Czym umyć motocykl ze smaru?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czym umyć motocykl ze smaru?
Witam
Przesadziłem z smarowaniem łańcucha. Cały tył motocykla jest zasiany smarem. Szukam środka, który to ładnie umyje. Pomożecie?
Pozdrawiam
Krzysiek
Przesadziłem z smarowaniem łańcucha. Cały tył motocykla jest zasiany smarem. Szukam środka, który to ładnie umyje. Pomożecie?
Pozdrawiam
Krzysiek
- bonux86
- Świeżak
Dostalem kiedys srodek od castrola-chyba bike polish czy cos takiego.Swietnie usuwa smary,owady,smole z drogi,zawsze nim wachacz i tylnia fele ze smaru czyszcze,pozatym do plastików tez sie nadaje,ładnie nablyszcza.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
http://www.sklep.motomaniax.pl/Srodek_d ... i-116.html
Dziś testowałem, rewelacja czyści nawet mocno brudne felgi (nie było widać ich koloru).
Dziś testowałem, rewelacja czyści nawet mocno brudne felgi (nie było widać ich koloru).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Wiem że jestem archeologiem ale jest już temat...
Smarowałem łańcuch(pierwszy raz w życiu) czymś takim http://sklep.scigacz.pl/spray-lancucha- ... ath=54_145 i delikatnie mówiąc ubrudziłem sobie całą felgę i oponę od strony łańcucha. Czym to doczyścić-chodzi mi o to żeby nie zaszkodzić oponie. Jakieś ambitne środki czy myjka ciśnieniowa?
Smarowałem łańcuch(pierwszy raz w życiu) czymś takim http://sklep.scigacz.pl/spray-lancucha- ... ath=54_145 i delikatnie mówiąc ubrudziłem sobie całą felgę i oponę od strony łańcucha. Czym to doczyścić-chodzi mi o to żeby nie zaszkodzić oponie. Jakieś ambitne środki czy myjka ciśnieniowa?
- pustelnik
- Świeżak
ja mam sprawdzony srodek do wszystkiego - DIMER. mozna mieszac od 1:1 i myć okrpony syf i smary, a mozna 1:100 rozrobić i ogólnie myc wszystko. ja sobie kupiłem litrówke i na dłuugo mi wystarczyła. i mam crossówke wiec jak smaruje łancuch to smaruje ze aż cieknie
wystarczy rozrobic 1:7 cos takiego dimera z ciepła woda. nalac w jakis spryskiwacz psiknąc poczekac chwile i myjka cisnieniową wypłukać
bedzie jak nowe
stosowałem rózne środki i zaden nie mył jak ten.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tylko Dimer ma to do siebie że potrafi pozostawiać ślady np. na aluminiowych częściach motocykla - są to swego rodzaju zacieki. Ja polecałbym jednak zwykłą naftę, do kupienia w każdym sklepie rolniczym/itp
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
no dokładnie jedyna wada ;/ że na gołym aluminium zostawic potrafi ślady takie. chyba że sie mało rozcieńczy i szybko z tego spłucze
ja np w tym gaźnik myłem cały plus myjka ultradzwiekowa
to aż sie błyszczał potem wystarczyło dobrze opłukac w bieżącej wodzie. ale koledze wrzuciłem do myjki i zostawiłem na kilka minut i zrobił sie czarny osad a potem własnie te zacieki po usuneciu osady sie porobiły ;/

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
idziesz do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego albo na stacje paliw i kupujesz środek do mycia silnika za ok. 10zł i luks myje takie sprawy tylko sprawdź czy nie uszkadza lakiery, ale przeważnie pisze że nie. mi taki środek starczył na cały sezon do motoru. wszystkie smary schodziły elegancko
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
własnie ja nie spotkałem sie ze srodkiem do mycia silników które są nieszkodliwe dla lakierów ;/ pisało wszędzie żeby nie psikac bezpośrednio na elektryke i lakier. czasem i dora myjka wystarczy sama ze zwykłym dozowanym szamponem czy inną aktywną pianą 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja mam teraz firmy k2 a wcześniej w takiej pomarańczowej butelce i na oby pisało że nie szkodliwy dla lakieru, co sam osobiście potwierdzam
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
elco napisał(a):AKRA z K2 - stary, tani, sprawdzony srodek.
Tutaj macie też dobrą rekomendację.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
felgę to zwykłym rozpuszczalnikiem uniwersalnym albo naftą, albo w40. Oponę...rozuszczalnik uniwersalny na szmatę i jechane. Nie mówcie tylko, że szkodzi bo na szmacie i małych ilościach nie szkodzi - inaczej to już bym dawno opony czy lakieru na feldze nie miał a mam białe felgi..
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
do plastików i felgi to użyj pasty TEMPO za 8zł a rozpuści ci ten olej i jeszcze nabłyszczy lakier.a na oponę to tak jak koledzy wyżej napisali.
SPRZEDAM r1 rn04 8500zł
-
wasil1993p - Bywalec
A może ropa? Ja łańcuch wyczyściłem z wszystkiego i wyglądał jak nowy
Na plastik też nie powinno zaszkodzić - chyba?

Na plastik też nie powinno zaszkodzić - chyba?

-
nie_mam_motora - Świeżak
ja jak łańcuch myłem ropą to przy okazji i wahacz i elementy w pobliży i nic się nie stało, a wszystko czyściutkie. teraz używam akry k2 tak jak koledzy wyżej pisali i jest git, ale chyba deko lepsze było to http://allegro.pl/preparat-do-mycia-czyszczenia-silnika-mocny-650ml-i1583833070.html (otwórz link)
a na mocne zabrudzenia, czy mycia silnika nic nie zastÄ…pi aktywnej piany i dobrego karchera
a na mocne zabrudzenia, czy mycia silnika nic nie zastÄ…pi aktywnej piany i dobrego karchera
-
7beat - Stały bywalec
Powiem wam że przetestowałem Cifa ale takiego do podłogi(innego w domu nie było) ale efektu żadnego prawie. Skoczyłem do sklepu, facet zasugerował mi METAL PARTS CLEANER Castrola i woila. Delikatne spryskanie felgi,a przy okazji opony i smar spłynął(dosłownie) szybciej niż go nałożyłem. Przetarłem szmatką felgę i oponę i jest cacy. Dzięki bardzo za dobre patenty, kiedyś jeszcze na pewno skorzystam. 

- pustelnik
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości