Zobacz wÄ…tek - "Gminne sprawy"
NAS Analytics TAG

"Gminne sprawy"

Przepisy, prawo
_________

"Gminne sprawy"

Postprzez zadzior » 7/1/2010, 14:35

Witam.Nigdzie nie mogę znaleźć info czy sołtys miasteczka X może startować w gminnych przetargach miasta X?Takie manewry i wygrywane przetargi cuchną na kilometr, lecz nie wiem jak prawo to reguluje.Być może nie wiem "jak to ugryźć w wyszukiwarkach" dlatego nic nie znalazłem, ale liczę że ktoś jest bardziej ode mnie wtajemniczony...
zadzior
Stały bywalec

Postprzez Przemo_rene » 7/1/2010, 16:02

na forum motocyklowym? Lepiej szukaj na jakimÅ› forum prawnym
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 7/1/2010, 17:20

masz na myśli to, że zamawiający chce lub też będzie oferentem?
madcap
Administrator

Postprzez zadzior » 7/1/2010, 19:33

madcap_72 napisał(a):masz na myśli to, że zamawiający chce lub też będzie oferentem?

No właśnie nie do końca, bo to gmina robi przetargi.Jednak nie wiem czy ktoś pełniący taką funkcje jak "sołtys" może startować do przetargów w mieście, w którym sam jest sołtysem...
zadzior
Stały bywalec

Postprzez madcap » 7/1/2010, 20:29

moment
w mieście nie ma sołtysów - są burmistrzowie lub prezydenci miast
sołtys jest w gminie, więc jest to zupełnie insza inszość.
więc opisz dokładnie, bo na razie pokręciłeś coś
madcap
Administrator

Postprzez zadzior » 7/1/2010, 21:30

Okej...Przykładowo: Sołtys miejscowości Mielno wygrywa przetargi na dzierżawę jakiś obiektów w Mielnie. Przetargi te są robione przez gminę Mielno, więc czy sołtys może w ogóle startować do takich przetargów?To, że wygrywa jest kwestią oczywistą, ponieważ w końcu jest sołtysem i zna bliżej kilka ważnych w urzędzie gminy osób.Kilka lat wstecz ten sam sołtys podpisał z gminą umowę na dzierżawę miejsc postojowych poprzez wygrany przetarg.Nawiasem mówiąc przetarg się nawet nie odbył...
zadzior
Stały bywalec

Postprzez madcap » 7/1/2010, 21:54

precyzja wypowiedzi to cenna umiejętność;)
z miasta zrobiła się miejscowość
nie wiem, czy to pomoże, ale:

Zgodnie z ust. 2 pkt 1 z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawców, którzy wykonywali czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postpowania lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności (z wyjątkami określonymi w przepisie). Uczestnictwo w postępowaniu podmiotów, które nabyły w trakcie jego przygotowywania wiedz dotyczącą postępowania stawia je w uprzywilejowanej pozycji. Wykluczeniem mającym na celu zapewnienie uczciwej konkurencji skutkuje wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem postępowania, określonych w Rozdziale 2 Działu II Pzp (określania
przedmiotu zamówienia, określania wartości szacunkowej zamówienia, sporządzania specyfikacji istotnych warunków zamówienia). Aby zaistniała przesłanka wykluczenia, uczestnictwo w czynnościach związanych z przygotowaniem postępowania musi mieć charakter bezpośredni. Regulacja ta ma służy temu, aby żaden z wykonawców nie miał przewagi nad innymi, co występowałoby zarówno wtedy, gdy np. inspirowałby pewne postanowienia SIWZ, jak i wtedy, gdy przed innymi znałby jej treść.
Jeśli chcesz więcej informacji, to opisz na priv sytuację, spróbuję pomóc
madcap
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê