komentowac, wiec nie jest to jednoznaczenie okreslone.

Co mowili na TVN Turbo? Bo ktos o tym wspominal.

I ostatnie pytanie - jezeli jedzie samochod, odsowa mi sie, mam spokojnie metr miejsca, to mimo ciaglej moge go wyprzedzic? Tu oczywiscie klania sie duza predkosc, wiec i tak przepisy lamie.
kanikuly
Świeżak

Postprzez Kula07 » 19/5/2010, 14:24

Raczek_6 napisał(a):Zgodnie z przepisami nie mogą się znajdować 2 pojazdy na tym samym pasie ruchu obok siebie.

Po za tym wiadomo jak się jeździ motocyklem i na co zwraca uwagę.

Przepisy przepisami a realia sÄ… inne.

Jak dla mnie koniec ...

Raczek a nie jest przypadkiem tak, że nigdzie nie jest WYRAŹNIE napisane, że na jednym pasie ruchu nie mogą jednocześnie poruszać się 2 pojazdy?
kurde bo gdzieś o tym czytałem w jakimś artykule o ruchu drogowym ale nie mogę tego teraz znaleźć
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez madcap » 19/5/2010, 19:21

kula zacytowałem przepis pasa ruchu, nawet nie sprawdziłeś posta uważnie.....
madcap
Administrator

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê