Dylemat .Kask HJC Hq1 lordship czy SHOEI xr1000
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ja raczej bym patrzył na Schuberth'a i HJC a na Shoei'a się nie oglądał. Za HJC przemawiają materiały z jakich wykonana jest skorupa. Za Schuberth'em podobno lepsza aerodynamika i rzekomo jest najcichszym kaskiem w swojej klasie.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
jordan23 napisał(a):przemko27vr4 to w cale nie jest tanio .Tzn tanio w stosunku do naszego "kochanego" kraju :/
Mi chodzi o konkretny model w tym przypadku Crest. W uk 330 funciakow w fcmoto.de 350 euro wiec wychodzi taniej w fc moto
-
przemko27vr4 - Świeżak
Landryss25 możesz mi powiedzieć z jakich materiałow jest wykonany kask Shoei XR1000, HJC Lordship i Schubert R1.
Sprzedawca zapewniał mnie, że XR jest z najlepszych materiałów na rynku (niestety nie powiedział jakich
), R1 najcichszy (ale wspomniał, że XR jest również cichy), a gdy doszliśmy do HJC, to powiedział, że w tej cenie to by wziął R1.
Sprzedawca zapewniał mnie, że XR jest z najlepszych materiałów na rynku (niestety nie powiedział jakich

MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
HJC HQ-1: Atestowana skorupa wykonana włókien węglowych 4X4 3K CARBON, zapewniająca maksymalną ochronę głowy, projektowana w oparciu o test w tunelu aerodynamicznym
Shoei XR 1000: Bardzo wytrzymała skorupa z organicznych włókien szklanych.
Schuberth R1: skrupa wykonana z duroplastiku z dodatkiem karbonu
Są to dane ze sklepów internetowych.
Shoei XR 1000: Bardzo wytrzymała skorupa z organicznych włókien szklanych.
Schuberth R1: skrupa wykonana z duroplastiku z dodatkiem karbonu
Są to dane ze sklepów internetowych.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
co jest najlepsze...
wspomniany przeze mnie test sharpa wskazuje na hjc
http://sharp.direct.gov.uk/search/resul ... 0&x=39&y=7
shoei jest słabszy, a shuberth..., najsłabszy
wspomniany przeze mnie test sharpa wskazuje na hjc
http://sharp.direct.gov.uk/search/resul ... 0&x=39&y=7
shoei jest słabszy, a shuberth..., najsłabszy
-
SQ - Mieszkaniec forum
Zaraz się odezwą głosy że ten test jest niemiarodajny więc sugerowałbym nie egzaltowanie się nim
Fajnie by było gdyby wypowiedział się jakiś użyszkodnik HJC HQ, bo jak narazie to wiemy o nim tyle co z dwóch testów i paru opinii wyrażonych na podstawie zdjęć

Fajnie by było gdyby wypowiedział się jakiś użyszkodnik HJC HQ, bo jak narazie to wiemy o nim tyle co z dwóch testów i paru opinii wyrażonych na podstawie zdjęć

- MarcMarc
- Świeżak
-
SQ - Mieszkaniec forum
Wczoraj zanim kupiłem XR1000 dzwoniłem czy mają w salonie w okolicy HJC HQ1 i mieli . Ale zrezygnowałem i nie pojechałem bo miałem okazje kupić tanio tego shoei w pieknym malowaniu Voyager . Przez telefon tylko sie dowiedziałem że inne mają skorupy hjc tzn rozmiarówka inna jest.
CBR 600F 2001 | http://images37.fotosik.pl/265/e87d623e086c6f20med.png
-
jordan23 - Stały bywalec
jak ktoś chce zrobić porównanie zapraszam do siebie mam oba kaski na półce, pamiętajcie że głośność hjc jest spowodowana tym że jest to kask któremu bliżej na tor niż na miasto, kolejna sprawa to to iż hałas jest równierz podyktowany b.dobrą wentylacją ja bym go raczej porównał xspirita niż do xr1000 

AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Åšcigacz.pl
No też o tym myślałem. To samo mi mówili na sklepie, że HJC będzie głośny i że go na tor używają . Jeśli ktoś chce kupić na miasto, na trasy, to polecam XR1000
-
jordan23 - Stały bywalec
Jordan na samym początku wypowiadał się Chachurka, jest posiadaczem XR1000 i cytuję "jakoś do cichych to on nie należy".
A w sklepie Motocyklon P-ń zostałem zapewniony, że jest bardzo cichy.
A w sklepie Motocyklon P-ń zostałem zapewniony, że jest bardzo cichy.
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
-
SQ - Mieszkaniec forum
Większość uważa XR-1000 za głośny kask, ale można dokupić Whisper Kit żeby go wyciszyć. HQ-1 cichy nie jest, ale wiele HJC jest jeszcze głośniejszych, mimo że są szosowymi kaskami.
be unique!
-
skinny500 - Świeżak
Dobra! Byłem u kosty we firmie i oblukałem wszystko co wpadło mi w ręce. Zacznę może od innego kasku, który trochę przewijał się na forum.
HJC FS-10. można go sobie odpuścić. Przedewszystkim blenada, która ma być atutem jest jakaś tandetna. Bardzo słabo przyciemniona. Krótka, przez co jej dolna krawędż znajduje się w polu widzenia. Do tego sam mechanizm jej opuszczania jest podejrzany. Nie jak w Nolanie czy Schubertcie ciągniony, tylko sprężynowy... Jako, że sprężyna ukryta jest w plastikowych wnętrznościach, nie budzi zaufania jej trwałość.
Do tego kask nie ma żadnego spoilera z tyłu, co budzi podejrzenia o brak odpowiedniej aerodynamiki.
Pod tym względem lepszy będzie FG-15, który taki spoiler ma.
HQ-1... cóż jakość jest podobna do FG-15. Do XR1000 jednak brakuje.
Widać to po dopracowaniu detali takich jak otwory wentylacyjne czy sposób wykończenia wnętrza. Może i to z XR1000 się nie wypina, ale jakieś takie solidniejsze.
Do tego Panowie przekonywali, że HQ-1 jest raczej kaskiem torowym i jest zdecydowanie głośniejszy od XR1000... W moim odczuciu duża osłona nosa, w HJC, która zdawała się być ciekawą propozycją, nie sprawdza się do końca. Nie przylega dokładnie, a jak wynika z testów na motogen.pl powoduje to zawiewanie prosto w oczy. Jeśli miało to służyć ochronie przed zaparowaniem to jednak pinlock jest sensowniejszy.
Do tego dodam, że grafiki Shoei robią na żywo duże wrażenie! Malowanie też jest dokładniejsze niż w HJC.
Wspomnę też o Nolanie. Chodziło mi po głowie, czy nie warto sięgnąć po N84 lub nowszy N103 (ma blendę wewnątrz kasku). Jednak dla mnie Nolan odpada z powodu specyficznego zapięcia, które tak (mnie) uwiera w krtań, że powoduje odruchy wymiotne. Do tego w N103 dochodzi waga na poziomie 1700g. Trzymając w ręku XR1000 czuć wyraźną różnicę.
Niniejszym zwyciężcą jest... Szuja! Tylko muszę sobie wzorek wybrać
HJC FS-10. można go sobie odpuścić. Przedewszystkim blenada, która ma być atutem jest jakaś tandetna. Bardzo słabo przyciemniona. Krótka, przez co jej dolna krawędż znajduje się w polu widzenia. Do tego sam mechanizm jej opuszczania jest podejrzany. Nie jak w Nolanie czy Schubertcie ciągniony, tylko sprężynowy... Jako, że sprężyna ukryta jest w plastikowych wnętrznościach, nie budzi zaufania jej trwałość.
Do tego kask nie ma żadnego spoilera z tyłu, co budzi podejrzenia o brak odpowiedniej aerodynamiki.
Pod tym względem lepszy będzie FG-15, który taki spoiler ma.
HQ-1... cóż jakość jest podobna do FG-15. Do XR1000 jednak brakuje.
Widać to po dopracowaniu detali takich jak otwory wentylacyjne czy sposób wykończenia wnętrza. Może i to z XR1000 się nie wypina, ale jakieś takie solidniejsze.
Do tego Panowie przekonywali, że HQ-1 jest raczej kaskiem torowym i jest zdecydowanie głośniejszy od XR1000... W moim odczuciu duża osłona nosa, w HJC, która zdawała się być ciekawą propozycją, nie sprawdza się do końca. Nie przylega dokładnie, a jak wynika z testów na motogen.pl powoduje to zawiewanie prosto w oczy. Jeśli miało to służyć ochronie przed zaparowaniem to jednak pinlock jest sensowniejszy.
Do tego dodam, że grafiki Shoei robią na żywo duże wrażenie! Malowanie też jest dokładniejsze niż w HJC.
Wspomnę też o Nolanie. Chodziło mi po głowie, czy nie warto sięgnąć po N84 lub nowszy N103 (ma blendę wewnątrz kasku). Jednak dla mnie Nolan odpada z powodu specyficznego zapięcia, które tak (mnie) uwiera w krtań, że powoduje odruchy wymiotne. Do tego w N103 dochodzi waga na poziomie 1700g. Trzymając w ręku XR1000 czuć wyraźną różnicę.
Niniejszym zwyciężcą jest... Szuja! Tylko muszę sobie wzorek wybrać

-
SQ - Mieszkaniec forum
SQ a nie mówiłem ?:) Faktycznie jest różnica . Popatrz co napisałem w temacie o RF. Jestem zadowolony bardzo z zakupu
-
jordan23 - Stały bywalec
żeby było śmiesznie najbardziej wpadło mi w oko malowanie takie jak masz Ty (tylko ta jaśniejsza wersja) http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_ ... -TC-6-0001 i http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_ ... -TC-1-0001
-
SQ - Mieszkaniec forum
SQ no widzisz
Mi właśnie to malowanie szare nie podoba . Jakieś takie nijakie
No ale o gustach siÄ™ nie dyskutuje . Kupuj bo warto

-
jordan23 - Stały bywalec
Mam podobny dylemat co miał Jordan ,też chcę zakupić sobie kask wybierając pomiędzy xr1000 lub HQ1 ale ostatnio zaciekawił mnie taki kask http://moto.allegro.pl/item639146737_ka ... owosc.html .Co powiecie na jego temat? Prezentuje się dobrze jeśli chodzi o wykonanie i malowanie według mnie też niczego sobie.Zależało by mi na jak najbardziej cichym kasku ponieważ mam uszkodzone trochę uszy... 

-
mahomet84 - Świeżak
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości