Kawasaki ER-5: upadek i problem z ciśnieniem oleju
• Strona 1 z 1
Kawasaki ER-5: upadek i problem z ciśnieniem oleju
Mam problem. Wczoraj małżonka zaliczyÅ‚a upadek na naszym Kawasaki ER-5 (na szczęście prawie na postoju i nic siÄ™ jej nie staÅ‚o) i zadzwoniÅ‚a, że nie może uruchomić. PrzyszedÅ‚em, poprzyciskaÅ‚em starter kilka razy i silnik zaskoczyÅ‚, ale zapaliÅ‚a siÄ™ lampka smarowania silnika (niskie ciÅ›nienie oleju). SprawdziÅ‚em, olej na jezdniÄ™ siÄ™ nie wylaÅ‚, wylaÅ‚a siÄ™ za to benzyna, ale nie z gaźnika, a gdzieÅ› w niższych partiach silnika (koÅ‚o miski olejowej). Po odstaniu i ostygniÄ™ciu motocykla sprawdziÅ‚em poziom oleju poprzez „szklane oczko” – wczeÅ›niej byÅ‚a poÅ‚owa miÄ™dzy MAX i MIN, teraz caÅ‚e oczko jest czarne (czyli oleju „przybyÅ‚o”). Ponadto silnik po wywrotce (na leżąco) jeszcze przez kilka sekund pracowaÅ‚.
Moja diagnoza mówi, że paliwo zostało zassane do przewodów olejowych, spadło ciśnienie i powinienem wymienić olej. Tylko czy to wystarczy, może coś jeszcze należy zrobić? Czekam na wasze rady.
Michał
Moja diagnoza mówi, że paliwo zostało zassane do przewodów olejowych, spadło ciśnienie i powinienem wymienić olej. Tylko czy to wystarczy, może coś jeszcze należy zrobić? Czekam na wasze rady.
Michał
Michał
Kawasaki ER-5
Kawasaki ER-5
-
michalw80 - Świeżak
No szykuj bratku 400 zł no chyba ze sam potrafisz
Prawdopodobnie poszły ci jakieś tam uszczelniacze na pompie olejowej.
Z tego co ja wiem to Kawy nielubia na boku pracować
.
Kiedys kumpel chciał mi pokazac jak ladnie pali gume ale ze był no wiecie... moto ucieklo mu z pod dupy i popracowało chwilunie na boczku. Objawy identyczne udało mu sie pomalutku dojechac do domku no i nastepnego dnia juz moto na lawete i do Servisu
400 pln skasowali i nie było problemu
. Jakies tam uszczelniacze pusciły.
Mym skromnym zdaniem wymiana oleju niepomoże
:P:P.
Zadzwon do pierwszego lepszego serwisu Kawy to potwierdza mom diagnozÄ™.
Pozdro.

Prawdopodobnie poszły ci jakieś tam uszczelniacze na pompie olejowej.
Z tego co ja wiem to Kawy nielubia na boku pracować

Kiedys kumpel chciał mi pokazac jak ladnie pali gume ale ze był no wiecie... moto ucieklo mu z pod dupy i popracowało chwilunie na boczku. Objawy identyczne udało mu sie pomalutku dojechac do domku no i nastepnego dnia juz moto na lawete i do Servisu

Mym skromnym zdaniem wymiana oleju niepomoże

Zadzwon do pierwszego lepszego serwisu Kawy to potwierdza mom diagnozÄ™.
Pozdro.
Części do Bandita !
- Szkot :>
- Świeżak
- gutek_rapier
- Świeżak
Re: Kawasaki ER-5: upadek i problem z ciśnieniem oleju
"Moja diagnoza mówi, że paliwo zostało zassane do przewodów olejowych, spadło ciśnienie i powinienem wymienić olej. Tylko czy to wystarczy, może coś jeszcze należy zrobić? Czekam na wasze rady".
jak moglo sie zaasc paliwo do przewodow olejowych??????????????????????? przeciez to 2 odrebne obiegi!!!!!!!
jak moglo sie zaasc paliwo do przewodow olejowych??????????????????????? przeciez to 2 odrebne obiegi!!!!!!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
mam podobny problem
Mam podobny problem. Kawa600 przzewrocila sie na prawy bok, swieci sie kontrolka cisnienia oleju. Poziom oleju na szklanym oczku jet wyzszy niz poprzednio. Nie wiem co z tym zrobic. Slyszalem, ze jest to wina uszczelniaczy pompy olejowej. Czy ktos wie cos na ten temat?
- lukasz600
- Świeżak
Czy napewno macie w Kawach cisnienie oleju?? A nie przypadkiem poziom??
@wrocław | | http://bikepics.com/members/teoysta/
-
teoysta - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 5 gości