Zmiana biegów bez sprzęgła?
• Strona 1 z 1
Zmiana biegów bez sprzęgła?
Kogo spotkam to ma inne zdanie na ten temat, jedni mówią, że w dół można, inni że w obie strony, nieco to dziwne. W crossówkach, pod żadnym pozorem nie robi się tego, a jak w drogowych?
ZZR 600
- Rocks
- Świeżak
Przy agresywnej jezdzie wbijam w gore bez. Przy turystycznej jezdzie czesto uzywam sprzegla.
Redukcje prawie zawsze z miedzygazem i zawsze ze sprzeglem.
http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak
-
wojtasmazi1 - Stały bywalec
s_extrem* napisał(a):Przy agresywnej jezdzie wbijam w gore bez. Przy turystycznej jezdzie czesto uzywam sprzegla.
widzę że masz cb 500, ja mam cbf 500 i jakoś nie widzę tego międzygazu. Z moich obserwacji wynika że przy zrzuceniu biegu w dół obroty rosną zaledwie o ok. 500 RPM. Jak próbowałem międzygazu to jedyne co robiło moto to ostre szarpanie.
781228 <3
- grzybol
- Świeżak
Ja co prawda ekspertem nie jestem, ale powtórzę to co usłyszałem od mojego instruktora na kursie:
"Międzygaz wymaga sporej praktyki, to że zacznie Ci już dziś wychodzić nie oznacza, że już się tego nauczyłeś. Ja ćwiczyłem międzygaz przez cały sezon zanim uznałem, że potrafię."
Jechałem jako plecak z instruktorem, który pokazał mi jak się hamuje redukując z międzygazem. Nie przesadzę jak powiem, że nie było bodaj najmniejszego szarpnięcia. Po prostu płynnie zwolniliśmy do zatrzymania.
I stało się to naprawdę szybko. Byłem pod wrażeniem w każdym razie
"Międzygaz wymaga sporej praktyki, to że zacznie Ci już dziś wychodzić nie oznacza, że już się tego nauczyłeś. Ja ćwiczyłem międzygaz przez cały sezon zanim uznałem, że potrafię."
Jechałem jako plecak z instruktorem, który pokazał mi jak się hamuje redukując z międzygazem. Nie przesadzę jak powiem, że nie było bodaj najmniejszego szarpnięcia. Po prostu płynnie zwolniliśmy do zatrzymania.
I stało się to naprawdę szybko. Byłem pod wrażeniem w każdym razie

http://gomoto.tv/ | naszym motorem jest pasja
-
duddits - Świeżak
Re: Zmiana biegów bez sprzęgła?
Rocks napisał(a):Kogo spotkam to ma inne zdanie na ten temat, jedni mówią, że w dół można, inni że w obie strony, nieco to dziwne. W crossówkach, pod żadnym pozorem nie robi się tego, a jak w drogowych?
Jestem początkujący ale w górę można i jest lepiej nawet niż ze sprzęgłem, szybciej, bez stuków i szarpnięć

-
Michal_burnout - Świeżak
Jeśli się sprzęgła używa nieumiejętnie to szarpanie i stuki są normą. Na ten temat sporo cennych informacji napisał Tomasz Kulik (viewtopic.php?t=29749).
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Czytam ten temat i sie tak zastanawiam czy wrzucanie biegu bez sprzęgła nie uszkadza skrzyni biegów? Dla mnie to jest co najmniej dziwne
Musialbym mnie ktoś dobrze przekonac zanim bym coś takiego wypróbował
Mógłby ktos mi wytłumaczyć jak sie ma żywotność skrzyni biegów do takiej zmiany biegów?
Pozdrawiam

Mógłby ktos mi wytłumaczyć jak sie ma żywotność skrzyni biegów do takiej zmiany biegów?
Pozdrawiam
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
-
driver92 - Świeżak
ja tam zawsze używam klamki skrzynia nie cierpi jak redukuje to też z między gazem ale to jest proste jak budowa cepa:)
co do sprzegła niektórym szarpie bo nie puszczają go płynnie a to wcale nie oznacza powoli, tylko "strzelają" z niego i dlatego jest szarpnięcie
co do sprzegła niektórym szarpie bo nie puszczają go płynnie a to wcale nie oznacza powoli, tylko "strzelają" z niego i dlatego jest szarpnięcie
-
laser - Bywalec
driver92 napisał(a):Czytam ten temat i sie tak zastanawiam czy wrzucanie biegu bez sprzęgła nie uszkadza skrzyni biegów? Dla mnie to jest co najmniej dziwneMusialbym mnie ktoś dobrze przekonac zanim bym coś takiego wypróbował
Pozdrawiam
Tu masz wszystko:
http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html
War...War never changes...
- HotelTango
- Świeżak
A ja wam powiem tak. W NSR wryucalem biegi bey sprzegla, w Hornecie rowniez ale w Thundercacie nie moge ;O Nie moge wbic biegu bez sprzegla;/
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
A ja napiszę tak: w manualu do modelu motocykla, który chcę kupić jak byk jest napisane żeby celem przedłużenia żywotności skrzyni zawsze używać sprzęgła do zmiany biegów. Dlaczego miałbym nie stosować się do zaleceń producenta? W końcu on chyba wie najlepiej co skonstruował i jak ...

-
duddits - Świeżak
A ja powiem tak w f4 nie ma żadnej różnicy czy ze sprzęgłem czy bez. Więc zmieniam bez bo wygodniej.
- Demotywatrrro
- Świeżak
duddits napisał(a):A ja napiszę tak: w manualu do modelu motocykla, który chcę kupić jak byk jest napisane żeby celem przedłużenia żywotności skrzyni zawsze używać sprzęgła do zmiany biegów. Dlaczego miałbym nie stosować się do zaleceń producenta? W końcu on chyba wie najlepiej co skonstruował i jak ...![]()
Mówią też że na gumie nie można latać....

>Patol< 

-
HANS - VIP Ścigacz.pl
HANS napisał(a):Mówią też że na gumie nie można latać....![]()
W manualu? W tym od FZ6 nie znalazłem nic na ten temat.
-
duddits - Świeżak
Nie potrzebne jest uzywanie sprzegła przy zmianie biegów na wysokich obrotach. Jak sie rozpedzasz przytrzymaj stopke do góry a jak chcesz bieg zmienic upusc delikatnie gazu a bieg ci wskoczy płynnie i dalej grzejesz;) Wten sposub nie tracisz na czasie a skrzyni napewno nic nie bedzie;) Pozdro;)
-
kawonczyk2312 - Świeżak
- Demotywatrrro
- Świeżak
• Strona 1 z 1