Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Bezpieczeństwo motocyklistów –...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Bezpieczeństwo motocyklistów –...

Komentarze użytkowników
_________

[biblioteka] Bezpieczeństwo motocyklistów –...

Postprzez Ścigacz » 5/10/2009, 15:54

Dyskusja na temat: Bezpieczeństwo motocyklistów – nadziei brak?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Bezpieczeństwo motocyklistów – nadziei brak?
Ścigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 15:54

A jakie były pytania?
Bardzo jestem ciekaw.<br><hr>DJ Ziomal
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 16:24

Prawdziwe i święte słowa. Tylko zabrakło jednego. Że artykuł w Polityce jest bardzo szkodliwy. Właśnie dlatego, że to co napisałeś jest prawdą. On niczego nowego nie wnosi, a tylko podsyca nienawiść. Ja nie mogłem być na spotkaniu, a bardzo chciałem. Wiem, że jedną z tegorocznych motocyklowych ofiar jest policjant ś.p. Foryś - instruktor i specjalista od ruchu drogowego. <a href="http://www.112.pl/mazowieckie/w-wypadku-drogowym-zginal-policjant-z-kmp-w-plocku-2779.html" target="blank" class="link">http://www.112.pl/mazowieckie/w-wypadku-drogowym-zginal-policjant-z-kmp-w-plocku-2779.html</a> Czy on też zap.. na jednym kole przez miasto? Czy nie można było zacząć serii artykułów właśnie od takiego przypadku? To był porządny człowiek, zginął na służbie z winy paniusi w KIA i chociażby dlatego zasługuje na wspomnienie. My nic sami nie zrobimy, niczego nie zmienimy oprócz siebie, ale dziennikarze MOGĄ DUŻO WIĘCEJ. Dlatego należało się przede wszystkim domagać serii artykułów, rzetelnych i prawdziwych. W tym piętnujących idiotów, którzy za nic maja swoje i cudze życie. Jako jeden aspekt tego problemu, a nie jedyny.<br><hr>Olo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 16:35

Komentatorzy napisał(a):A jakie były pytania?
Bardzo jestem ciekaw.<br><hr>DJ Ziomal<br>
1) jaka jest dopuszczalna prędkość w strefie zamieszkania 2) jaka jest dopuszczalna predkosc na drodze dwujezdniowej poza terenem zabudowanym 3) kto bym pierwszym twórca motocykla<br><hr>Lovtza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 17:04

Komentatorzy napisał(a):1) jaka jest dopuszczalna prędkość w strefie zamieszkania 2) jaka jest dopuszczalna predkosc na drodze dwujezdniowej poza terenem zabudowanym 3) kto bym pierwszym twórca motocykla<br><hr>Lovtza<br>
a co trzecie pytanie ma do bezpieczeństwa na drodze? z tym pytaniem był chyba największy problem i policjanci celowo go zadali żeby była mała frekwencja <br><hr>miszcz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 18:56

Zgadzam się z autorem. Nie byliśmy zbyt dobrze przygotowani. Dobrze natomiast że jest otwarcie i chęć dialogu. W debacie widziałbym więcej konkretnych motocyklistów z imieniem i nazwiskiem, doświadczonych i tych mniej, dobrze przygotowanych merytorycznie.<br><hr>LuCaS
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:25

Komentatorzy napisał(a):1) jaka jest dopuszczalna prędkość w strefie zamieszkania 2) jaka jest dopuszczalna predkosc na drodze dwujezdniowej poza terenem zabudowanym 3) kto bym pierwszym twórca motocykla<br><hr>Lovtza<br>
Komentatorzy napisał(a):a co trzecie pytanie ma do bezpieczeństwa na drodze? z tym pytaniem był chyba największy problem i policjanci celowo go zadali żeby była mała frekwencja <br><hr>miszcz<br>
Od dluzszego czasu czytam posty naszego forumowego Lovcy i wydaja mi sie coraz bardziej wartosciowe, z odpowiednia doza samokrytyki, wyczuciem odpowiednich niuansow, odpowiednia pokora, ktora sie nie wszyscy moga pochwalic. Chcialbym aby sami tacy ludzie reprezentowali nasze srodowisko, ktorzy potrafia polozyc czasem po sobie uszy i powiedziec, ze cos spieprzyli. Sam z checia wziolbym udzial w debacie, ale niestety nie moglem. Wydaje mi sie ze przyczyna porazki dyskusji z naszej strony jest slaba organizacja. Policja jest doskonale zorganizowana i poinformowana i ma do czynienia z ta problematyka na co dzien, jednak my przecietni motocyklisci mamy tylko swoje drobne uwagi i roszczenia ktore czesciej sa intuicyjne niz oparte na zelaznych dowodach. Aby rozwiazac problem ktorego cala dyskujsa dotyczyla jest potrzebne rozwiazanie wieloformatowe, na roznych plaszczyznach zaczynajac od szkolenia kierowcow, po wyplemienie chamstwa z naszego narodu, a zaszczepienia oglady, bo tylko spokoj moze nas uratowac. Jestesmy krajem ktory bardzo intensywnie dazy do zachodnich standartow, jednak czasem jak patrze po ludziach to mamy cos z ludzi zyjacych na dalekim kalkazie, dzikich i nieokielzanych. Mierzmy zamiary na sily i nie porywajmy sie z motyka na slonce. <br><hr>Taser
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:30

No faktycznie nam polakom jako kierowcom daleko do idealu, ale proponuje pojechac na wschod, na przyklad do Moskwy. Tam to dopiero jest rodeo ;)<br><hr>Łuszczak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:32

Komentatorzy napisał(a):No faktycznie nam polakom jako kierowcom daleko do idealu, ale proponuje pojechac na wschod, na przyklad do Moskwy. Tam to dopiero jest rodeo ;)<br><hr>Łuszczak<br>
Wiem, bo jeżdże tam zawodowo. W Kijowie to samo ale to niestety nie rozwiazuje naszych problemów.<br><hr>K.T.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:54

Przytoczony artykuł Polityki trąci myszką, ale wielu wywołał do tablicy. Baba jak to baba.... A motocyklistów przybywa i przybywa, a i będzie coraz więcej z roku na rok, żeby nie wiem co się pisało, pisało, pisało.... Parafrazując, nie ważne co mówią, ważne , że mówią.
To wolny kraj. Jeden widzi świat tak, drugi siak.
Natomiast ten tekst i wylewanie pomyj na całe społeczeństwo to wstyd dla Ścigacza.
Bezsilność i frustracja jaka z niego bije świadczy o autorze, ale żeby taki porządny portal strzelał do własnej bramki......<br><hr>Andrzej
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 21:04

Troszke szkoda że tak mało osób zna odpowiedź na te pytania .Choć ja osobiście nie jestem pewien ale na 3 pytanie odpowiedział bym że Daimler ale imienia nie znam.Kiedyś brałem udział w turnieju młodzieżowym w bezpieczeństwie w ruchu drogowym. Było tam kilka pytań odnośnie historii motoryzacji i dlatego pamiętam że to chyba był Daimler.<br><hr>Łukasz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 21:37

Jezdze od bardzo niedawna i mimo setek tysiecy km za kierownica samochodu i tak udalo mi sie zaliczyc pare groznych sytuacji. Oczywiscie jezdze za szybko ale tylko tam gdzie moge sobie na cos takiego pozwolic kierujac sie zlota mysla, zgodnie z ktora motocyklista na drodze musi byc czujny jak palestynczyk w strefie gazy :> Osobiscie frustruja mnie tylko 2 rzeczy - oznaczenia poziome drogi zmieniajace sie w lodowisko oraz "inteligentne" swiatla nie dostrzegajace motocyklistow i rowery i zmuszajace do narazania zycia i forsowania skrzyzowan na czerwonym. Poza tym i lekkimi poprawkami w oznaczeniach ulic i planowaniu ruchu niczego od Policji wymagac IMHO nie mozna. Najwazniejszego problemu czyli swiadomosci ze na drogach sa inne niz samochody pojazdy zaden przepis nie zalatwi - to przyjdzie z czasem i z iloscia jednosladow...<br><hr>jarekt
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 22:08

Także pomyślałem o koledze Forysiu (mieszkał niedaleko mnie), szkoda że pomyślałem dopiero następnego dnia... zresztą większość rozsądnych przemyśleń przyszła także po przespanej nocy... Tak na prawdę konieczność samodoskonalenia, właściwych strojów i ochraniaczy i zachowania rozsądku na drodze jest truizmem który jako motocykliści generalnie znamy, rozumiemy i stosujemy. Pytanie co zrobić systemowo by było bezpieczniej??? Szeroko pojęta edukacja - super pomysł ale nie do rozmowy z Policją tylko z właściwym Ministerstwem bo wymaga zmian prawnych. Tymczasem na Dolnym Śląsku motocykle powoływane są do wojska, w Płocku władze przymierzają się do zakazu jazdy na motocyklach (zapewne inspektor Pasieczny nie wiedział o tym zapewniając że nie ma nigdzie takich zamiarów), w prasie pojawiają się szkalujące motocyklistów artykuły podkreślająca jacy to jesteśmy niedobrzy (Polityka i Gazeta Wyborcza) - tylko patrzeć jak ktoś powie: dobry motocyklista to martwy motocyklista. A my nadal będziemy się zastanawiać co poprawić w nas samych...<br><hr>raper
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 22:17

Komentatorzy napisał(a):Także pomyślałem o koledze Forysiu (mieszkał niedaleko mnie), szkoda że pomyślałem dopiero następnego dnia... zresztą większość rozsądnych przemyśleń przyszła także po przespanej nocy... Tak na prawdę konieczność samodoskonalenia, właściwych strojów i ochraniaczy i zachowania rozsądku na drodze jest truizmem który jako motocykliści generalnie znamy, rozumiemy i stosujemy. Pytanie co zrobić systemowo by było bezpieczniej??? Szeroko pojęta edukacja - super pomysł ale nie do rozmowy z Policją tylko z właściwym Ministerstwem bo wymaga zmian prawnych. Tymczasem na Dolnym Śląsku motocykle powoływane są do wojska, w Płocku władze przymierzają się do zakazu jazdy na motocyklach (zapewne inspektor Pasieczny nie wiedział o tym zapewniając że nie ma nigdzie takich zamiarów), w prasie pojawiają się szkalujące motocyklistów artykuły podkreślająca jacy to jesteśmy niedobrzy (Polityka i Gazeta Wyborcza) - tylko patrzeć jak ktoś powie: dobry motocyklista to martwy motocyklista. A my nadal będziemy się zastanawiać co poprawić w nas samych...<br><hr>raper<br>
Na prawę uważasz zę stosujemy sie do tych truizmów o bezpieczenstwie? Bo ja uwazam ze zupełnie nie i racja jest w tym ze dobrze byłoby popatrzec na siebie. Zresztą to od naszej postawy biorą sie potem opinie innych o nas.<br><hr>Tomek Rogalski
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 22:33

Zgadzam się z artykułem w stu procentach. Po prostu autor wyartykułował, to co mi chodzi po głowie.<br><hr>Jarecki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 22:47

Tyle gadania co nic nie zmieni.Są motocykliści którzy szaleja ,lubią to,są motocykliści którzy jeżdżą spokojnie itp itd.Ścigacza czyta pewnie mniej niż 1/3 wszystkich użytkowników jednośladów w polsce, jeszcze mniej czyta artykuły o bezpieczeństwie a do serca porady sobie bierze tak naprawdę nie wielki ułamek.Motocykle prowadzą ludzie,samochody też a ludzie jak wiadomo nie są nieomylni i wypadki są będą i nic tego nie zmieni bez względu na intencje kierowcy motocykla..nawet jak ktoś jeździ przepisowo to zawsze błąd może popełnić ktoś inny,wymusić pierwszeństwo zajechać drogę,pozatym czynnikiem w 95% decydującym o życiu lub śmierci jest prędkość.I tu zwykły gs dostarcza zabójczej skali,oby nie uśpiło to niczyjej czujności że ma "500te".<br><hr>danger
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez rechaa » 5/10/2009, 23:03

nic dodać, nic ująć - a ten tekst z idealną Polską i jedynym problemem - Polakami... jakby autor czytał w moich myślach...
rechaa
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2009, 07:52

Słowo o wykresie przedstawionym w trakcie debaty: kierujący jednośladem rozpoczyna hamowanie przy prędkości 72km/h i uderzył w wyjeżdżający pojazd. Jak pokazuje wykres gdyby jechał 50km/h to niewiele by brakowało, ale też uderzyłby w przeszkodę. Stwierdzenie ins. Pasiecznego że delikatne ujęcie gazu mogło uratować sytuację jest manipulacją i zafałszowaniem faktów. Bo wykres pokazywał drogę HAMOWANIA, jak można jeszcze ująć gazu hamując??? Na wykresie ponad wszelką wątpliwość wykazano że kierujący motocyklem jadąc z przepisową prędkością 50km/h, zaczynając hamowanie w tym samym miejscu uderzyłby w przeszkodę, czyli to że jechał 72km/h nie miało znaczenia dla zdarzenia. A my pozwoliliśmy sobie zrobić wodę z mózgu, więc dalej bijmy się w pierś...<br><hr>raper
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2009, 08:02

Komentatorzy napisał(a):Także pomyślałem o koledze Forysiu (mieszkał niedaleko mnie), szkoda że pomyślałem dopiero następnego dnia... zresztą większość rozsądnych przemyśleń przyszła także po przespanej nocy... Tak na prawdę konieczność samodoskonalenia, właściwych strojów i ochraniaczy i zachowania rozsądku na drodze jest truizmem który jako motocykliści generalnie znamy, rozumiemy i stosujemy. Pytanie co zrobić systemowo by było bezpieczniej??? Szeroko pojęta edukacja - super pomysł ale nie do rozmowy z Policją tylko z właściwym Ministerstwem bo wymaga zmian prawnych. Tymczasem na Dolnym Śląsku motocykle powoływane są do wojska, w Płocku władze przymierzają się do zakazu jazdy na motocyklach (zapewne inspektor Pasieczny nie wiedział o tym zapewniając że nie ma nigdzie takich zamiarów), w prasie pojawiają się szkalujące motocyklistów artykuły podkreślająca jacy to jesteśmy niedobrzy (Polityka i Gazeta Wyborcza) - tylko patrzeć jak ktoś powie: dobry motocyklista to martwy motocyklista. A my nadal będziemy się zastanawiać co poprawić w nas samych...<br><hr>raper<br>
Komentatorzy napisał(a):Na prawę uważasz zę stosujemy sie do tych truizmów o bezpieczenstwie? Bo ja uwazam ze zupełnie nie i racja jest w tym ze dobrze byłoby popatrzec na siebie. Zresztą to od naszej postawy biorą sie potem opinie innych o nas.<br><hr>Tomek Rogalski<br>
No to cię zaskoczę, bo jeżdżę w skórzanym Beriku z całą masą protektorów, kask też wysoka półka z podwójnym DD, nigdy nie siadam za kierę po kielichu a prędkość zawsze dostosowuję do widoczności i sytuacji na drodze, pogody, stanu nawierzchni - tak żeby w sytuacji nieoczekiwanego zagrożenia zdążyć prawidłowo zareagować. Nie zawsze jest przepisowa, ale zawsze musi być bezpieczna.<br><hr>raper
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2009, 08:06

Negatywne zachowania nie są domeną naszego społeczeństwa. Proponuję pojechać do krajów południowych (Włochy, Grecja) i zobaczyć jak tam się jeździ. Proponuję także wybrać się na narty do Austrii i popatrzeć jak zachowują się Niemcy i Austriacy (i Węgrzy w kolejkach). Oczywiście zgadzam się z artykułem bo trudno się nie zgodzić.<br><hr>valhalla
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Następna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl