Zobacz wÄ…tek - Wydech i rdza?
NAS Analytics TAG

Wydech i rdza?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Wydech i rdza?

Postprzez Pewu » 15/1/2010, 14:08

Witam
Jestem nowy w środowisku i wciąż pogłębiam swoją wiedzę. Co wyszukam na necie to moje ale natrafilem na problem i nie znalazłem żadnych konkretów (być może za w cześnie się poddałem :P )... Mianowicie mojego GS'a zakupionego w październiku 09, chwyciła rdza, a dokładnie chromowany wydech... jak mniemam jest to wina przechowywania moto w ciut urągających warunkach (nieszczelny blaszak + towarzystwo pancernika FSO, który nie raz cały mokry wracał pod ów "lokal"), początkiem stycznia wrzuciłem go do cieplej i suchej piwnicy ale szkody są widoczne jak już wcześniej wspomniałem...

oto on:
http://img25.yfrog.com/img25/5297/23212814.jpg

Co z tym zrobić? oddać w ręce fachowca? czy próbować się tym bawić sam jakimiś środkami... tylko właśnie, jakimi?

Pozdro
Pewu
Świeżak

Postprzez Przemo_rene » 15/1/2010, 14:12

jak Ci się nie chce to oddaj do polerowania i czyszczenia do zakładu gdzie polerują alufelgi np. Skasują Cię maksymalnie 100zł (w poznaniu- dużym mieście). W mniejszych miejscowościach taniej.

Będzie spoko bo nie wygląda żeby było to coś wbgłebnego (na zewnętrznej części)

Możesz także oddać do szkiełkowania a później do polerowana i wtedy to już będzie jak nowy (czasem nawet po samym szkiełkowaniu może być już super).

Szkiełkowanie - koszt około 50zł, polerka - jak chcesz sam to nakładka gąbkowa, filcowa i futrzana i pasta do polerowania stali nierdzewnej.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez miki1406 » 15/1/2010, 14:39

Normalnie jak anglik ;-) Kup sobie dremelek (ja nabyłem takie coś za 39zł) i pastę polerską i... jazda ;-)
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez filgonzo » 15/1/2010, 15:15

Zrób tak jak napisał Przemo_rene i po następnym sezonie nie zapomniaj posmarowac choromowanych elementów np. wazelina techniczną.
filgonzo
Świeżak

Postprzez AndrewK » 15/1/2010, 22:01

Koledzy co Wy pierniczycie? Rdza szamie ten wydech aż miło i żadna polerka tu NIC nie pomoże (niestety). Poza tym miejsce jest dość niedostpne do delikatnej roboty. Wyszkiełkowany element będzie pozbawiony powłoki ochronnej niklu luib chromu(zaręczam że nie jest to nierdzewka) .
GSXR 1100W 153KM 1996
AndrewK
Świeżak

Postprzez teoysta » 16/1/2010, 00:57

Tak jak pisał przedmówca odpuść sobie polerowanie. Odsłonięty metal podatny na korozje utleni sie pod wpływem temperatury i nawet powietrza szybko. Moja rada - wyczyść wszystko szczotka druciana, najlepiej na wiertarce. Kup w motoryzacyjnym spray wysokotemperaturowy. Nim zabezpiecz wyczyszczone miejsce. Przepal motocykl zeby tłumik sie rozgrzał i farba utwardziła. Nic wiecej nie poradzisz.

PS przyjrzyj sie koniecznie rurom pod motocyklem. Zapewne sa w gorszym stanie.
teoysta
Świeżak

Postprzez Pewu » 19/1/2010, 09:48

wszystko szczota druciana? przecież to porysuje fest cala powierzchnie elementow wydechu i jak to potem bedzie wygladac :> spray to wszystko zakryje? i tak btw "polerowanie pozbawi powłoke ochronna", a szczota druciana nie? :P nie kumam
Pewu
Świeżak

Postprzez dominik528 » 19/1/2010, 20:50

Pewu napisał(a):wszystko szczota druciana? przecież to porysuje fest cala powierzchnie elementow wydechu i jak to potem bedzie wygladac :> spray to wszystko zakryje? i tak btw "polerowanie pozbawi powłoke ochronna", a szczota druciana nie? :P nie kumam

Chodzi o to że i tak już nie uratujesz tego wydechu jeżeli to nie jest stal nierdzewna i koledzy ci piszą żebyś się nie ładował w niepotrzebne koszty.

Wyczyść ogniska korozji i zabezpiecz farbą do tłumików.
dominik528
Świeżak

Postprzez Pewu » 19/1/2010, 22:29

ok dzięki chłopaki, jeszcze pojeżdżę po paru miejscach, popytam i dam znać co postanowiłem ew. jakie sę tego konsekwencje ;), pozdro
Pewu
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości

na górê