[biblioteka] Scooter tuning - na złamanie karku
ja nie lubie tylko jednego dźwięku 2suwa xD a tak to może i 200 jechać :] byle by prowadził go ktoś odpowiedzialny a nie napaleniec sam może i mam 16 lat i robie A1 ale nie dla 2suwowej maszyny której spalanie mnie bedzie sporo kosztować, ale dla pieknie brzmiacego 4 suwa :] pozdrawiam i szerekosci ale tylko dla odpowiedzialnych kierowców.<br><hr>Sargil
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie masz racji na zadne wyscie Cie nie wpuszcza bez kombinezonu wiem bo sam biore udzial w wyscigach skuterow !<br><hr>jaKomentatorzy napisał(a):mam seryjny skuter i nie powiem, lubie nim przydusic, a na wyscigi nie pojade bo rodzice nie pozwola "bo to jest niebezpieczne"... jeszcze nie widzialem nikogo kto by jechal kosiarą w stroju na scigacza... nawet na amatorskich wyscigach zeby zostac dopuszczonym wystarczy tylko bluza z dlugim rekawem i dlugie spodnie... nikt mi nie wmówi, ze skuter wazacy 90kg jest tak samo niebezpieczny jak moto, ktory ma 200kg wiecej... sam nie przepadam za skuterami ale nie widze, az takiego niebezpieczenstwa... i nie mowcie, ze gimnazjalisci sie zdenerwowali bo postawcie sie w naszej sytuacji i zastanowcie sie co byscie powiedzieli... zawsze bronilem motocyklistow jesli ktos ich oczerniał, ale jak widac sami oczerniaja innych bo nie jezdza juz motorowerem tylko motocyklem...<br><hr>...<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a ja nie pisałem nic o kombinezonie xD chyba pomyliłeś osobęKomentatorzy napisał(a):mam seryjny skuter i nie powiem, lubie nim przydusic, a na wyscigi nie pojade bo rodzice nie pozwola "bo to jest niebezpieczne"... jeszcze nie widzialem nikogo kto by jechal kosiarą w stroju na scigacza... nawet na amatorskich wyscigach zeby zostac dopuszczonym wystarczy tylko bluza z dlugim rekawem i dlugie spodnie... nikt mi nie wmówi, ze skuter wazacy 90kg jest tak samo niebezpieczny jak moto, ktory ma 200kg wiecej... sam nie przepadam za skuterami ale nie widze, az takiego niebezpieczenstwa... i nie mowcie, ze gimnazjalisci sie zdenerwowali bo postawcie sie w naszej sytuacji i zastanowcie sie co byscie powiedzieli... zawsze bronilem motocyklistow jesli ktos ich oczerniał, ale jak widac sami oczerniaja innych bo nie jezdza juz motorowerem tylko motocyklem...<br><hr>...<br>Komentatorzy napisał(a):Nie masz racji na zadne wyscie Cie nie wpuszcza bez kombinezonu wiem bo sam biore udzial w wyscigach skuterow !<br><hr>ja<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):świetny artykuł sam widziałem jak banda małolatów latała na takich małych petardach i ani jednemu nie przyło do głowy że przy 70 km/h nie da się zatrzymać przed pasami w 10 metrów tym bardziej że gówniaże mają wyżyłowane silniki dyfuzory a nikt nie pomyślał że hamulce przy takich prędkościach po prostu niedają rady nawet w seryjnym sprzęcie głupota głupota ...............
1864
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zgadzam siÄ™ w 90%
Po pierwsze powiedz mi jaki skuter kręci 50000 rpm.?
Po drugie, amatorskie wyścigów skuterów w Polsce to margines, ponieważ nie ma za to większych nagród jak się nie jest najlepszym. Takim dzieciakom brak ambicji do czegoś większego.
Prawo jazdy na motorowe powinno być wprowadzone od 15 lub 16 lat po odpowiednich badaniach psychologicznych. I tyle
Co do reszty... świetny artykuł.<br><hr>MalinQ

Po pierwsze powiedz mi jaki skuter kręci 50000 rpm.?
Po drugie, amatorskie wyścigów skuterów w Polsce to margines, ponieważ nie ma za to większych nagród jak się nie jest najlepszym. Takim dzieciakom brak ambicji do czegoś większego.
Prawo jazdy na motorowe powinno być wprowadzone od 15 lub 16 lat po odpowiednich badaniach psychologicznych. I tyle

Co do reszty... świetny artykuł.<br><hr>MalinQ
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam mam 16 lat i posiadam skuter yamache moja pasja od malego sa jednoslady , i sory ale oskarzacie nas za to ze jezdzimy na pilach motorowych ale na czym mamy jezdzic jezeli na inny jednoslad trzeba miec 18 na karku wiec sory ale nie tylko wy lubicie w sloneczny cieply dzien wziasz maszyne i pojezdzic , spotkac sie z innymi fanami tego sportu ...itp<br><hr>dominikKomentatorzy napisał(a):Tekst byłby ok, gdyby nie uogólnienie całej grupy użytkowników przez autora... Zawsze i wszędzie wszystko musi jechać stereotypem? Nie wszyscy są źli, wiem to po sobie. Właśnie przymierzam się do zmiany mojej 50ccm na coś większego(pewnie na 125-250ccm) i dotychczas nie robiłem prawie niczego, co opisywał autor tekstu. Dlaczego prawie, ponieważ zdarzyło mi się kiedyś uczyć się i trochę stuntowć, ale zawsze robiłem to w odludnym miejscu i miałem na uwadze swoje i postronnych osób bezpieczeństwo, więc można wykluczyć słowo "prawie" z poprzedniego zdania. Jak już pisałem, dlaczego piszesz tak stronniczo, jednoznacznie?! Nie wszyscy są źli!
P.S. przed planowaną zmianą moto zrobiłem kat. A, bo nie lubię bezprawia<br><hr>Dywersant<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
1. skutery niektore hamuja jeszce lepiej niz stare kredensy (samochody).
2. Inni ignoruja skutery gdy widza ze jedzie gowniaz 40km/h to odrazu o nie bede jechal za taka pierdziawka. A wlasnie ze nie!! duzo osob mi tak mowilo jak sobie po za miastem jezdze nie raz tak 40km/h-50km/h a potem sie dziwia ze go ta pierdziawka wyprzedzila przy 140km/h.
Niektorzy tez mowia oo
gowniarzowi kupili kur** "motura" i sie wyjeb** -.-
tlyko kopa w dupe takiemu, kazdy zaczynal od swojego pierwszego skutera lub innego pojazdu i napewno mial jaks lekka wywrotke.
A z samochodu kiedys mi taki gosciu powiedzial zebym spier**** bo brzecze i brzecze (yasuni c30) -.- to mu pokazalem kto rzadzi czy jego stara szrotownia czy moj rox.<br><hr>Tuner ,,/ Hebo Pata Negra ,,/
2. Inni ignoruja skutery gdy widza ze jedzie gowniaz 40km/h to odrazu o nie bede jechal za taka pierdziawka. A wlasnie ze nie!! duzo osob mi tak mowilo jak sobie po za miastem jezdze nie raz tak 40km/h-50km/h a potem sie dziwia ze go ta pierdziawka wyprzedzila przy 140km/h.
Niektorzy tez mowia oo
gowniarzowi kupili kur** "motura" i sie wyjeb** -.-
tlyko kopa w dupe takiemu, kazdy zaczynal od swojego pierwszego skutera lub innego pojazdu i napewno mial jaks lekka wywrotke.
A z samochodu kiedys mi taki gosciu powiedzial zebym spier**** bo brzecze i brzecze (yasuni c30) -.- to mu pokazalem kto rzadzi czy jego stara szrotownia czy moj rox.<br><hr>Tuner ,,/ Hebo Pata Negra ,,/
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak sie wypier..walisz przy nawet 50km/h na asfalcie pomysl co mogloby sie z toba stac przy predkosci "tylko 105km/h". ja gdy przewrocilem sie na rowerze przy wheelie na plecy przy ~50km/h myslalem ze juz z tej drogi nie wstaneKomentatorzy napisał(a):tak szczerze mowiac to te chinskie padla na 50ccm jezdza po 80 wiec nie ma co gadac ze wszyscy tuninguja skutery , kit ze jestem jednym z tuningerow skutera ale zaczynalem od 2 motorynek i potem byl skuter 50ccm i jechal 75 km/h nastepnie zmienil sie ze jechal 105 i jakos nie spowodowalem zadnego wypadku ani nie uczestniczylem w tego typu zdarzeniach , moze jazda 50ccm jest satysfakcjunaca?? toczy sie pol godziny do 60 i jedzie max 65 co to ma byc motorower powinien byc dobrym poczatkiem przed wieksza pojemnoscia bo z takiej motorynki na np fireblade to chyba smierc jest gwarantowana?<br><hr>sevo1992<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Hmm... a ten rower miał silnik??? Pewnie 600-kęKomentatorzy napisał(a):tak szczerze mowiac to te chinskie padla na 50ccm jezdza po 80 wiec nie ma co gadac ze wszyscy tuninguja skutery , kit ze jestem jednym z tuningerow skutera ale zaczynalem od 2 motorynek i potem byl skuter 50ccm i jechal 75 km/h nastepnie zmienil sie ze jechal 105 i jakos nie spowodowalem zadnego wypadku ani nie uczestniczylem w tego typu zdarzeniach , moze jazda 50ccm jest satysfakcjunaca?? toczy sie pol godziny do 60 i jedzie max 65 co to ma byc motorower powinien byc dobrym poczatkiem przed wieksza pojemnoscia bo z takiej motorynki na np fireblade to chyba smierc jest gwarantowana?<br><hr>sevo1992<br>Komentatorzy napisał(a):jak sie wypier..walisz przy nawet 50km/h na asfalcie pomysl co mogloby sie z toba stac przy predkosci "tylko 105km/h". ja gdy przewrocilem sie na rowerze przy wheelie na plecy przy ~50km/h myslalem ze juz z tej drogi nie wstane<br><hr>sqter<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja osobiście również posiadam skuter(mam 15 lat), ale nie jeżdżę 100km/h, ja lubię czasami pojeździć powoli(podziwiając naturę i trąbiących Niemców, którym nie podoba się moja prędkość) ale przyznaję że czasami jak się śpieszę to pojadę więcej niż 45km/h, ale moja średnia prędkość to 50-60km/h(chociaż mój skuter wyciągnie dużo więcej)<br><hr>Posiadacz skutera
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Boczo pozdro czytałem wiele twoich art. i są fajne wiem ze może i mam 16 lat i posiadam supermoto 50cc co lata 100 km/h ale *** jeżdżę po polach i czuje sie urażony tym artykułem bo to była dyskryminacja i może ktoś zaraz napisze dziecko robisz błędy itp. ale i tak za te teksy co tu dowaliłeś powinni Ci wsadzić głowę do pralki!
Jak masz mi coÅ› do powiedzenia lub coÅ› w tym stylu to napisz babka3310@vp.pl
pozdrawiam SMT Rider<br><hr>SMT Rider
Jak masz mi coÅ› do powiedzenia lub coÅ› w tym stylu to napisz babka3310@vp.pl
pozdrawiam SMT Rider<br><hr>SMT Rider
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zaje...ty artykuł... Gościu jesteś WIELKI. Uświadomiłeś wielu. Dbajmy o życie swoje i życie innych. to cenny dar. Cenniejszy niz motorower za 4000 zł. Bezpiecznych powrotów do domu...<br><hr>sebast1985
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeden z wielu powodów czemu kierowca skutera 50ccm dąży, aby jego maszyna była szybsza jest prozaiczny - Ruch uliczny w Polsce.
Jeśli jadę pustą drogą to nawet przy 20km/h odczuwam przyjemność z jazdy.
Lecz jadąc normalną drogą w ruchu miejskim, gdzie teoretycznie wszyscy powinni jechać max 50km/h, wszystko sunie min. 60km/h (może poza rowerami i jeśli nie ma korka), ostatnio nawet autobusy. Więc jadąc sobie spokojnie 35-40km/h jestem zawalidrogą, na którego wszyscy pomstują. Więc żeby móc się zrównać z tymi najwolniejszymi muszę mieć szybsze kółka.
Stąd wniosek, jeśli nie nauczy się kierowców 4 kółek przestrzegać ograniczeń prędkości, to konieczne będzie podkręcanie mopedów o poj. 50ccm<br><hr>Kalmar
Jeśli jadę pustą drogą to nawet przy 20km/h odczuwam przyjemność z jazdy.
Lecz jadąc normalną drogą w ruchu miejskim, gdzie teoretycznie wszyscy powinni jechać max 50km/h, wszystko sunie min. 60km/h (może poza rowerami i jeśli nie ma korka), ostatnio nawet autobusy. Więc jadąc sobie spokojnie 35-40km/h jestem zawalidrogą, na którego wszyscy pomstują. Więc żeby móc się zrównać z tymi najwolniejszymi muszę mieć szybsze kółka.
Stąd wniosek, jeśli nie nauczy się kierowców 4 kółek przestrzegać ograniczeń prędkości, to konieczne będzie podkręcanie mopedów o poj. 50ccm<br><hr>Kalmar
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mój kolega dzisiaj jechał z sąsiadem i aby uniknąć wypadku z jakimś dzieckiem gwałtowni zachamował.
Jeden pa złamaną piszczel, a drugi zwichniętą nogę.<br><hr>Gość
Jeden pa złamaną piszczel, a drugi zwichniętą nogę.<br><hr>Gość
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam Aeroxa z dwiema tarczówkami(na zaciskach brembo) i od v-maxa (realne ok. 90km/h-Yasuni R, dellorto 17.5)do zatrzymania, mieszczę się w 10m.
Poza tym, że skuter tyle jedzie, nie znaczy że cały czas mam manetkę do oporu...
Oczywiście zgodzę się, że pełno młodych lata chinolami na v-maxie. Często mnie taki wyprzedzał.
Ale jeśli coś sobie zrobi, to jego problem... Jego życie, jego sprawa.
Gorzej jak narazi innych na niebezpieczeństwo.
Nie ma co napinać się na skuterzystów, którzy jeżdżą szybciej niż te 45km/h. Niektórzy mają więcej oleju w głowie jak starsi posiadacze większych pojemności...
Dlatego artykuł powinien odnosić się tylko do grupy, do której ja i wiele osób się nie zalicza.
Dla mnie skuter to środek transportu, na którym jeżdżę do szkoły(20km) i na treningi(tez koło 20km).
A co do tuningu, sam się w to bawię i nie widzę nic w tym złego...<br><hr>stachu
Poza tym, że skuter tyle jedzie, nie znaczy że cały czas mam manetkę do oporu...
Oczywiście zgodzę się, że pełno młodych lata chinolami na v-maxie. Często mnie taki wyprzedzał.
Ale jeśli coś sobie zrobi, to jego problem... Jego życie, jego sprawa.
Gorzej jak narazi innych na niebezpieczeństwo.
Nie ma co napinać się na skuterzystów, którzy jeżdżą szybciej niż te 45km/h. Niektórzy mają więcej oleju w głowie jak starsi posiadacze większych pojemności...
Dlatego artykuł powinien odnosić się tylko do grupy, do której ja i wiele osób się nie zalicza.
Dla mnie skuter to środek transportu, na którym jeżdżę do szkoły(20km) i na treningi(tez koło 20km).
A co do tuningu, sam się w to bawię i nie widzę nic w tym złego...<br><hr>stachu
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mozemy sie podzielic na tych zlych albo dobrych,tak czy siak kazdy z nas chce zyc.Nie rozumiem roznicy ktora dostrzegaja inni w skuterach a mocniejszyc maszynach,powinnismy pamietac ze wiekszosc z nas zaczyna od czegos malego wiec nikt nie powinnien na starcie skreslac kierowcow skuterow o malej pojemnosci ccm3 bo chyba lepiej pomalu zdobywac doswiadczenie niz odrazu zaczynac od wiekszych pojemnosci.Dziwi mnie ze komus moze przeszkadzac jadacy skuter 80km/h a motor Mz juz nie?Z drugiej strony jestem w pelni swiadom jak potrafi zachowac sie małolat na skuterze,podobnie jak gosc na innym jednosladzie,wszystko sie wyrownuje tak czy siak tylko nikt sie do tego nie przyznaje.Oby tak bylo zawsze jak na Paradzie Bemowo 2010 kto byl ten wie pelna tolerancja.Pozdrawiam<br><hr>RamaJanaHakersiSedez
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Człowieku nie znasz sie,nie wiesz o czym mówisz,nie zaśmiecaj innym glowy swoimi śmieciami i poczytaj o układzie hamulcowym w skuterach a dowiesz sie tego co w tym momencie jest dla ciebie niezrozumiale<br><hr>RamaJanaHakersiSedezKomentatorzy napisał(a):świetny artykuł sam widziałem jak banda małolatów latała na takich małych petardach i ani jednemu nie przyło do głowy że przy 70 km/h nie da się zatrzymać przed pasami w 10 metrów tym bardziej że gówniaże mają wyżyłowane silniki dyfuzory a nikt nie pomyślał że hamulce przy takich prędkościach po prostu niedają rady nawet w seryjnym sprzęcie głupota głupota ...............<br><hr>ddckdvclas;lasd<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
omfg jak slysze was o tych hamulcach to mi sie za przepro srac chce.. moj Aerox ma hamulce firmy BREMBO i NAPRAWDE hamuja a nie jada dalej jak chinskie bebny .. bosh .. dalej ktos nie wierzy ze to hamuje? zapraszam do mnie to zademonstruje tym niedowiarkom<br><hr>OMFG
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I jak zawsze wszystko ogólnikowo... Czy wszyscy nieletni kierowcy skuterów mają nierówno pod kopułą?? NIE! Sam widzę baranów na skuterach machających, trąbiących na mnie na Simsonie i dawających tym samym znak do "wyścigu"... Czy wszyscy jeżdżący po ulicach na kartę motorowerową muszą ciągle dawać w pi*dę??? NIE! Ja także sobie lubię "popyrkać" 30-40km/h i w mieście tylko tyle jeżdżę bo kierowcy aut mnie nie widzą(chociaż mam zawsze włączone światła). Ostatnio ledwo co wyhamowałem przed debilem w kombiaku, który przed białą linią spokojnie sobie czekał, aż przejadę a kiedy byłem 7m przed skrzyżowaniem ruszył sobie jak gdyby nigdy nic. Jakby jeszcze pojechał szybko, dynamicznie, żeby zdążyć ale nieee ledwo co się toczył... Miałem wtedy taką ochotę, żeby w niego wjechać ale mi było szkoda motorku no i oczywiście co by mu zrobiło 80kg?? Ja bym przecież przeleciał przez kierownik tuż przed jego przednią szybą niszcząc moto, łamiąc siebie i lekko wgniatając jego błotnik. na 90% nawet by się nie zatrzymał<br><hr>Robert
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości