Wydechy typu Yoshimura, Akrapovic a prawo
• Strona 1 z 1
Wydechy typu Yoshimura, Akrapovic a prawo
Mam pytanie Czy jak np mam zamontowany w motocyklu wydech typu Yoshimura, Akrapovic lub jakiś inny głośny wydech to policja może zabrać dowód rejestracyjny?
- maciek1985
- Świeżak
może zabrać i skierować na badanie diagnostyczne
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Dokładnie - hałas silnika motocykla nie może przekraczać iluśtam decybeli.. Policja normalnie raczej nic robi, jeśli ktoś ma zmieniony wydech, no chyba, że jest jakiś wybitnie głośny.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Jeśli ten tłumik posiada db-killer to nie będzie kłopotu.W przypadku kiedy go nie ma, a policjanci badając poziom hałasu w twoim moto przekonają się, że przekracza on dopuszczalna normę dB, to dowodzik zostanie zabrany.
Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
a lewo? na lewo tez może być taki tłumik zamocowany. Ja mam i na prawo i na lewo...
jak ma db killera to spoko przejdzie wszystko - kontrole, wjazdy na tor itp itd.

jak ma db killera to spoko przejdzie wszystko - kontrole, wjazdy na tor itp itd.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
kupiłem motor i mimo mrozu nie mogłem się powstrzymać od przejażdżki. Motocykl mam wyposażony w dość głośna Yoshimurę i zatrzymały mnie psy i mimo że w moim mieście nie maja przyrządu do badania głośności to chcieli zabrać dowód ale uprosiłem.
I moje pytanie skoro nie można na takich wydechach akcesoryjnych jeżdzić to po ch.. takie wydechy są w sprzedaży.
No chyba że tylko w Polsce nie wolno używać.
I moje pytanie skoro nie można na takich wydechach akcesoryjnych jeżdzić to po ch.. takie wydechy są w sprzedaży.
No chyba że tylko w Polsce nie wolno używać.
- maciek1985
- Świeżak
Ale oni nie mogą zabrać ci dowodu jeśli ci nie udowodnią, że przekracza twój motocykl barierę dB.Tzn oczywiście, że może kazać wysłać cię na przegląd w celu ustalenia jak głośno twój moto buczy.Jeszcze więcej...Często panowie w białych czapkach mają specjalny sprzęt do sprawdzania poziomu hałasu... przy sprawdzaniu głośności motocykla policjant musi przestrzegać określonych procedur, ale to już kiedyś było na forum.
-
zadzior - Stały bywalec
a w sprzedaży są jako akcesoryjne tłumiki przeznaczone na tor, po to jest dB killer żeby do zakładać jak się z toru wyjeżdża
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
No nie do końca, ponieważ albo seryjnie są z homologacją albo nie są.Jak ktoś wyciąga z niego db killer, to można powiedzieć, że tłumik traci homologacje...
-
zadzior - Stały bywalec
i wóczas ma seryjny bez homologacji
i gwarancji

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Norma to 98dB, Chociaż jest kilka wyjątków.
Ducati Desmosedici - 102 dB.
W Niemczech od zeszłego roku tamtejsza Policja nie czepia się już głośności wydechów w motocyklach.
Wydechy sÄ… sprzedawane na Tor - wzrost mocy i momentu.
Po za tym Policja musi mieć sprzęt do pomiaru głośności (inaczej łatwo można odzyskać dowód), na ucho nie mogą zabrać - no chyba że jest tak głośny że własnych myśli nie słychać.
To tak jak by Policjant na oko stwierdził że przekroczyłeś prędkość.
Ducati Desmosedici - 102 dB.
W Niemczech od zeszłego roku tamtejsza Policja nie czepia się już głośności wydechów w motocyklach.
Wydechy sÄ… sprzedawane na Tor - wzrost mocy i momentu.
Po za tym Policja musi mieć sprzęt do pomiaru głośności (inaczej łatwo można odzyskać dowód), na ucho nie mogą zabrać - no chyba że jest tak głośny że własnych myśli nie słychać.
To tak jak by Policjant na oko stwierdził że przekroczyłeś prędkość.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
na ucho nie mogą zabrać, ale w każdej chwili mogą wystawić skierowanie na kontrolne badanie techniczne, z powiadamieniem starostwa o skierowaniu - taki przypadek znam z własnego osiedla, na które lepiej mimo wszystko pojechać, bo inaczej można stracić dowód w trybie administracyjnym (taki zresztą był finał sprawy wspomnianego przypadku z osiedla, co prawda chłopak jeździł bmką z przerobionym wydechem)
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości