Wymiana oleju - pytanie
• Strona 1 z 1
Wymiana oleju - pytanie
Witam mam GSa 500 z 92 roku, przebieg 55000. W zeszłym roku wymieniałem olej w okolicach marca na Motula 10W40, oczywiście razem z filtrem. Maszynę kupiłem w sierpniu poprzedniego roku, i już wtedy olej nadawał się do wymiany, ale czytałem że lepiej wymienić olej na wiosnę, więc tak zrobiłem. Od razu anpiszę, że nie jestem doświadczony w tych sprawach, ale zrobiłem to tak: rozgrzałęm silnik (ok 5 minut pracy - za krótko?; silnik był lekko ciepławy), następnie odkręciłem korek, wlewu, następnie śróbę spustową i deklik z filtrem. Stary filtr -> hasiok, wyczyściłem wnętrze komory filtra, następnie nowa uszczelka, deklik z powrotem, poczekałem aż cał olej okapie i nalałem nowy - jak coś źle dajcie znać)
Stosunkowo niedawno (listopad) zauważyłem, że olej na bagnecie jest znów czarny. Od momentu wymiany zrobiłem 3000km niecałe, więc chyba nie powinien się tak szybku zużyć?
Teraz gdy tylko pogoda pozwoli chciałbym znowu wymienić olej. Być może ostatnio niezbyt dobrze rozgrzałem silnik, i resztki syfu w misce się nie rozpuściły, nie wiem, ale teraz dla pewności dostanie dobrze po garach. Jednak mam też pytanie: czy jest jakiś preparat do płukania silnika? Bo nie uśmiecha mi się go rozklejać, tylko po to żeby go wypucować... I czy zasyfienie oleju może wynikać z przebiego motocykla?
no i wreszcie, czy gdybym odstawił motor do warsztatu, wymieniliby go lepiej niż ja?
Stosunkowo niedawno (listopad) zauważyłem, że olej na bagnecie jest znów czarny. Od momentu wymiany zrobiłem 3000km niecałe, więc chyba nie powinien się tak szybku zużyć?
Teraz gdy tylko pogoda pozwoli chciałbym znowu wymienić olej. Być może ostatnio niezbyt dobrze rozgrzałem silnik, i resztki syfu w misce się nie rozpuściły, nie wiem, ale teraz dla pewności dostanie dobrze po garach. Jednak mam też pytanie: czy jest jakiś preparat do płukania silnika? Bo nie uśmiecha mi się go rozklejać, tylko po to żeby go wypucować... I czy zasyfienie oleju może wynikać z przebiego motocykla?
no i wreszcie, czy gdybym odstawił motor do warsztatu, wymieniliby go lepiej niż ja?
- animal
- Świeżak
To że olej jest czarny to nic dziwnego, przebieg masz słuszny a olej wybiera zanieczyszczenia i żadnego płukania silnika. w serwisie wymieniają jak kazdy motocyklista zadnych szczególnych zabiegów.
GSX-R 1000 K4
&
Bandit 600 S
&
Bandit 600 S
-
Majkel22 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości