Zobacz wątek - Czy ABS wyklucza przewody w stalowym oplocie?
NAS Analytics TAG

Czy ABS wyklucza przewody w stalowym oplocie?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez t_racer_ » 10/9/2009, 17:54

falconiforme napisał(a):Zmień sobie oponę na lepszą.
Polecam Pilot Power 2CT.

Nie mam pytań odnośnie opon, tylko hamulców. Mam teraz klamkę gumiastą bo takie mam przewody ( no i płyn do wymiany, ale jego chciałem wymienić z przewodami ), a chcę klamkę "twardą" i precyzyjną. Do opon nie mam zastrzeżeń.

Jeszcze raz proszę o zabieranie głosu przez osoby które mają doświadczenie z ABS + przewody w oplocie.
t_racer_
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Artur 666 » 10/9/2009, 21:39

sory ale czego oczedkujesz po tym forum ?? to tak jak bys od katolikow oczekiwal przestrzegania 10 przykazan zreszta kazda firma ma inny abs na jednego to wplynie na innego nie zaloz i sie przekonaj
Tl 1000r
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
Artur 666
Bywalec

Postprzez falconiforme » 11/9/2009, 08:12

t_racer_ napisał(a):
falconiforme napisał(a):Zmień sobie oponę na lepszą.
Polecam Pilot Power 2CT.

Nie mam pytań odnośnie opon, tylko hamulców. Mam teraz klamkę gumiastą bo takie mam przewody ( no i płyn do wymiany, ale jego chciałem wymienić z przewodami ), a chcę klamkę "twardą" i precyzyjną. Do opon nie mam zastrzeżeń.

Jeszcze raz proszę o zabieranie głosu przez osoby które mają doświadczenie z ABS + przewody w oplocie.

Oponę masz do bani skoro ślizga Ci się na suchym asfalcie.
Ja bez ABS-u z pompą radialną PT Performance + stalowy oplot + zaciski Brembo + 320mm dwie tarcze ciężko doprowadzić do poślizgu i chyba prędzej przelecę przez motocykl z taka oponą.
Wcześniejsza opona niestety nie była taka wspaniała.

Bez oplotu stalowego zawsze będziesz miał klamkę gumiastą.

Zakładasz temat na scigacz.pl gdzie tylko jeden model i to najnowszy "ścigacza" Honda Fireblade ma ABS godny sporta.
I pewnie nie znajdziesz odpowiedzi bo albo ludziom szkoda kasy i przewodów nie wymieniają wcale, albo boją tak jak Ty przesądów jak np. zabójczych jak czarna wdowa olejóf syntetycznych, za to gotowanie łańcuchów w smalcu jest ok. I jak mechanik mówi że gaźnik jest lepszy niż wtrysk to znaczy że to prawda.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Ścigacz.pl

Postprzez t_racer_ » 11/9/2009, 21:58

Jak ktoś ma doświadczenie z ABS i oplotem to proszę o wypowiedź, jak nie to niech nie pisze. Proszę...
t_racer_
VIP Ścigacz.pl

Postprzez maniekaga » 3/11/2009, 10:24

Podłączam się pod temat, ja chce zmienic ale w fz1 i tu dla odmiany sprzedawca Hel, powiedział że montowali w FZ6 i nie było problemu, należy tylko poprawnie odpowietrzyc.

Jak nabyłeś jakiejś nowej wiedzy to daj znac
maniekaga
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 4/11/2009, 00:20

Fabrycznie w nowszych BMW jest abs i przewody w oplocie.
Jedyne co może zasmucić to koszt zakupu zestawu na przód i tył.

Kiedyś do XX bez ABS tylko z Dual CBS kpl przewodów w oplocie to był wydatek 3500PLN :-)
Ciekawe ile do o2o z ABS kosztuje zestaw ???

w CBF 1000 jest oprócz przewodów gumowych kilka przewodów w oplocie (gumowe są pod pułką, długość około 10-15cm).

Pomimo oplotu przy ABS klamka będzie się inaczej zachowywała niż bez tego systemu.

Ktoś musi być królikiem doświadczalnym :-)

Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia a skuteczność hamowania powinna być większa.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez t_racer_ » 4/11/2009, 18:35

Najpierw zadzwoniłem do sprzedającego przewody hel na allegro, zdecydowanie mi odradził, stwierdził, że układ ma wkalkulowaną kompensację rozszerzania się przewodów zwykłych stąd może zbyt gwałtownie zwiększać ciśnienie i blokować koło, następnie korygować swój błąd odpuszczając i następnie znowu zwiększać ciśnienie blokując koło... i tak w koło ;)

Później było jak cytuję :

Znalazłem komplet przewodów do mojego moto na ebayu, więc zwróciłem się do dystrybutora tych przewodów w Polsce i w rozmowie telefonicznej otrzymałem podobną odpowiedź, że lepiej nie bo np. kontrolka ABS potrafi ciągle się świecić. Poprosiłem o sprawdzenie u producenta, czy mają takie przewody... i okazało się, że tak naprawdę to nie, ale mogą mi zrobić na zamówienie.

Taką odpowiedź dostałem telefonicznie, a następnie mailowo od firmy "WUKA" Jakub Wrutniak, oficjalnego importera przewodów Hel. Więc na razie odpóściłem sobie wymianę przewodów. Mogę poczekać z tym aż moje się zestarzeją, a do tego czasu napewno się wyjaśni, czy można założyć przewody w oplocie, czy nie. Poprawne odpowietrzenie może mieć znaczenie, bo jak zacząłem czytać o procedurze wymiany płynu i odpowietrzenia w FZ6 z ABS, to nie jest takie tam sobie przepompowanie płynu klamką ;) trzeba jeszcze popstrykać trochę przełącznikami i zmostkować przewody we właściwej kostce. Jak ktoś nie wiedział jak się do tego zabrać w konkretnym motocyklu to faktycznie mógł coś skopać i zwala wszystko na przewody.
t_racer_
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Artur 666 » 5/11/2009, 20:25

nie rozumiem jak stalowe przewody moga negatywnie wplynac na abs ?? bez jaj
Tl 1000r
Artur 666
Bywalec

Postprzez falconiforme » 6/11/2009, 09:12

Ciekawe że HEL ma oploty dla motocykli z ABS.
https://helperformance.com/shop/uk/honda/honda-2.htm

A inni też do Yamahy mają. I ku*** im ABS nie przeszkadza.
http://www.kneedraggers.com/details/Gal ... 32055.html
Ongoing Success
falconiforme
VIP Ścigacz.pl

Postprzez t_racer_ » 6/11/2009, 18:38

falconiforme, Twoja pomoc, zaangażowanie i dociekliwość są nieocenione, dziękuję, że włożyłeś tyle wysiłku by rozwiać moje wątpliwości.
Jak wejść na stronę hel, to też mają przewody do FZ6 S2 ABS (otwórz link), ale oferują tylko ich dorobienie na podstawie przysłanych przewodów oryginalnych, podobnie jak ich polski dystrybutor.
Moje obawy wywołały dwie niezależne i negatywnw opinie, od sprzedawców przewodów hel, bo jak wiadomo sprzedający raczej takie fakty zatajają, niż ujawniają. Pewnie mieli do czynienia z klientami, którzy niewłaściwie odpowietrzyli układ hamulcowy.
Osobiście byłem zaskoczony tym, że stalowy oplot może coś zakłócać w pracy ABS, ale... wolałem nie badać tego na swojej d... i kieszeni ;)

maniekaga podaj jakieś namiary na sprzedawcę hel, o którym wspomniałeś pogadałbym z nim.
Ostatnio edytowano 7/11/2009, 21:43 przez t_racer_, łącznie edytowano 1 raz
t_racer_
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Raczek_6 » 6/11/2009, 22:35

Poszukaj PTM - Goodridge, cena też w miarę przystępna.
W larssonie od niedawna mają przewody w oplocie firmy HEL.
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Nurekwmg » 9/11/2009, 19:56

Stalowe oploty zwiekszaja cisnienie w ukladzie redukujac pecznienie. Hipotetycznie taki sam efekt ,jezeli chodzi o cisnienie , uzyskal bys jadac z wiekszym obciazeniem (np pasazer) poniewaz majac wieksza mase musial bys nacisnac mocniej hamulec aby uzyskac takie samo przyspieszenie ujemne. Wiec powinno dzialac. System Abs nie "wykrywa" "zbyt duzego cisnienia", reaguje za to na zbyt slabe co jest sygnalem uszkodzenia przewodu, wyswietla wtedy bład i wylacza abs. reasumujac bledy po zalozeniu przewodow wg mnie biora sie ze zlego odpowietrzenia ukladu.
Sory ze odpowiadam na twojego posta nie majac motoru z ABS'em.

PS. : Ciąć metal i krzesać iskry!!! nie ma sie co bac jak nie zadziała bedziesz mial zajebisty przewod prysznicowy :)
Nurekwmg
Świeżak

Postprzez maniekaga » 10/11/2009, 19:28

maniekaga podaj jakieś namiary na sprzedawcę hel, o którym wspomniałeś pogadałbym z nim.[/quote]

Proszę 606 454 479

Ja już zamówiłem, niestety cena wyszła kosmos, bo jest 6 przewodów i jakiś rozdzielnik potrzebny, mam nadzieje że będzie ok.
maniekaga
Świeżak

Postprzez sebastian9 » 10/11/2009, 21:45

Witam.

Nie wiem czy coś pomogę w temacie ale napiszę dwa zdania.
Jak chciałem zmienić przewody hamulcowe w Suzuki GSR z ABS to powiedziano mi w serwisie Suzuki w Piasecznie, że w motocyklach z układem ABS nie można zakładać przewodów w stalowym oplocie.
Dlaczego nie można - nie powiedzieli ale żeby było ciekawiej to wymienili łącznik między zaciskami na stalowy.

Pozdrawiam.
Było Suzuki GSR600A
Będzie Triumph Speed Triple
sebastian9
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 10/11/2009, 23:57

Prawdopodobnie nie chciało im się bawić w wymianę, bo jest to czasochłonne i później jest problem z dobrym odpowietrzeniem.

To ciekawe dlaczego niektóre motocykle z ABS fabrycznie mają przewody w oplocie ?
M.in. BMW
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Artur 666 » 11/11/2009, 02:46

stawiam po raz setny moje pytanie jak stalowy przewod moze zle wpynac na prace abs ??

kup sam tyl i sam tyl zmien i zobacz lo jezu
Tl 1000r
Artur 666
Bywalec

Postprzez Artur 666 » 13/11/2009, 02:26

dyskusja na ten temat na forum motocyklowym

http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... 22983&st=0
Tl 1000r
Artur 666
Bywalec

Postprzez maniekaga » 31/3/2010, 07:38

Chciałbym wszystki przekazac z pełną odpowiedzialnością, po sprawdzeniu na swoim motągu, że stalowy oplot nie ma wpływu na działanie ABS-u, a wdajnośc i dozowalnośc hamólców wyrażnie wzrosła, także polecam.
maniekaga
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 1/4/2010, 23:05

Sporo Włoskich motocykli ma fabrycznie stalowy oplot.

Prawdopodobnie przewody gumowe są stosowane ze względów ekonomicznych (za 3-4 lata, lub wcześniej i tak klient wymieni na nowe) Zostawi parę PLN - producenci, sprzedawcy motocykli oraz przewodów hamulcowych też muszą z czegoś żyć ...
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa