Pytanie odnośnie sprawdzenia stanu motocykla
• Strona 1 z 1
Pytanie odnośnie sprawdzenia stanu motocykla
Mam pytanie .
Mam Suzuki Gsx 600 F. Jezdze na nim już drugi sezon. Przed wyjazdem w trase zawsze oglądam go wizualnie no i sprawdzam w miare możliwości czy wszystko jest ok.
Ale pare razy niewiele brakło abym sie zatrzasł. Raz odkreciło mi sie ciągadło tylnego hamulca i mogło mi zblokowac tylne koło co skonczyło by się pewnie w najlepszym przypadku tylko glebą. Raz miałem luzne (prawie poodkręcane) sruby trzymające te "blaszkę" miedzy amortyzatorami co w najlepszym przypadku skutkowałoby tylko glebą. Ostatnio przy wymianie linki sprzęgła zauważyłem odkręconą i luzne sruby mocujące silnik do ramy.
Mam pytanie co ile odkrecacie wszystkie owiewki i sprawdzacie wszystkie śruby itd.
Mam wrażenie że mój sprzęt rozkręca sie sam podczas jazdy i raz na jakiś czas trza wszystko posprawdzac .
Zmień nazwę tematu bo poleci warn. Landryss
Mam Suzuki Gsx 600 F. Jezdze na nim już drugi sezon. Przed wyjazdem w trase zawsze oglądam go wizualnie no i sprawdzam w miare możliwości czy wszystko jest ok.
Ale pare razy niewiele brakło abym sie zatrzasł. Raz odkreciło mi sie ciągadło tylnego hamulca i mogło mi zblokowac tylne koło co skonczyło by się pewnie w najlepszym przypadku tylko glebą. Raz miałem luzne (prawie poodkręcane) sruby trzymające te "blaszkę" miedzy amortyzatorami co w najlepszym przypadku skutkowałoby tylko glebą. Ostatnio przy wymianie linki sprzęgła zauważyłem odkręconą i luzne sruby mocujące silnik do ramy.
Mam pytanie co ile odkrecacie wszystkie owiewki i sprawdzacie wszystkie śruby itd.
Mam wrażenie że mój sprzęt rozkręca sie sam podczas jazdy i raz na jakiś czas trza wszystko posprawdzac .
Zmień nazwę tematu bo poleci warn. Landryss
YZF R6 2007
-
Trener - Stały bywalec
Pierwsza rzecz primo jak jest na oryginalnych śrubach to nie będzie się odkręcać.
Druga rzecz primo jak ktoś lub sam wstawiłeś śruby i nakrętki z biedronki to dlatego tak jest
Druga rzecz primo jak ktoś lub sam wstawiłeś śruby i nakrętki z biedronki to dlatego tak jest
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
skwy napisał(a):Pierwsza rzecz primo jak jest na oryginalnych śrubach to nie będzie się odkręcać.
Ja staram sie utrzymywać wszystko w należytym porządku ale poprzedni właściciele to nie wiem co tam robili. Faktem jest że moto sie trochę "rozkręca". A jak zobaczyłem to luzne śruby pod silnikiem to sie troche wk....em.
Na a moto nie auto i zgodnie z podstawowymi prawami fizyki można polecieć w dół i sprawdzić na sobie jak działa tarcie i temperatura
YZF R6 2007
-
Trener - Stały bywalec
inek01 napisał(a):Jest cos takiego jak klej do gwintow. Np. Locklite.
i po kłopocie. Serio.
Jeśli nie piszesz nic konkretnego to nie pisz wcale. Posty potwierdzające to co zostało już napisane są karane warnami.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Jak byś miał manuala to wiedział byś z jakimi momentami i co jaki czas sprawdzać dokręcenie śrub.
Można powiedzieć że zaleca się co przegląd (rok lub 6000km lub 12000km - zależnie od motocykla).
Jak wiadomo w motocyklach silnik jest dokręcany bezpośrednio do ramy i niektóre śruby, nawet te skręcone na klej potrafią się od wibracji rozkręcać.
Można powiedzieć że zaleca się co przegląd (rok lub 6000km lub 12000km - zależnie od motocykla).
Jak wiadomo w motocyklach silnik jest dokręcany bezpośrednio do ramy i niektóre śruby, nawet te skręcone na klej potrafią się od wibracji rozkręcać.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości