Nie wchodzi 1-szy bieg bez puszczenia sprzęgła
• Strona 1 z 1
Nie wchodzi 1-szy bieg bez puszczenia sprzęgła
Witam.
Tak jak w temacie, mam taki problem.
Jade na 1-szym biegu, dojeżdżam do świateł, wciskam sprzęgło, wrzucam luz, cały czas trzymam sprzęgło chce znów włączyć 1 bieg naciskam nóżkę biegów i wogóle nie załapuje, próbuje kilka razy i jest tak samo. Dopiero gdy puszczę sprzęgło i ponownie je wcisnę to jest ok.
Czasami też podczas przełączania z 1 na 2 przy wysokich obrotach wskakuje luz i żeby włączyć 2 muszę puścić sprzegło i ponownie wcisnąć.
Sprzęgło napewno się nie ślizga, luz na klamce ok 5mm.
Wie ktoś co może być przyczyną?
Tak jak w temacie, mam taki problem.
Jade na 1-szym biegu, dojeżdżam do świateł, wciskam sprzęgło, wrzucam luz, cały czas trzymam sprzęgło chce znów włączyć 1 bieg naciskam nóżkę biegów i wogóle nie załapuje, próbuje kilka razy i jest tak samo. Dopiero gdy puszczę sprzęgło i ponownie je wcisnę to jest ok.
Czasami też podczas przełączania z 1 na 2 przy wysokich obrotach wskakuje luz i żeby włączyć 2 muszę puścić sprzegło i ponownie wcisnąć.
Sprzęgło napewno się nie ślizga, luz na klamce ok 5mm.
Wie ktoś co może być przyczyną?
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
kolego z tego co piszesz to normalne....
ad1
jak zatrzymujesz sie przed swiatlami to wiadomo zrzucasz biegi w dol az do luzu ... i trzymajac nadla sprzeglo odlaczasz skrzynie od napedu(wlaki stoja)i tryby moga sie niezazebic ("zab idzie w zab") a gdy puscisz sprzeglo wszystkie wali sie obracaja i po wrzyceniu bieg(na przegle ) slychac ten charakterystyczny trzask... to jest wlasnie ta sila obrotowa tych walkow... wiec jak stoisz na swiatlach to nie trzymaj klamki sprzegla a tym bardziej na luzie.....
ad2
tak czasami siedzieje bo moto nie ma synchro skrzyni wiec trzeba ja wyczuc przy jakich obrotach najlepiej wchodza biegi... tak samo mialem w GSX600F....
pozdro
ad1
jak zatrzymujesz sie przed swiatlami to wiadomo zrzucasz biegi w dol az do luzu ... i trzymajac nadla sprzeglo odlaczasz skrzynie od napedu(wlaki stoja)i tryby moga sie niezazebic ("zab idzie w zab") a gdy puscisz sprzeglo wszystkie wali sie obracaja i po wrzyceniu bieg(na przegle ) slychac ten charakterystyczny trzask... to jest wlasnie ta sila obrotowa tych walkow... wiec jak stoisz na swiatlach to nie trzymaj klamki sprzegla a tym bardziej na luzie.....
ad2
tak czasami siedzieje bo moto nie ma synchro skrzyni wiec trzeba ja wyczuc przy jakich obrotach najlepiej wchodza biegi... tak samo mialem w GSX600F....
pozdro
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
- PawulonVBK
- Świeżak
No niby to normalne, tylko że wcześniej się to nie działo a teraz się nasila.
Suzuki GSX-R600 '99
-
longer1234 - Świeżak
PawulonVBK napisał(a):To jeśli ma nie być na luzie, ani nie trzymać sprzęgła to jak ma stać na tych światłach?
Moto ma byc na luzie ale masz puscic sprzeglo

Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
Konio napisał(a):PawulonVBK napisał(a):To jeśli ma nie być na luzie, ani nie trzymać sprzęgła to jak ma stać na tych światłach?
no dzieki Bogu ze sa ludzie domyslini na tym swiecie....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
Konio napisał(a):PawulonVBK napisał(a):To jeśli ma nie być na luzie, ani nie trzymać sprzęgła to jak ma stać na tych światłach?
To moze ja sie dolacze do tematu z moim pytaniem.
Jak juz stoje na swiatlach, mam wrzucony luz, puszczone sprzeglo i potrzebuje ruszyc, wciskam z powrotem sprzeglo, chce wrzucic jedynke... i dupa, nie moge nawet dwojki wrzucic. Natomiast gdy redukuje biegi z pominieciem luzu jest wszystko ok. Stoje na swiatlach z wrzucona jedynka i wcisnietym sprzeglem bo sie boje , ze mi z luzu nie bedzie chcial bieg wskoczyc.
Dlaczego tak sie dzieje, ze z luzu mi czasem nie chce bieg wskoczyc?
-
rambo wwa - Świeżak
dziwny objaw bo najczesciej jest tak ze nawet przypadkowe klepniecie dzwigni biegow powodoje wrzucenie 1dynki i to bez sprzegla.... wiec nie chce zle wrozyc ale to moze byc problem z wodzikami w skrzyni lub sama skrzynia....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 43 gości