Zobacz wÄ…tek - Ubezpieczenie OC+NW a odszkodowanie za zniszczone ciuchy
NAS Analytics TAG

Ubezpieczenie OC+NW a odszkodowanie za zniszczone ciuchy

Przepisy, prawo
_________

Ubezpieczenie OC+NW a odszkodowanie za zniszczone ciuchy

Postprzez emzeta » 24/6/2009, 13:23

Ubezpieczenie OC+NW a odszkodowanie za zniszczone ciuchy i przedmioty

witam mam takie pytanie zalozmy taka sytuacje ze mam tylko ubezpiecznie OC+NW i mam wypadek w ktorym doszczetnie zniszczylem motocykl, normalnie rama pogięta, wyrwane laigi z półek, plastiki popekane i sie spalił :evil: czyli motocykl nie nadaje sie do naprawy tylko na częśći.

natomiast moje kombi ze skory za 7 tyÅ› tez poniszczone po dlugim slizgu oraz laptop ktory mialem z plecaku rowniez ulegl uszkodzeniu

caly wypadek polegał na wymuszeniu pierwszenstwa przez kierowce zalozmy ciezarowki

czy w takim przypadku dostaje zwrot kasy za zniszczony motocykl, kombinezon ciuchy oraz laptop?

czy jedynie kase na naprawe motocykla moge liczyc?

jak to jest jak mam tylko OC+NW a kierowca ciezarowki tylko OC

NIKT nie miał auto casco

sorry ze tamt daje tutaj w hyde ale mysle ze to odpowiedni dzial do tego pozdro
emzeta
Świeżak

Postprzez malyzck » 24/6/2009, 13:45

Własnie ja mialem taka sytauacje, tyle ze kierowca osobowki no i nie kombi za 7 tysi :)

A co do ciuchow piszesz pismo co zostalo uszkodzone, koniecznie trzeba zachowac wszystko bo nie raz chca do wgladu aczkolwiek likwidator szkod robil mi zdjecia moto i ciuchow. Jak bys wiozl laptopa to tez musza za niego zwrocic, wartosc odszkodowania to jakies 60% ceny rynkowej, nie musisz miec zadnych paragonow czy faktur zaznaczylem im w pismie ze nie mam takiego obowiazku i ze ceny podanej odziezy kask, rekawice etc. moga sprawdzic sobie w necie
malyzck
Bywalec

Postprzez emzeta » 24/6/2009, 14:38

ale taki kombinezon jest juz do wyrzucenia skoro jest zdarty

np jakis tekstylny i co z tego ze bede mial za niego 4 tys jak nie kupie juz takiego za tÄ… kase :evil:

i za moto tez mi zwrócą 60%?

zlodzieje
emzeta
Świeżak

Postprzez elco » 24/6/2009, 14:50

Sprawca wypadku ma obowiazek doprowadzic stan Twojego majatku do majatku sprzed wypadku. Dotyczy to wszystkiego co ze soba wiozles i co na sobie miales.
Jezeli motocykl nadaje sie do kasacji ubezpieczyciel wycenia go wg eurotaxu i innych tego typu rzeczy. Zwracaja wartosc na podstawie rocznika i przebiegu. Ubezpieczyciel jednoczesnie proponuje zlomowanie motocykla. Mozesz zachowac pojazd dla siebie, ale wtedy ubezpieczyciel nie wyplaci Ci pieniedzy za zlomowanie, wycenione na podstawie swego rodzaju aukcji. Tutaj nie mozna mowic o zadnych 60-70%.
Po moim wypadku - motocykl do kasacji - przy zachowaniu motocykla dla siebie odzyskalem praktycznie 120 % jego wartosci rynkowej.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez emzeta » 24/6/2009, 15:49

a co z ciuchami elcomendante?

tez dostales za nie kase?

ew. co z przedmiotami ktore sie zniszczyly laptop komorka etc.
emzeta
Świeżak

Postprzez elco » 24/6/2009, 17:41

Tak otrzymalem pieniadze za zniszczony kombinezon, kask, rekawice, buty oraz telefon komorkowy.
Sprawa dochodzenia rozszczen z tego tytulu we wlasnym imieniu jest stosunkowo ciezka. Trzeba znac bardzo dobrze przepisy prawne. Dlatego jezeli taka sytuacja ma miejsce najlepiej zglosic sie do firm pomagajacym w sciagnieciu tego odszkodowania. Trzeba tutaj uwazac, poniewaz jest ich dosc sporo i sporo tez dziala na malo uczciwych zasadach.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez emzeta » 24/6/2009, 17:48

to trzeba to egzekwowac na drodze sadowej?

niemozna poprostu z polisy oc sprawcy wypadku?
spisac dane i co zostalo uszkodzone przy wypadku i dostac kase od ubezpieczalni
emzeta
Świeżak

Postprzez malyzck » 24/6/2009, 18:22

Wedlug jakies tam ustawy nr...... juz nie pamietam ubezpieczyciel ma prawo uznac szkode calkowita jesli koszt naprawy przekracza wartosc pojazdu i nigdy nie wyplacaja 100% wartosci rynkowej. Nie wiem jak Ci sie to udalo elcommendante ale gratuluje.
Co do ciuchow normalnie zglosilem i dostalem odszkodowanie w przeliczeniu po cenach nowych razy 60% takie zycie, gdyz nikogo nie obchodzi ze Ty sobie nie kupisz za to tego samego tylko uznaja ze to nie bylo nowe w czasie wypadku.
malyzck
Bywalec

Postprzez emzeta » 24/6/2009, 18:29

złodziejstwo :evil:
emzeta
Świeżak

Postprzez malyzck » 24/6/2009, 18:43

No niestety, natomiast za moto dostalem tez niby 60% wartosci rynkowej wiec zlodziejstwo
ale tylko 1/4 tej sumy wykorzystalem na remont powstaly w wyniku uszkdzen a przy okazji pelna serwisowka i takie tam, sam chajs byl dobry ale gdyby uszkodzenia byl powazniejsze no i gdybym plastiki kupowal w serwisie i remont w serwisie to podejrzewam zeby nie wystarczylo pieniedzy
malyzck
Bywalec

Postprzez elco » 24/6/2009, 19:58

Jezeli chodzi o motocykl. Tutaj sprawa jest stosunkowo prosta. Ubezpieczyciel wypalacil mi okolo 70% szacowanej wartosci rynkowej. W motocyklu zostal zniszczony caly tyl i troche przod. Spora czesc ocalala, ktora rozplynela sie na allegro - stad jeszcze prawie 50%.
Jezeli chodzi o kombinezon, kask itd. tutaj rzeczywiscie udalo sie odzyskac niecale 60% wartosci nowych rzeczy, wszak one nowe nie byly i ich wartosc zostala moim skromnym zdaniem dobrze wyceniona.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez malyzck » 25/6/2009, 10:04

No i nie mozna zapomniec o odszkodowaniu za uszczerbek na zdrowiu z OC sprawcy naprawde mozna wyrwac dobre pieniadze z ubezpieczalni
malyzck
Bywalec

Postprzez YZF R1 » 25/6/2009, 19:29

nie musisz mieć aż tak poważnego wypadku aby starać się o kasą za ciuchy z laptopem będzie chyba problem ale jeśli masz przewrotkę z winy innego użytkownika drogi i twoje ubrania ucierpiały to masz prawo starać się o kasę tylko musisz udowodnić że nie nadają się do dalszego używania... tyle wiem ostatnio coś czytałem na ten temat.
YZF R1
Moderator

Postprzez Grubas » 25/6/2009, 20:50

YZF R1 napisał(a):..... tylko musisz udowodnić że nie nadają się do dalszego używania...

Tak i nie.

Sprawca wypadku musi pokryć wszystkie straty. Zazwyczaj w imieniu sprawcy wypłaca zakład ubezpieczeń na podstawie polisy OC.

Jeśli kombinezon był zużyty i został lekko przytarty, powstaje pytanie ile stracił na wartości (i przydatności do użytku). Jeśli był nowy masz prawo do pełnego zwrotu, ale ubezpieczyciel może zażądać zwrotu starego. I tak jest ze wszystkim.
Jeśli podczas np wywrotki rozbiłeś chińską wazę sprzed 4000 lat też dostaniesz odszkodowanie.
Największy problem jest z wyceną wielkości strat.

I pamiętajmy, że są elementy bezpieczeństwa które podlegają jednokrotnemu użyciu. Kaski, pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne itd. Te elementy reguluje ustawa lub rozporządzenie. Ale jetem pewien, że jeśli uszkodzeniu ulegnie protektor, żółwik itp każdy sąd przyzna wymianę. Jeśli jest to element stały kombinezonu, będzie konieczna wymiana całego kombinezonu.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez AkatorA » 10/7/2009, 09:20

Przegladałam Wasze posty i chcialabym Was o czymś uświadomić...

Drodzy Forumowicze

Chciałam Was poinformować o możliwości uzyskania odszkodowania nie tylko ze szkody majątkowej, ale również osobowej.

Większość ludzi w Polsce nie wie, że może otrzymać odszkodowanie po wypadku z polisy OC sprawcy.

W interesie zakÅ‚adu ubezpieczeÅ„ nie leży informowanie o tym. Z reguÅ‚y poszkodowany dostaje marne grosze z ZUS’u i nie wie, że należy siÄ™ wiÄ™cej.

Jeżeli już wie o tym, że może zgłosić szkodę, to napisanie wezwania do zapłaty do ubezpieczalni okazuje się sporym problemem, nie wie jakie dokumenty należy przedstawić by odzyskać pełna należna kwotę.

Firma powstała po to, by pomagać.

Zapewniamy fachową obsługę, rzetelne podejście do każdego przypadku z osobna, oraz owocne skutki naszego działania.

@ Przytoczę historię chłopaka który poślizgnął się na piasku motocyklem. Złamał nogę i potrzaskał żebra. Sprawcą wypadku był zarządca drogi, który nie uprzątnął piasku. Poszkodowany z ubezpieczalni dostał odszkodowanie za motocykl oraz ok. 3 000 zł. za szkodę osobistą. To absurd! Kilka miesięcy później trafił do naszych prawników, którzy raz jeszcze wnioskowali o należyte odszkodowanie.

Odszkodowanie jakie uzyskali nasi prawnicy to 79 000 zł.

@Kobieta została potrącona przez samochód dwa lata temu. Doznała urazu głowy, urazu lewej ręki oraz ogólnych potłuczeń ciała. Mimo, iż było to 2 lata temu, pomógł jej nasz zespół prawników.

Uzyskując ok. 30 000 zł. odszkodowania w tym, zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji.

@Czy wiedziałeś o tym, że będąc pasażerem sprawcy wypadku tak naprawdę jesteś poszkodowanym?

Tak, jesteś! I co więcej, masz podstawy do odszkodowania za każdy uszczerbek na zdrowiu.

Nasze wynagrodzenie to umówiony wcześniej z Wami procent z odszkodowania, pobierany po zakończeniu sprawy. Nie bierzemy od Was pieniędzy dopóki ich dla Was nie zdobędziemy!

Zajmuję się pomocą poszkodowanym w wypadkach różnego rodzaju.

Wszystkie sprawy, które przyjęła firma Competia Sp. Z o.o. Centrum Odszkodowań zostały wygrane!

Pieniądze, które dla Was uzyskujemy są wypłacane z:
- OC sprawcy w wypadku komunikacyjnym
- polisa NNW
- ubezpieczenia:
*na życie,
*zdrowotne,
* grupowe
*pozostałe dobrowolne
- w sytuacji kiedy nie ma sprawcy jest to Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

Świadczenia jakie są możliwe do uzyskania to:
#zadośćuczynienie za doznaną krzywdę ( obejmują cierpienia psychiczne i fizyczne )
# zwrot kosztów leczenia
#zwrot kosztów rehabilitacji
#zwrot kosztów odpowiedniej diety
#zwrot kosztów opieki osób trzecich
#rentę z tytułu utraconych dochodów
#rentę z tytułu zwiększonych potrzeb
#utracone zarobki i inne korzyści
#zwrot kosztów przygotowania do zawodu
#świadczenia za zmniejszone widoki na przyszłość będące konsekwencją wypadku

Nasze porady są darmowe, wiemy jakie przeżycia niosą za sobą wypadki oraz dochodzenie odszkodowania.

To co proponuje firma Competia Sp. z o.o. to:

$ 14 osobowy zespół prawników, którzy już w postępowaniu przedsądownym działają na korzyść klienta,
$Zespół radców prawnych, maja za zadanie reprezentowanie poszkodowanego w sądzie,
$Wszystko odbywa się nie narażając Cię na stres i nieprzyjemne sytuacje, nie musisz nic robić- działamy za Ciebie,
$procesie likwidacji szkody-po stronie poszkodowanego staje FIRMA, SPECJALISTA DS. ODSZKODOWAŃ oraz jego osobisty PRAWNIK ( każdy poszkodowany otrzymuje osobistego prawnika, który przeprowadza klienta przez cały proces)
$Nasz walor to współpraca na całym Śląsku z podmiotami takimi jak policja, szpitale, ośrodki rehabilitacyjne,
$Większość prawników zna doskonale praktykę zakładów ubezpieczeniowych na Śląsku, choćby dlatego, że swoją drogę zawodową rozpoczynali właśnie u śląskich ubezpieczycieli na stanowiskach prawnych.

Ja doradzam jak zdobyć pieniądze, które Wam się należą.
Takie spotkania są bezpłatne.

Nazwa firmy: COMPETIA CENTRUM ODSZKODOWAŃ Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim
Biuro w Katowicach przy ul. Kossutha 11
Strona www: www.competia.pl
Infolinia:
0 801 000 210 - dla telefonów stacjonarnych
032 352 53 90 - dla telefonów komórkowych
Konsultant: Joanna Ruducha
tel: 793 942 158
GG: 13918475
e-mail: j.ruducha.competia@gmail.com

Pozdrawiam
Akatora 
Ostatnio edytowano 29/7/2009, 18:19 przez AkatorA, łącznie edytowano 3 razy
AkatorA
Świeżak

Postprzez emzeta » 10/7/2009, 14:07

wy*ebałem się jak wyprowadzalem moto z garażu i teraz mam zadrapany ciężarek kiery, dacie rade coś wyciągnać? :P
emzeta
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 10/7/2009, 20:36

Daruj sobie takie żarty...
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez emzeta » 11/7/2009, 10:59

o widze ze nowego modka mamy :P
emzeta
Świeżak

Postprzez A.GRYCZKA » 11/7/2009, 11:09

Oczywiście można żądać odszkodowania i zadośćuczynienia z ubezpieczenia OC sprawcy.

Jeśli motocykl nie nadaje się do naprawy ubezpieczyciel uzna to za szkodę całkowitą i wypłaci odszkodowanie w kwocie stanowiącej różnicę pomiędzy wartością motocykla sprzed wypadku - wartość pozostałości po wypadku.

Jeśli wartość pozostałości po wypadku jest w wycenie zawyżona można po sprzedaży motocykla wnieść o dopłatę w stosunku do ceny jaką zapłacić nabywca.

Odszkodowanie za uszkodzone w wypadku rzeczy również się należą. Najlepiej jest spisać oświadczenie i załączyć zdjęcia uszkodzonych rzeczy. Jeśli były one stosunkowo nowe ubezpieczyciel powinien wypłacić kwotę jak za nowe, w przypadku rzeczy starych ubezpieczyciel wypłaci kwotę mniejszą, co osobiście uważam za krzywdzące.

Zadośćuczynienie wypłacane jest za ból i cierpienie, jefo wysokosć zależy od indywidualnych okoliczności sprawy (rodzaj obrażeń, dlugość leczenia, wiek, trwały uszczerbek na zdrowiu itp.). W chwili obecnej jest tendencja wzrostowa jeśli chodzi o uzyskiwane kwoty.

Jeśli Poszkodowany ma ubezpieczenia NNW to z nich również należy się świadczenie ktore ustala się w oparciu o stopień trwałego uszczerbku na zdrowiu x suma ubezpieczenia. Niektóre ubezpieczenia zwracają za pobyt w szpitalu, niezdolnosć do pracy itp. - zależy to od warunków ubezpieczenia.
Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
A.GRYCZKA
Świeżak

Postprzez AkatorA » 14/7/2009, 08:24

emzeta napisał(a):wy*ebałem się jak wyprowadzalem moto z garażu i teraz mam zadrapany ciężarek kiery, dacie rade coś wyciągnać? :P

Zycze zebys nie potrzebowal pomocy w odszkodowaniu z wypadku...

Zajmujemy się pomoca tym poszkodowanym, którzy ucierpieli w wypadku.

Kierowcom, pasazerom, plecaczkom, wszystkim.

Wszystkie informacje zmiescilam w poscie powyzej, jezeli macie jakies pytania to udziele informacji.

Pozdrawiam

Akatora :)

Szerokości ;)
AkatorA
Świeżak

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê