Kilka pytań odnośnie crossa
• Strona 1 z 1
Kilka pytań odnośnie crossa
Witam. Jak w temacie oto pytania:
-Czy na crossa jest potrzebne prawo jazdy czy wystarczy karta motorowerowa?
-Jaki cross wybrać na swój pierwszy? Mam 15 lat 180cm wzrostu i mogę wydać do 5000zł.
-Czy crossem będę mógł jeździć także po szosie czy tylko w terenie?
ProszÄ™ o szybkie odpowiedzi :]
-Czy na crossa jest potrzebne prawo jazdy czy wystarczy karta motorowerowa?
-Jaki cross wybrać na swój pierwszy? Mam 15 lat 180cm wzrostu i mogę wydać do 5000zł.
-Czy crossem będę mógł jeździć także po szosie czy tylko w terenie?
ProszÄ™ o szybkie odpowiedzi :]
- xano94
- Świeżak
Karta lub Prawo jazdy nic Ci nie da.
Jak chcesz jeździć po drogach publicznych i w terenie to kup sobie Hard Enduro czyli cross który jest przeznaczony do jazdy po drogach publicznych np.EXC,WR itp.
Crossy są to typowo wyczynowe motory przeznaczone do jazdy na torze bądź w terenie a ni po drogach publicznych.
Co do pierwszego crossa to zależy od twoich umiejętności,najlepszym wyborem byłby jakiś 125 !
Pozdro
Jak chcesz jeździć po drogach publicznych i w terenie to kup sobie Hard Enduro czyli cross który jest przeznaczony do jazdy po drogach publicznych np.EXC,WR itp.
Crossy są to typowo wyczynowe motory przeznaczone do jazdy na torze bądź w terenie a ni po drogach publicznych.
Co do pierwszego crossa to zależy od twoich umiejętności,najlepszym wyborem byłby jakiś 125 !
Pozdro
- actronik
- Świeżak
Widzę że w temacie się nie orientujesz.
1.Motocykl Crossowy nie podlega prawu rejstracji.
2.Osobiście polecam Yamahe Dt 50.Niezawodny motor.
3.Crossem można się poruszać tylko w terenie ,lub na Torze.
Wejdź na Allegro lub inny serwis i Pooglądaj Yamahy Dt 50 na początek będzie to najlepszy sprzęt.
Actronik , to będzie jego pierwszy sprzęt więc hard enduro odpada...
Ma kartę motorowerową więc Dt'ka będzie najlepsza
1.Motocykl Crossowy nie podlega prawu rejstracji.
2.Osobiście polecam Yamahe Dt 50.Niezawodny motor.
3.Crossem można się poruszać tylko w terenie ,lub na Torze.
Wejdź na Allegro lub inny serwis i Pooglądaj Yamahy Dt 50 na początek będzie to najlepszy sprzęt.
Actronik , to będzie jego pierwszy sprzęt więc hard enduro odpada...
Ma kartę motorowerową więc Dt'ka będzie najlepsza
-
Miodzik - Świeżak
?
Witam, mam 15 (prawie 16) lat, 175 cm wzrostu. Chcę sobie kupić crossa. Myślałem o KTM SX 250. Jest to mój pierwszy cross. I tu jest problem..
Pewnie powiecie że 250 to dla mnie za dużo, ale ja nie mogę sobie kupić np. 125 ponieważ boje sie ze zabraknie mi mocy kiedyś. A następnego sobie napewno nie kupie bo rodzice bedą mówili ze wydałem tyle kasy to teraz mam na tym jeździć. Crossa chce kupić w ciągu najbliższych miesiecy. mam do wydania max 6k.
Pewnie powiecie że 250 to dla mnie za dużo, ale ja nie mogę sobie kupić np. 125 ponieważ boje sie ze zabraknie mi mocy kiedyś. A następnego sobie napewno nie kupie bo rodzice bedą mówili ze wydałem tyle kasy to teraz mam na tym jeździć. Crossa chce kupić w ciągu najbliższych miesiecy. mam do wydania max 6k.
- KML171
- Świeżak
xano94 odpowiadam na jego pytanie chłopak dopiero chce zacząć z tym przygode i mało czytał jak byłem młodszy 6 podstawowa 5 opodstawowa to jak widziałem enduro to mówiłem do taty patrz jaki fajny cross bo nie wiedziałem nawet co to jest enduro troche mara ale mniejsza z tym xano94 jak już ci wyżej tłumaczyli to ja ci też podobnie powiem motor bez świateł czyli taki co nieraz jeżdża na rajdach jakiś na torach z tabliczką przeważnie na kierownicy co na niej pisze numer ci sie takie podobają ale takim motorem nie można jeździć po drogach publicznych nie można rejerstrować możesz tylko na jakieś tory jeździć albo koło domu na prywatnej posesji nie możesz po polnych państwowych albo gminnych bo jak cie pały złapią to nic ci karta nie da. natomiast enduro ma światła kierunkowskazy możliwość rejerstracji podobny do crossa można go zarejerstrować i jeździć po szosie jak i w terenie. więc teraz szukaj enduro a nie crossa i każdy ci to poleci jako na pierwsze moto itd
- tokarz144
- Świeżak
KML171 - jak chcesz 250'tkę w 2suwie na pierwszy sprzęt... To jesteś troszkę dziwny. Ja, po spędzeniu całego sezonu na DR350, które ma ok. 30KM (nie ukrywam, dobrze miałem sprzęt opanowany), wsiadłem okazyjnie na KTM'a 250 (dokładnego oznaczenia nie wiem, 60KM, 2suw) wywaliłem się na pierwszym zakręcie, jak po wyjściu z łuku dałem mu w palnik i poleciałem do tyłu, to rwie jak głupie, broń boże to na pierwszego crossa. Lepiej pomyśl nad jakimś RM125, mocy Ci nie zabraknie, daję sobie rękę uciąć, że będziesz miał pełno w gaciach, zsiadając ze 125tki w 2suwie...
xano94 - crossówki są bez homologacji, tego się nie rejestruje. Tylko chyba jesteś świadomy kosztów, które za sobą niesie jazda takim sprzętem? Duże zużycie paliwa, co jakiś czas remont silnika, częsta zmiana opon, napędu... Strój obowiązkowo na taki sprzęt, chyba nie będziesz jeździł jak wieśniak, w adidaskach, krótkich spodenkach i kasku za 50zł... Minimum 1500zł musisz przeznaczyć na ubiór, tu chodzi o bezpieczeństwo.
xano94 - crossówki są bez homologacji, tego się nie rejestruje. Tylko chyba jesteś świadomy kosztów, które za sobą niesie jazda takim sprzętem? Duże zużycie paliwa, co jakiś czas remont silnika, częsta zmiana opon, napędu... Strój obowiązkowo na taki sprzęt, chyba nie będziesz jeździł jak wieśniak, w adidaskach, krótkich spodenkach i kasku za 50zł... Minimum 1500zł musisz przeznaczyć na ubiór, tu chodzi o bezpieczeństwo.
BMW F650 Funduro.
-
qadrat - Świeżak
xano 94 - buty pasowało by mieć ochraniacze jakies ,gogle jak masz dużo kasy kurtke i spodnie i jakieś rękawiczki a poczytaj tu w tym temacie piszą o butach itd viewtopic.php?t=36856
- tokarz144
- Świeżak
I pasowałoby regulamin przeczytać...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości