Zobacz wÄ…tek - Wymiana wahacza w coliber
NAS Analytics TAG

Wymiana wahacza w coliber

i inne małe pojemności
_________

Wymiana wahacza w coliber

Postprzez komarcc » 14/5/2010, 20:25

Cześć wszystkim! Czy ktoś mógłby mniej więcej napisać mi jak wygląda sprawa z wymianą wahacza? Jak to wyciągnąć i czy przy zakładaniu nowego trzeba jakoś posmarować jakimś specjalnym smarem ten niby "przegub" który znajduje się na łączeniu ramy z wahaczem od strony kierownicy.

I jeszcze takie pytanie: czy istnieje możliwość rozpołowienia ramy tego skutera tak żeby przód odstawić na bok, a silnik stał na stopce centralnej razem z tylnim kołem? Kiedyś tak robiłem w skuterze keeway focus i tam się dało wystarczyło rozpiąć amortyzator, śrubę od wahacza i coś jeszcze i schodziło bez problemu.

pozdrawiam
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dulak94 » 15/5/2010, 13:21

napewno musisz posmarować , mi sie wydaje że musisz zdjąć całość z silnikiem .
Dulak94
Świeżak

Postprzez komarcc » 15/5/2010, 21:06

A może wiesz -/+ jak wyciągnąć silnik z tego skutera. Wiem że cudów tam nie ma, ale znalazłem odpowiedzi niektórych, że silnik z takiego skutera wyciąga się w 20 minut, tylko trzeba wiedzieć co i gdzie odkręcić :)
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez swirus2007 » 15/5/2010, 23:46

w kazdym moto wyciagnac sielnik jest banalnie tylko trzeba wiedziec jak (oczywiscie mówie o tych malych moto 50/80/125/150/175/250)
a jaki to skuter
jaki keeway to pewnie latwo bo to kęgierska konstrukcja
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
swirus2007
Stały bywalec

Postprzez Slomyr » 16/5/2010, 11:46

Jak chcesz wyciagnac silnik z stopkami to musisz odkrecic armotyzator i 1 srobe od wachca co trzyma sie silnik ten wachccz w tedy zostanie w ramie.
Sprzedam skutera Soprano z silnikiem hondy dio wiecej info prosze o wyslanie wiadomosci :D
Slomyr
Świeżak

Postprzez komarcc » 19/5/2010, 23:17

Może komuś sie przyda ;) długo szukałem takiego opisu i nic nie znalazłem, wiec mój będzie pierwszy.

Jak rozłączyć ramę skutera na pół:

- wyciągnąć kanapę wraz ze schowkiem
- ściągnąć ten czarny plastik z przodu kanapy
- odłączyć akumulator (wystarczy odłączyć tylko +)
- odłączyć linkę hamulca tylniego
- odłączyć linkę gazu przy gaźniku
- rozłączyc ssanie (chyba, że ktoś ma to zrobione na stałe, wtedy wystarczy odkręcić jedną śrubkę która trzyma ssanie i je poprostu wyciągnąć z gaźnika)
- odłączyć wężyk paliwa (wężyk zatkać np. śrubką)
- ściągnąć filtr powietrza
- ściągnąć fajkę od świecy
- odłączyć wszystkie kable masowe, które są przykręcone do silnika (ja miałem jeden kabelek)
- odkręcić amortyzator (tylko na dole)
- 4 kable które wychodzą z silnika z pod magneta należy rozłączyć. Wtyczki znajdują się po prawej stronie zbiornika paliwa pod plastikami.
- na samym końcu odkręcić i wyciągnąć ośkę z wahacza. Teraz już możemy odjechać całą ramą na przednim kole, a silnik zostanie na stopce centralnej.

A więc, krótko pisząc trzeba na początku zrobić sobie łatwe dojście do śrub itp. później poodłączać wszystkie kabelki, wężyki które łączą silnik z ramą, odkręcić amortyzator oraz ośkę wahacza i gotowe.

Mój czas pracy: 1 godzina (rozkręcałem po raz pierwszy)

Co do wahacza to po wykonaniu powyższych czynności wahacz zostanie nam przy silniku na dwóch śrubach.

UWAGA: Składanie trwa dłużej, jeśli wszystko się komplikuje to może to potrwać nawet kilka dni :/
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 15 gości

na górê