Świece,regulacja gaźnika,pierścienie podstawowe pytania
• Strona 1 z 1
Świece,regulacja gaźnika,pierścienie podstawowe pytania
witam
Jaki kolor świecy powinien być ?
co oznacza jeśli świeca jest czarna ,lub ma kolor "kawy z mlekiem" lub inne możliwości ...?
Jak pracuje silnik jak dostaje za dużo lub za mało powietrza (2T) ?
Jaki kolor świecy powinien być ?
co oznacza jeśli świeca jest czarna ,lub ma kolor "kawy z mlekiem" lub inne możliwości ...?
Jak pracuje silnik jak dostaje za dużo lub za mało powietrza (2T) ?
Ostatnio edytowano 15/7/2009, 10:24 przez krzysieg, łącznie edytowano 1 raz
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
Jak za dużo powietrza to może dostawać duże obroty, jak za mało to na ciepłym silniku nie zapalisz go bez odkręcenia manetki i na zimno będzie lepiej palił. Świeca powinna być kakaowa, jak jest czarna to za dużo oleju ma. Pozdrawiam
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
-
Dandi93 - Bywalec
Świeca powinna być kakaowa, jak jest czarna to za dużo oleju ma.
Czyli kolor nie zależy od regulacji tylko od zawartości oleju w mieszance ,im więcej oleju doleje do benzyny tym świeca będzie ciemniejsza .
Jak za dużo powietrza to może dostawać duże obroty
Zmniejszając dopływ paliwa też są wyższe niż normalnie ,można to zobaczyć odpalając i zakręcić kranik .
Ale za bardzo do jazdy się tego nie wykorzystuje bo spada moc na takich obrotach ,dany silnik jest przystosowany pod niższe ...
Przy okazji zapytam , mam problem z obrotami (silnik minareli ac holizontal 2T) .
Silnik dławi się na najwyższym odkręceniu manetki przerywa muli ,przerywa chyba tak jakby nie zawsze dostawał iskre .
Co ciekawe jest w stanie osiągnąć bardzo wysokie obroty (na 3/4 manetki ,na full zawsze przerywa) ,na 3/4 ma wysokie przez to że zdjąłem filtr powietrza i kręciłem obrotami przy gaźniku .
Robiłem to na podniesionym kole i oczywiście nie jeździłem bez filtra .
Jeśli silnik jest w stanie wogóle się "rozkręcić" to z elektryką chyba wszystko ok ?
Podmieniałem fajkę i świece nic nie dało .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
Mam super książkę wpdf o gaźnikach, a objawy które wymieniłeś są właśnie skutkiem złego ustawienia gaźnika. Daj meila do Ci podeśle.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
Sprawa druga dotyczÄ…ca drugiego motorka ,malaguti.
Mam przydźwięk w silniku tak jakby coś było nie dokręcone i brzęczało ale to raczej nie to...
kompresji nie mam super bo 8,5 bar , czy jeśli są zużyte pierścienie mogą tak brzęczeć ?
obawiam się żeby nie zatrzęć silnika.
Dzisiaj trochę przegrzałem silnik przez nie uwage ,miałem 105 stopni ,termometr mam podłączony pod głowice (mój patent oryginalnie nie było) , teraz jakby się te dzwonienie nasiliło .
Mam przydźwięk w silniku tak jakby coś było nie dokręcone i brzęczało ale to raczej nie to...
kompresji nie mam super bo 8,5 bar , czy jeśli są zużyte pierścienie mogą tak brzęczeć ?
obawiam się żeby nie zatrzęć silnika.
Dzisiaj trochę przegrzałem silnik przez nie uwage ,miałem 105 stopni ,termometr mam podłączony pod głowice (mój patent oryginalnie nie było) , teraz jakby się te dzwonienie nasiliło .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
http://www.motocykl-online.pl/artykuly/swiece_zaplonowe to do swiec (mam nadzieje, ze nie dostane warna za reklame)
nikt wrozka nie jest, rozbierz cylek i zobacz stan pierscieni
nikt wrozka nie jest, rozbierz cylek i zobacz stan pierscieni
- talta
- Mieszkaniec forum
Jeździłem na starej iskrze aż zaczął przerywać , wkręciłem
nowÄ… NGK typ dedykowany do tego skuterka.
Przerwa ustawiona szczelinomierzem wg. katalogu NGK ,nadal przerywał na wysokich obrotach ,więc myślałem że coś z zapłonem cewką nie tak.
Wymieniłem cewkę-nic nie dało .
O tej świecy NGK pewnie myślicie że wszystko super,markowa dobrze dobrana ,przerwa odpowiednio ustawiona itd....
Znalazłem jakąś starą zasyfioną świece wkręciłem tak z ciekawości.....szok skuterek chodzi jak burza ani razu nie przerwało
Na razie koło domu jeździłem dwa razy ale wygląda na to że wszystko ok ,bez porównania lepiej chodzi .
nowÄ… NGK typ dedykowany do tego skuterka.
Przerwa ustawiona szczelinomierzem wg. katalogu NGK ,nadal przerywał na wysokich obrotach ,więc myślałem że coś z zapłonem cewką nie tak.
Wymieniłem cewkę-nic nie dało .
O tej świecy NGK pewnie myślicie że wszystko super,markowa dobrze dobrana ,przerwa odpowiednio ustawiona itd....
Znalazłem jakąś starą zasyfioną świece wkręciłem tak z ciekawości.....szok skuterek chodzi jak burza ani razu nie przerwało

Na razie koło domu jeździłem dwa razy ale wygląda na to że wszystko ok ,bez porównania lepiej chodzi .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
NGK są dobre ALE nie te podstawowe świece z czarnym kodem. Jasny niebieski (platynowe/irydowe) są bardzo dobre. Ale stare świece i tak mają bardzo dobrego kopa.
"Komu mam wierzyć? co nazwać zaufaniem?
Czym jest - honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem?"
O.S.T.R. - Mówiłaś mi...
Czym jest - honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem?"
O.S.T.R. - Mówiłaś mi...
- Tokash
- Świeżak
NGK są dobre ALE nie te podstawowe świece z czarnym kodem. Jasny niebieski (platynowe/irydowe) są bardzo dobre. Ale stare świece i tak mają bardzo dobrego kopa.
Ja mam z jasno niebieskimi oznaczeniami na świecy ale to jest zwykła za 15 zł .francuska nie japońska .
Ważne są te wartości cieplne ?
Jeśli silnik chodzi dobrze na świecy mimo że zalecana jest inna to co może się stać ? silnikowi chyba nic tylko świeca się szybciej zużyje .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
Zmniejszałem dzisiaj przerwę od 0,25 do 0,5mm na początku było 0,7mm.....
i silnik w ogóle się nie odzywa na żadnym ustawieniu przerwy -
takie to są te super świece
Wkręciłem tą starą dobrą i na dotyk odpalił ,jest na niej lepsza większa iskra jest nawet przy wolnym naciskaniu kopki .
Nie chce słyszeć o firmie ngk już nie chodzi o te 15 zł w błoto tylko o to że się namęczyłem kilka dni przy tym skuterku wierząc że świeca jest na pewno ok bo markowa nowa odpowiedni typ itp ...
Teraz kupie taką uniwersalną m in. do simsona B8HS za 5 zł drugim motorkiem zrobiłem 1000km na takiej i jest wszystko ok a nawet nie ustawiałem przerwy .
Po za tym ta wadliwa ngk wygląda tak samo jak ta chińska za 5 zł
może trafiłem na podróbkę ...
i silnik w ogóle się nie odzywa na żadnym ustawieniu przerwy -
takie to są te super świece

Wkręciłem tą starą dobrą i na dotyk odpalił ,jest na niej lepsza większa iskra jest nawet przy wolnym naciskaniu kopki .
Nie chce słyszeć o firmie ngk już nie chodzi o te 15 zł w błoto tylko o to że się namęczyłem kilka dni przy tym skuterku wierząc że świeca jest na pewno ok bo markowa nowa odpowiedni typ itp ...
Teraz kupie taką uniwersalną m in. do simsona B8HS za 5 zł drugim motorkiem zrobiłem 1000km na takiej i jest wszystko ok a nawet nie ustawiałem przerwy .
Po za tym ta wadliwa ngk wygląda tak samo jak ta chińska za 5 zł
może trafiłem na podróbkę ...
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości