"Trykotanie" podczas prowadzenia motoru
• Strona 1 z 1
"Trykotanie" podczas prowadzenia motoru
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że podczas prowadzenia motoru na wyłączonym silniku z przedniej zębatki wydobywa się odgłos takiego jakby "trykotania", tak jakby coś cały czas przeskakiwało.
Po przejażdce odgłos ten ucicha.
Nie wiem czy to normalne czy może napęd kończy swój żywot?
Ostatnio zauważyłem, że podczas prowadzenia motoru na wyłączonym silniku z przedniej zębatki wydobywa się odgłos takiego jakby "trykotania", tak jakby coś cały czas przeskakiwało.
Po przejażdce odgłos ten ucicha.
Nie wiem czy to normalne czy może napęd kończy swój żywot?
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
Ja tak miałem kiedy prowadziłem moto do tyłu... miałem za mocno naciągnięty łańcuch.
ADHD Squad | | http://www.bikepics.com/members/pisiu/
- Pisiu
- VIP Åšcigacz.pl
a mi sie wydaje ze łańcuch ociera o wachacz na ktorym w sraczu jest baklejony taki plastik aby go nie zniszczył kalprowadziś łańcuch ociera tyż brzy zebatce na wahaczu jak jedziesz łacuch sie napręża i tego efektu nie ma. sprawdźmoże to.
-
YZF R1 - Moderator
-
longer1234 - Świeżak
poprostu łańcuch jest za bardzo rozciągnięty i nie mieści się w ząbki zębatki, albo odwrotnie, łańuch jest ok a zębatka jest zjechana
peugeot zenith -> yamaha dt 125-> ktm sx 125-> suzuki rm 250 -> Malagutii f12-> Yamaha aerox -> Aprilia sr -> Yamaha yz 125 -> KTM sx 250 -> KTM sx 400 -> Husqvarna te 250
- szybki90
- Świeżak
-
longer1234 - Świeżak
Jak się do niej dostać?
Mam jeszcze pytanie, dzisiaj jak jechałem na 2 biegu i miałem odkręconą manetkę na maxa, przy wyższych obrotach poczułem coś jakby szarpnięcie, tzn. obroty szły normalnie a moto nie ciągnął i za chwilę załapał. całe zdarzenie trwało ok 1 s. zdarzyło mi to się już 2 razy w ostatnim czasie.
Silnik pracował normalnie więc wykluczam winę silnika.
Wszytko chyba składa się na winę napędu.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Mam jeszcze pytanie, dzisiaj jak jechałem na 2 biegu i miałem odkręconą manetkę na maxa, przy wyższych obrotach poczułem coś jakby szarpnięcie, tzn. obroty szły normalnie a moto nie ciągnął i za chwilę załapał. całe zdarzenie trwało ok 1 s. zdarzyło mi to się już 2 razy w ostatnim czasie.
Silnik pracował normalnie więc wykluczam winę silnika.
Wszytko chyba składa się na winę napędu.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
Nie iwesz jak sie dostac do przedniej zebatki???Chyba zartujesz
Czas na robote ,wiec sprawdz dokladnie w jakim stanie jest lancuch i jak wyglada przednia zebatka.
Najlepsze co bys mogl zrobic to wymienic zebatki z lancuchem

Czas na robote ,wiec sprawdz dokladnie w jakim stanie jest lancuch i jak wyglada przednia zebatka.
Najlepsze co bys mogl zrobic to wymienic zebatki z lancuchem
-
macs - Bywalec
Tylko że cała sytuacja działa się podczas jazdy więc sprzęgło wykluczam.
A czy jest możliwe żeby np. przednia zębatka była zjechana na tyle że łańcuch na niej "przeskoczył" i stąd to szarpnięcie?
Co do łańcucha to jest on w początkowej fazie rozciągnięcia patrząc na "kreski" na wahaczu.
A czy jest możliwe żeby np. przednia zębatka była zjechana na tyle że łańcuch na niej "przeskoczył" i stąd to szarpnięcie?
Co do łańcucha to jest on w początkowej fazie rozciągnięcia patrząc na "kreski" na wahaczu.
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
jesli jest w fazie naciagniecia to pora na jego wymiane... ja czekalem za dlugi i pekla mi skrzynia biegow... kolo mechanizmu do zmiany biegow od naprezen... teraz trzeba moto zlozyc...zle lepiej przy takich objawach nie zwlekac...tym bardziej iz nie wspominasz nic ze wczesniej wymieniales zestaw napedowy...
kiedys Honda NSR->aktualnie Honda Hornet
-
Ltcrx - Świeżak
longer1234 napisał(a):Tylko że cała sytuacja działa się podczas jazdy więc sprzęgło wykluczam.
Jak jest przednia zjechana to robi takie dup dup jak mocno odkrecisz,gwaltownie mu przegazujesz.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
-
longer1234 - Świeżak
longer1234 napisał(a):Tylko że cała sytuacja działa się podczas jazdy więc sprzęgło wykluczam.
wlasnie o to chodzi!!! jak masz juz koniec sprzegla to tak bedzie ze wlasnie podczas jazdy dobrze mu dasz w palnik to dopiero po chwili zachwyci i pojedzie jesli bys przy tym wciskal sprzeglo to wiadomo ze o slizgajacym sprzegle mozesz zapomniec....
ps
zapodaj te foty bo nic nie ma tu...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
No tak ale to nie jest przy puszczaniu sprzęgła tylko podczas jazdy, jade jest wszystko ok, nagle ślizg i znów wszystko ok.
Niestety nie moge dodac zdjęc ciagle wyskakuje mi błąd wysyłania.
Niestety nie moge dodac zdjęc ciagle wyskakuje mi błąd wysyłania.
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
wlasnie tak sie slizga sprzeglo.... nia daje calej mocy obrotowej dalej ( na kolo tylko tarcze sprzeglowe obracaja sie momo ze nie wciskasz klamki sprzegla!!!!
co do foto to moze masz je za duze??;>
co do foto to moze masz je za duze??;>
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Witam.
"Trykotanie" wyeliminowane, przyczyną był za mocno naciągnięty łańcuch.
"Trykotanie" wyeliminowane, przyczyną był za mocno naciągnięty łańcuch.
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości