sprzęgło?? kawasaki zx6r 1998r
• Strona 1 z 1
sprzęgło?? kawasaki zx6r 1998r
witam,
ostatnio mam mały problem, tzn powyżej 10tys obrotów wskaźnik obrotów momentalnie leci na maxa a predkosc nic. czy jest to tzn slizganie sie sprzegla? jesli tak co to zrobic? wymienic tarcze i te przekłądki i sprzezyny ?? czy jak ;> pozdrawiam
ostatnio mam mały problem, tzn powyżej 10tys obrotów wskaźnik obrotów momentalnie leci na maxa a predkosc nic. czy jest to tzn slizganie sie sprzegla? jesli tak co to zrobic? wymienic tarcze i te przekłądki i sprzezyny ?? czy jak ;> pozdrawiam
-
sopel - Świeżak
Ale słychać, że obroty wzrastają czy raczej nie? Jakby to było sprzęgło to moto raczej od samego początku by tak chodziło, głównie przy ruszaniu dopóki by nie załapało 

"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
Ja mam identyczny problem, gdy ostro pociągnę za manetkę od 10 tyś. obrotów wskazówka leci do około 13-14 tyś. i słychać wzrost obrotów, jednak prędkość nie zwiększa się proporcjonalnie tak jak przy niższych obrotach. Gdy zwolnię manetkę i jeszcze raz podkręcam, ale wolniej, wszystko odbywa się poprawnie bez skoku na obrotomierzu. Tak jak kolega zastanawiałem się, czy to może problem sprzęgła. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.
- Karol_B
- Świeżak
Dokładnie tak jak piszesz R1driver. Uciąg linki nie daje efektu. Teraz gdy zacząłem to bardziej obserwować po puszczeniu sprzęgła nawet na postoju słychać nawet lekkie szumy(takie charakterystyczne dla sprzęgła). Ale mnie zastanawiało, dlaczego w przedziale od 10 do 13-14 tyś obrotów tak się ślizga, a nie w innym zakresie obrotów.
A więc niestety warsztat?javascript:emoticon(':cry:')
A więc niestety warsztat?javascript:emoticon(':cry:')
- Karol_B
- Świeżak
kolego Karol_B wiec juz Ci wyjasniema dlaczego tak sie dzieje:
..ano dzoeje sie to tak dlatego ze przy ok 10 500rpm (tak nawet podaja w serwisowkach itp) moto osiaga max swich mozliwosci wiec wtedy zuzyte sprzeglo (tarcze) juz nie ma takiej przyczepnosci jak przy nizszej przekazywanej mocy (obrotow) gdzie nowe tarcze oddaja -wytrzymuja i przekazuja dalej bez poslizgu 100%mocy plynacej z silnika....
mam nadzieej ze juz to Ci troche naswietlilem...
..ano dzoeje sie to tak dlatego ze przy ok 10 500rpm (tak nawet podaja w serwisowkach itp) moto osiaga max swich mozliwosci wiec wtedy zuzyte sprzeglo (tarcze) juz nie ma takiej przyczepnosci jak przy nizszej przekazywanej mocy (obrotow) gdzie nowe tarcze oddaja -wytrzymuja i przekazuja dalej bez poslizgu 100%mocy plynacej z silnika....
mam nadzieej ze juz to Ci troche naswietlilem...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Koledzy mieliście rację, właśnie dziś motor miał wymienione tarcze na nowe oraz sprężyny dociskające i efekt jest oczekiwany - brak przeskoku obrotów. Zaobserwowałem również, że motor jest jakby mocniejszy, może tarcze już nawet przy niższych obrotach lekko się ślizgały? Najważniejsze, że można pewnie jeździć dalej. (':o') A koszt tak jak pisałeś 200 zł części + 50 zł robocizna. Dzięki za trafną diagnozę.
Kawasaki zx6
- Karol_B
- Świeżak
no napewno juz na niskich obrotach sie slizgaly ale nie tak bardzo odczuwalnie jak przy 10rpm zrywalo naped na tarczach.... wiec lej i jedz szerokosci!!!! 

Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości