zwolnienie z vatu- czyli moto przywiezione z zagranicy
• Strona 1 z 1
zwolnienie z vatu- czyli moto przywiezione z zagranicy
Witam, mam pytanko czy żeby opłacić zwolnienie z vatu w us trzeba mieć zrobiony 1 przegląd motocykla na stacji diagnostycznej czy potrzeba tylko umowa i dokumenty z zagranicy??
Lepiej być dzień lwem niż całe życie osłem,
Kawasaki Zephyr 550
Kawasaki Zephyr 550
- macias89
- Świeżak
Pierwszy przegląd + tłumaczenia dokumentów są potrzebne.
Przynajmniej w tum U.S. do którego należę (bez kopii w.w. dokumentów nie chcieli przyjąć VAT24).
Ponoć na podstawie Badania Technicznego określają datę sprowadzenia do kraju i od tego dnia liczy się czas do złożenia dokumentów.
Przynajmniej w tum U.S. do którego należę (bez kopii w.w. dokumentów nie chcieli przyjąć VAT24).
Ponoć na podstawie Badania Technicznego określają datę sprowadzenia do kraju i od tego dnia liczy się czas do złożenia dokumentów.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
do moto i samochodu potrzebowałem polskich badań technicznych w us.
www.kiteclub.pl | transalp xl650v | | ALOHA
-
kargul - Świeżak
a jak to jest, jeżeli sprzedający wystawia fakturę to podobno nie trzeba opłacać nic w urzędzie skarbowym, prawda to?
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Prawda na pewno w przypadku wystawiania faktury przez polską firmę a nie wiem jak jest w przypadku kiedy dostajesz ją od zagranicznej firmy. Ja kupiłem swój moto właśnie na fakturę VAT i nic nie płaciłem, firma ta pokrywa wszelkie koszty podatkowe dot. sprowadzenia moto.
-
bartek_GiX_ - Świeżak
faktura będzie chyba z Polskiej firmy, choć już sam nie wiem... czyli jak będę brał na fakturę to nie muszę nigdzie iść do skarbówki czy jak?

-
Kula07 - Stały bywalec
No tak, mając fakturę omijasz urząd skarbowy. Lecz dochodzą też inne czynniki np skąd pochodzi moto, czy z UE czy nie. Najlepiej jest pytać sprzedawcy, on powinien wiedzieć dokładnie.
Ostatnio edytowano 8/4/2010, 21:24 przez bartek_GiX_, łącznie edytowano 1 raz
-
bartek_GiX_ - Świeżak
moto jest z UE i właśnie sprzedający mówił, że jak wystawi fakturę to nie trzeba iść do urzędu

-
Kula07 - Stały bywalec
No to jest to najlepsze rozwiązanie. Robisz tłumaczenia, potem przegląd, bierzesz fakturę + wyciąg z ewidencji działalności gospodarczej firmy, dowód + tłumaczenia i idziesz do WK.
-
bartek_GiX_ - Świeżak
no przegląd, tłumaczenie będę i fakturę będę miał a o tym wyciągu nie wiedziałem, ale chyba sprzedający będzie to miał, mam nadzieję, a jak nie, to ile trwa aby ten dokument otrzymać?

-
Kula07 - Stały bywalec
Musi dołączyć kopię Wpisu do ewidencji działalności gospodarczej poświadczoną (musi być tam zaznaczona sprzedaż motocykli).
Większość sprzedających firm wie o tym.
Jak dostajesz fakturÄ™ z zagranicy (kraje UE) to niestety procedura rejestracji jest taka sama jak na umowÄ™ K-S z zagranicy.
Większość sprzedających firm wie o tym.
Jak dostajesz fakturÄ™ z zagranicy (kraje UE) to niestety procedura rejestracji jest taka sama jak na umowÄ™ K-S z zagranicy.
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Dołącze do tematu
Kupilem motocykl z Niemiec, w pt udaje się do urzędu skarbowego by uzyskać zwolnienie z podatku, czyli składam tzw. VAT25. Moje pytania:
Chodzi mi głównie o kwestię przebiegu. Ponieważ motocykl miał pierwsza rejestrację 08.2009 ma bardzo maly przebieg. Wrecz minimalny... Ktos mi powiedzial ze jesli w zeznaniu VAT25 podam przebieg niższy niz 6tys km to US uzna to za nowy pojazd w związku z czym nie zostane zwolniony z opłaty skarbowej. Czy to prawda?
Po drugie. Orientowalem siÄ™ w jednej ze stacji diagnostycznych czy w PIERWSZYM obowiÄ…zkowym przed rejestracjÄ… przeglÄ…dzie w kraju jest uwzgledniany i gdzies jest odnotowany przebieg motocykla. okazuje sie ze u nich przebiegu sie nie podaje. Wiec czy jesli podam przebieg np. 7500km, to czy US moze odemnie rzÄ…dac jakiegos dowodu??

Kupilem motocykl z Niemiec, w pt udaje się do urzędu skarbowego by uzyskać zwolnienie z podatku, czyli składam tzw. VAT25. Moje pytania:
Chodzi mi głównie o kwestię przebiegu. Ponieważ motocykl miał pierwsza rejestrację 08.2009 ma bardzo maly przebieg. Wrecz minimalny... Ktos mi powiedzial ze jesli w zeznaniu VAT25 podam przebieg niższy niz 6tys km to US uzna to za nowy pojazd w związku z czym nie zostane zwolniony z opłaty skarbowej. Czy to prawda?
Po drugie. Orientowalem siÄ™ w jednej ze stacji diagnostycznych czy w PIERWSZYM obowiÄ…zkowym przed rejestracjÄ… przeglÄ…dzie w kraju jest uwzgledniany i gdzies jest odnotowany przebieg motocykla. okazuje sie ze u nich przebiegu sie nie podaje. Wiec czy jesli podam przebieg np. 7500km, to czy US moze odemnie rzÄ…dac jakiegos dowodu??
Ostatni rok na UAM
| www.moto-diablo.pl | Chica booooom - http://www.youtube.com/watch?v=WRE6ssTulcI&feature=fvw | ZX6R 2005 ----> RN19 2008
)))

-
caliber1986 - Bywalec
Jeśli pojazd ma mniej niż 6 miesięcy lub/oraz mniej niż 6000km jest uznawany za nowy (interpretacja przepisów przez U.S.).
Nikt tego nie sprawdza, możesz wpisać więcej.
P.S. Wypełniasz wniosek VAT24 a po 7 dniach dostajesz VAT25 z którym idziesz zarejestrować pojazd.
Nikt tego nie sprawdza, możesz wpisać więcej.
P.S. Wypełniasz wniosek VAT24 a po 7 dniach dostajesz VAT25 z którym idziesz zarejestrować pojazd.
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek, dzieki za info
moge spac spokojnie

Ostatni rok na UAM
| www.moto-diablo.pl | Chica booooom - http://www.youtube.com/watch?v=WRE6ssTulcI&feature=fvw | ZX6R 2005 ----> RN19 2008
)))

-
caliber1986 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość