Zobacz wątek - Kolizja- czy może być problem z odszkodowaniem
NAS Analytics TAG

Kolizja- czy może być problem z odszkodowaniem

O wszystkim
_________

Kolizja- czy może być problem z odszkodowaniem

Postprzez karolr » 30/9/2009, 19:13

Orientuje się ktoś czy mając motocykl na włoskich tablicach (od czerwca na takich jeżdżę) mogą się przyczepić i nie wypłacić odszkodowania? Dzisiaj miałem kolizję z jakimś pajacem, który wyjechał mi na czołówkę (nie uderzyłem w niego, jego wina dostał mandat) i moto się porysowało z prawej strony, tłumik przerysowany, lusterko urwane, kierunek urwany, wygięty ciężarek kierownicy i dźwignia hamulca tylnego, czacha przerysowana i ma małe pęknięcie itp, ale policjant powiedział, że może się ubezpieczalnia przyczepić, że mam nie przerejestrowany motocykl, miał ktoś z czymś takim do czynienia?
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez mar111cin » 30/9/2009, 19:21

OC masz opłacone? przegląd zrobiony?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez karolr » 30/9/2009, 19:27

wszystko jest, tylko blachy włoskie a podobno 30dni na przerejestrowanie jest
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez laser » 30/9/2009, 19:56

jak oc masz to dadzÄ…
laser
Bywalec

Postprzez dambandit » 30/9/2009, 23:02

Hu.. dadzą . Masz 30 dni na przerejestrowanie . Może to śmieszne ale firma w której sprawca ma wykupione oc nie przepuści takiego faktu . Ustawowo jest 30 dni na przerejestrowanie . A druga sprawa to taka że firmy wypisują OC na umowy ale podobno jest to nielegalne .

Nie żebym ci życzył źle ale wiadomo jak takie instytucje działają zawsze coś się znajdzie , a takie niedopatrzenie z twojej strony to poważny błąd .

Oczywiście firma OC sprawcy może przeoczyć ten fakt jednak nie masz nawet dowodu a to główny dokument pojazdu , który wymagany jest podczas kolizji .
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Czester » 30/9/2009, 23:49

Ja jestem tego samego zdania co dambandit.

Wujek Google napisaÅ‚(a):We wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiÄ…zujÄ… ubezpieczenia bÄ™dÄ…ce odpowiednikiem naszego OC. Po 1 maja 2004 r., kiedy staliÅ›my siÄ™ czÅ‚onkami Wspólnoty, ubezpieczenia te sÄ… w naszym kraju respektowane, podobnie jak nasze w UE. Zgodnie jednak z przepisami samochód musi być ubezpieczony w paÅ„stwie, w którym jest zarejestrowany – mówi Mariusz Wichrowski, prezes Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.
Zgodnie z przepisami nabywca auta ma 30 dni od daty podpisania umowy kupna-sprzedaży na zarejestrowanie samochodu w Polsce

Tak więc moim zdaniem wyrwać kasę z ubezpieczenia będzie równie ciężko, jak postawienie na gumę GPZ-ta :lol:
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez karolr » 1/10/2009, 06:24

zajebiście :?
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez karolr » 1/10/2009, 08:52

dambandit napisał(a): [...] A druga sprawa to taka że firmy wypisują OC na umowy ale podobno jest to nielegalne. [...] jednak nie masz nawet dowodu a to główny dokument pojazdu , który wymagany jest podczas kolizji .

OC (graniczne) mam wypisane na dowód, który też posiadam tyle, że włoski, ale znając moje "szczęście" ch**a dostanę :(
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez patryk83 » 1/10/2009, 09:47

Ale co ma OC i przerejestrowanie do kolizjii odszkodowanie?
Przecież to idzie z ubezpieczenia sprawcy i kase dostanie właściciel motocykla którym jest karolr.
Temat powinien trafić do działu PRAWO.

Jak nie będą chcieli wypłacic to idziesz do prawnika który sie tym zajmuje i niech on się martwi co zrobić bo na 100% jest jakiś paragraf na to.
Kolizja była, winny jest znany, właścicielem p[ojazdu jesteś Ty, masz na to umowę, miałeś dokumenty pojazdu itp więc jaki tu ma być problem ?
Przerejestruj pojazd na siebie, będziesz miał dodatkowy dowód na to, że jesteś właścicielem i powinieneś otrzymać pieniądza za straty.
Honda CBR 600 F4i user
Obrazek (otwórz link)
patryk83
Bywalec

Postprzez karolr » 1/10/2009, 09:54

Temat umieściłem tutaj, bo do tamtego działu raczej mało kto zagląda, postaram się pisać na bieżąco jak się sprawy mają, dzisiaj zadzwonię do rzeczoznawcy żeby wycenił szkody
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez dambandit » 1/10/2009, 11:19

patryk83 napisał(a):Ale co ma OC i przerejestrowanie do kolizjii odszkodowanie?
Przecież to idzie z ubezpieczenia sprawcy i kase dostanie właściciel motocykla którym jest karolr.
Temat powinien trafić do działu PRAWO.

Jak nie będą chcieli wypłacic to idziesz do prawnika który sie tym zajmuje i niech on się martwi co zrobić bo na 100% jest jakiś paragraf na to.
Kolizja była, winny jest znany, właścicielem p[ojazdu jesteś Ty, masz na to umowę, miałeś dokumenty pojazdu itp więc jaki tu ma być problem ?
Przerejestruj pojazd na siebie, będziesz miał dodatkowy dowód na to, że jesteś właścicielem i powinieneś otrzymać pieniądza za straty.

Trzeba by tu wyjaśnić parę kwestii .

Jeśli moto jest sprowadzone do polski musi odbyć tutaj pierwszy przegląd , ten z zagranicy jest nie ważny ( na razie ma sie to podobno zmienić ) .

Jednak rozumiem że ten motocykl nie jest nawet wyrejestrowany z włoch i prawnie nie jesteś jego właścicielem . Masz tylko umowę kupna .

Kolejna sprawa to taka . Jeśli ktoś sprzedał ci moto z ważnym oc i nie wyrejestrował go to jest niepoważny . Nie wiem jak to jest z motocyklem z włoch . Ale np z niemiec kupuje się tablice np na miesiąc i w nich jest OC nie można tak po prostu przenieść zagranicznego oc na innego właściciela z krajów uni .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez patryk83 » 1/10/2009, 11:26

Odnośnie OC to przy zakupie trzeba napisać oświadczenie, że się zbywa prawa do OC na rzecz sprzedającego i wtedy on może OC zakończyć i nadwyżkę dostanie z powrotem, inaczej nie można OC zakończyć przynajmniej tak jest w PL z tego co wiem.

Prawo o pierwszej rejestracji wchodzi w życie chyba jakoś pod koniec wrzesnia ale nie pamiętam dokładnie którego.
Honda CBR 600 F4i user
Obrazek (otwórz link)
patryk83
Bywalec

Postprzez dambandit » 1/10/2009, 11:40

Dalej siÄ™ nie rozumiemy .

Jeśli kupujemy moto z zagranicy . Musi być ono wyrejestrowane i miec to wbite w brifie . Są dwa sposoby przywiezienia moto . Albo kupuje się próbne tablice w ich cenie jest OC tam na miesiąc albo przywozi się motor na lawecie , który jest wyrejestrowany nie ma oc i nie ma prawa poruszania się po drogach publicznych .

A więc ja nie wiem jak to jest z tym motocyklem z włoch . Jeśli masz normalne włoskie tablice nie próbne i masz oc to motocykl nie został wogóle wyrejestrowany i nie jesteś jego prawnym właścicielem .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez karolr » 1/10/2009, 11:49

Pierwszy przegląd w Polsce jest zrobiony, jest tam wpisany numer ramy i chyba numer dowodu rejestracyjnego i tablic, OC zapłaciłem w Polsce i mam tam wpisany również numer ramy oraz serię i nr dowodu rejestracyjnego jak i numery tablicy rejestracyjnej nie mam żadnego włoskiego OC, byłem już z papierami w wydziale komunikacji i wszystko było ok tylko babka zrobiła błąd w tłumaczeniach (pomyliły jej się literki w numerze ramy) Teraz to już sam nie rozumiem...
Podam inny przykład kumpel przywiózł motocykl z UK, jeździ na angielskich blachach, ma opłacone OC tak jak ja w którym jest podany numer ramy i numer tablic (zagranicznych) a nie na podstawie umowy kupna sprzedaży, przegląd też ma zrobiony w Polsce, drugi kumpel miał tak samo i moto już przerejestrował bez żadnych problemów
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez dambandit » 1/10/2009, 12:47

No to co innego . Czyli standardowa procedura . coś tam źle zrozumiałem . Więc chodzi tylko oto że nie przerejestrowałeś motocykla w ustawowe 30 dni . Wiec w sumie jak nie zauważa tego w firmie oc sprawcy to wypłacą . Jednak wątpie by im umknęło takie niedopatrzenie . Z reguły robią wszystko by nie wypłacić kasy .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez karolr » 1/10/2009, 13:00

Właśnie wszystko rozchodzi się o te 30 dni..
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez mahomet84 » 1/10/2009, 16:51

Ja mam troszeczkę inną sytuację,kupiłem moto w Polsce na koniec lipca. 1,5 tygodnia temu miałem kolizję nie z mojej winy,a do tej pory nie przerejestrowałem moto. Dzisiaj byłem na oględzinach szkód w ubezpieczalni i za niecały tydzień mam dostać listem odpowiedź na ile wycenili szkody,a niby też miałem 30 dni na przerejestrowanie,a minęły już przeszło 2 miechy i nikt halo o to nie robił.
mahomet84
Świeżak

Postprzez karolr » 1/10/2009, 17:14

dużo zniszczeń?
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez mahomet84 » 1/10/2009, 19:41

karolr napisał(a):dużo zniszczeń?

Nie. Troszkę przerysany lewy bok bo na tą stronę upadłem(parkingówka) dobra pasta polerska,polerka moto i powinno być si.Prędkość była minimalna bo już prawie stałem w miejscu jak babka mnie lekko stuknęła w tył a dokładnie w podnóżek pasażera.Ogólnie dla mnie to prawie żadne szkody.
mahomet84
Świeżak

Postprzez karolr » 2/10/2009, 18:11

Rzeczoznawca z PZU wycenił szkody, przy zgłoszeniu szkody nic się nie czepiali do włoskich tablic, jak dalej toczy się postępowanie jeśli zgodziłbym się na kwotę, którą proponuje PZU?
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Następna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości

na górê