yamaha r6 stukanie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
yamaha r6 stukanie
Witam. posiadam Yamahe r6 z 2000r. Mój problem związany jest dziwnym stukaniem tylko podczas jazdy. Im większa prędkość tym częściej stuka. Napęd mam nowy i nie sądze zeby to on był ponieważ podczas jazdy jak wcisne klamke sprzęgła to stukanie przestaje. 

- meibizza
- Świeżak
a jak na postoju na luzie jest odpalony to też stuka i gdy wciśniesz klamkę sprzęgła to cichnie? Jeżeli tak to kupiłeś sprzęta "wkurvatora właściciela" czyli z wyrobionym koszem sprzęgłowym. Z tym się jeździ normalnie tyle tylko, że mega denerwuje.
No chyba, że panewka - byłbyś na tym forum pewnie około 10ty
od wiosny...wszystko to były sztuki tanie na allegro...
No chyba, że panewka - byłbyś na tym forum pewnie około 10ty

http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
No właśnie to tylko podczas jazdy cos jakby z napędem ale jak wcisne klame sprzęgła to przestaje stukać. Na postoju nie słychać tego tylko podczas jazdy. Mechanik nie wiedział co jest grane wiec moze do drugiego podjade, ale pomyślałem ze warto was spytać...
- meibizza
- Świeżak
wypełnij do tego formularz w profilu uzupełniając choć miejscowość to będzie łatwiej.
Ja tam obstawiam nadal, że jeżeli jadąc wciskasz klamkę sprzęgła ale nawet jakbyś utrzymywał w tym czasie obroty manetką to jest cisza to jest to kosz sprzęgłowy.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to zbyt mocno naciągniety łańcuch oraz krzywo ustawiona ośka tylnego koła względem obu stron wahacza na markerach. Sprawdź to.
Ja tam obstawiam nadal, że jeżeli jadąc wciskasz klamkę sprzęgła ale nawet jakbyś utrzymywał w tym czasie obroty manetką to jest cisza to jest to kosz sprzęgłowy.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to zbyt mocno naciągniety łańcuch oraz krzywo ustawiona ośka tylnego koła względem obu stron wahacza na markerach. Sprawdź to.
-
Słuchajcie koledzy dziś zmieniłem wydech z przelotowego na seryjny i musze troche zmienić treść problemu. Otóż stukanie słychać na luzie także podczas postoju motocykla od niskich obrotów i zwiększają sie podczas wzrostu obrotów silnika szczególnie po 4 tyś. obr/m bo yamaha wtedy dostaje kopa. Dodam ze na luzie przy niecałych 2 tyś obr/m te stukanie jest podobne do cykania dopiero potem zaczyna stukać.... Dodam także że stuka obojtnie czy sprzegło jest włączone czy tez nie
- meibizza
- Świeżak
jak cyka to zawory do regulacji, tyle, że jeżeli powyżej pewnych obrotów już ewidentnie stuka to może to być złożenie masy rzeczy. Może to być razem nawet trochę kosz sprzęgłowy, trochę zawory, trochę rozrząd...słuchaj - przez internet nikt Ci tego nie zdiagnozuje bo możemy jedynie wymieniać co to może być. Wprawne ucho mechanika wysłyszy co to mogą być za szmery, styki, cykania. Równie dobrze może to być jeden zawór daleko poza regulacją, a równie dobrze może to być panewka, wyru**any kosz sprzęgłowy, skończony rozrząd, tłok z luzami na tulei cylindra...
zabierz go do DOBREGO mechanika. To można zdiagnozować chociażby stetoskopem.
zabierz go do DOBREGO mechanika. To można zdiagnozować chociażby stetoskopem.
-
stukanie r6
Sirmanko chłopaki. Słuchajcie byłem u mechanika, rozebrał góre silnika ustawił zawory gaźniki zgarnął 200 zł i dalej stuka:/ Więc napewno to nie zawory ani jakies kolektory bo tam patrzył. Jak myślicie co to moze być???
- meibizza
- Świeżak
a poczytaj w necie co najczęściej się psuło w skrzyni w tym roczniku R6, bo jak wiemy są problemy z tymi skrzyniami i ja bym właśnie na nią obstawiał.
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Za 200PLN to on chyba nawet gaźników nie wyciągał - widziałeś jak robił ? Masz do niego zaufanie ?
Panewki to około 40PLN / 1szt (jest ich 8 + 10) + wymiana ,jeśli wał korbowy jest OK, to bardziej opłaca się ten silnik reanimować, jeśli wał jest po za normą to czasami lepiej szukać 2-giego silnika.
Panewki to około 40PLN / 1szt (jest ich 8 + 10) + wymiana ,jeśli wał korbowy jest OK, to bardziej opłaca się ten silnik reanimować, jeśli wał jest po za normą to czasami lepiej szukać 2-giego silnika.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Mechanik raczej znany i dobry. Miał wziąść 400 ale ze nie wyeliminował usterki to zszedł z ceny. To chyba najgorsza sprawa jaka moze sie przydażyć w moto czyli stukanie w silniku i nie znajomość przyczyny. Na same rozebranie 500 zł trzeba...wiec troche mnogo jak na moto za ok 10 koła.
- meibizza
- Świeżak
- meibizza
- Świeżak
Ciężko z tego filmu cokolwiek wywnioskować, najlepiej podjedz do jakiegoś porządnego serwisu motocyklowego.. powinno Cie naprowadzić na trop albo nawet wskazać co jest nie tak za niewielką opłate lub nawet za darmo
Masz tutaj dzwiek panewki, tez w motocyklu 4 cylindrowym.
http://www.youtube.com/watch?v=DCynw0LzWLU
Na moje oko u Ciebie nie stuka panewka
Masz tutaj dzwiek panewki, tez w motocyklu 4 cylindrowym.
http://www.youtube.com/watch?v=DCynw0LzWLU
Na moje oko u Ciebie nie stuka panewka
XL 125 Varadero
-
gba4 - Bywalec
Siemanko chłopaki. Właśnie naprawiłem moje moto i chce sie z wami podzielić co było przyczyna stukania otóż dwie tuleje cylindrowe zaczeły po prostu się ruszać w górę i w dół i to też było spowodowane stukanie i brak mocy w motocyklu. pozdro
- meibizza
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości