omijanie stojących samochodów przy przejeździe kolejowym
• Strona 1 z 1
omijanie stojących samochodów przy przejeździe kolejowym
dzisiaj zatrzymała mnie policja po tym jak wyprzedziłem całą kolumne samochodów czekających przed przejazdem. akurat gdy dojeżdzałem do samego końca szlaban sie otworzył wiec przejechałem dalej. policja wymieniła mi kilka wykroczeń w tym wyprzedzanie na przejeździe kolejowym i przejazd zanim szlaban całkiem sie otworzy.
i tu moje pytanie:
czy nie mozna w ogóle omijać samochodów stojących przed przejazdem, czy moim błędem było ominięcie i odrazu bez zatrzymywania sie wjechanie przed pierwszy samochód (no i przejechanie przed całkowitym otwarciem... bla bla)?
i tu moje pytanie:
czy nie mozna w ogóle omijać samochodów stojących przed przejazdem, czy moim błędem było ominięcie i odrazu bez zatrzymywania sie wjechanie przed pierwszy samochód (no i przejechanie przed całkowitym otwarciem... bla bla)?
- oczopek
- Świeżak
no więc w sumie sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie...
przepisy zabraniają wyprzedzania, omijania, parkowania pojazdu przed na i za przejazdem kolejowym ileś tam metrów (chyba od znaków G-1f / G-1c - czyli tego z jedną kreską) co do przejazdu z nieotwartym do końca...bla bla bla, to również nie można przejechać jeżeli opuszczanie lub podnoszenie zapór zozpoczęło się / nie zostało zakończone...
więc moim zdaniem mogli podarować, ale powód do wystawienia mandatu mieli
przepisy zabraniają wyprzedzania, omijania, parkowania pojazdu przed na i za przejazdem kolejowym ileś tam metrów (chyba od znaków G-1f / G-1c - czyli tego z jedną kreską) co do przejazdu z nieotwartym do końca...bla bla bla, to również nie można przejechać jeżeli opuszczanie lub podnoszenie zapór zozpoczęło się / nie zostało zakończone...
więc moim zdaniem mogli podarować, ale powód do wystawienia mandatu mieli
-
rechaa - Świeżak
moge sie mylic ale w przpisach jest zakaz wyprzedzania na przejedzie i przed nim, ale moge sie mylic. a co do ruszenia to maja racje, trzeba odczekac do pelnego otwarcia szlabanu no bo bys wjechal a tu nagle pociag i co xD
- Spidey
- Świeżak
oczopek napisał(a):100%?
PRD napisał(a):Art. 28. 3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
4) omijania pojazdu oczekującego na otwarcie ruchu przez przejazd, jeżeli wymagałoby to wjechania na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu.
A co do wyprzedzania, to trzeba pamiętać, że zakaz dotyczy tylko wyprzedzania bezpośrednio przed przejazdem kolejowym, czyli w takiej sytuacji, w której fakt wyprzedzania mógłby w jakikolwiek sposób przeszkodzić w zachowaniu szczególnej ostrożności podczas zbliżania się i przejazdu przez przejazd kolejowy.
- cman
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość