Ubezpieczenie OC+NW a odszkodowanie za zniszczone ciuchy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Jako, że wakacje nadal trwają i wypadków coraz wiecej, chce Wam przypomnieć temat odszkodowań dla poszkodowanych.
Porady prawne są nadal bezpłatne, więc zachęcam do zadawania pytań.
Pozdrawiam i szerokości.
Porady prawne są nadal bezpłatne, więc zachęcam do zadawania pytań.
Pozdrawiam i szerokości.
[b]Competia centrum Odszkodowań Sp. z o.o. [b] | | | www.competia.pl
-
AkatorA - Świeżak
Ja mam pytanie
Motocyklista zabrał autostopowicza i w trakcie jazdy kierujący doznał zawału serca - doszło do wypadku. Okazało się potem że motocykl był kradziony i bez OC, czy pasażer ma prawo do odszkodowania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam koleżankę z branży

Motocyklista zabrał autostopowicza i w trakcie jazdy kierujący doznał zawału serca - doszło do wypadku. Okazało się potem że motocykl był kradziony i bez OC, czy pasażer ma prawo do odszkodowania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam koleżankę z branży

Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
-
A.GRYCZKA - Świeżak
Tak, należy się odszkodowanie z funduszu gwarantowanego.
Nie mniej jest to szczególny przypadek i należy szczegolnie go rozpatrywać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

[b]Competia centrum Odszkodowań Sp. z o.o. [b] | | | www.competia.pl
-
AkatorA - Świeżak
AkatorA napisał(a):Tak, należy się odszkodowanie z funduszu gwarantowanego.
Pozdrawiam
Nie ma czegoÅ› takiego jak fundusz gwarantowany, jest Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.
Odszkodowanie oczywiście się NIE NALEŻY.
Decydująca w tym przypadku jest podstawa odpowiedzialności.
Odpowiedzialność wobec osób przewożonych z grzeczności ukształtowana jest na zasadzie winy. Nie można przypisać sprawcy winy ponieważ, wypadek był spowodowany przez zawał, a więc przyczynę za którą sprawca winy ponosić nie może.
Brak ubezpieczenia i kradzież są w tym przypadku rzeczą wtórną. Gdyby nawet motocykl miał ubezpieczenia i nie był kradziony i tak nie byłoby wypłaty odszkodowania.
Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
-
A.GRYCZKA - Świeżak
witam, zakupilem w kwietniu tego roku motocykl honda cbr 125 rok 2007 wartosc na allegro jest ok 7/ 8 tys zl, ubezpieczenie mam oc i nw (w generali) i motocykl jest na ojca zarejestrowany, niestety wczoraj zostal skradziony ok godz 3 w nocy a zorientowalem sie dopiero pod wieczor jakie odszkodowanie powinienem dostac???
- luken1
- Świeżak
tylko podalem taki przyklad dla upewnienia sie:D a jakbym mial ac to zwracaja 100% czy tylko 60, jesli ojciec ma najwieksze zniszki na OC, a nigdy wczesniej nie mial AC to ile kosztuje ono na 1 rok mniej wiecej za motocykl 125ccm,
jeszcze jedno: jak to jest zaczynam placic AC buchna mi moto po miesiacu od ubezpieczenia go to zwracaja tyle samo % i czy musze dalej placic pare lat?? nierozumiem np.(zaplace AC a wyplaca mi 10 razy tyle co zaplacilem za nie???? i o ile ojciec by mial mniejsze znizki prosze o odp pzdr
jeszcze jedno: jak to jest zaczynam placic AC buchna mi moto po miesiacu od ubezpieczenia go to zwracaja tyle samo % i czy musze dalej placic pare lat?? nierozumiem np.(zaplace AC a wyplaca mi 10 razy tyle co zaplacilem za nie???? i o ile ojciec by mial mniejsze znizki prosze o odp pzdr
- luken1
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości