smarowanie łańcucha
• Strona 1 z 2 • 1, 2
smarowanie łańcucha
witam chce nasmarowac lancuch(robie to co 300km) jednak na opakowaniu napisane jest ze przed smaorowaniem mam usunac poprzedni smar i teraz pytanie jak to zrobic?? czy sa jakies specjalne srodki do tego czy po po prpstu mniej wiecej starac sie wyczyscic go szmatka?? bo oczyscic kompeltnie bardzo trudno bedzie?? jak wy to robicie??
- witek33
- Świeżak
Ten za15 zł wystarczy na dwa trzy czyszczenia.
- Najlepiej nafta!
- Albo kupujesz olej przekładniowy np. Spirax 80w90 i szczoteczką 20min polerujesz aż syf spłynie. Wycierasz szmatką i nie ma lepszej ochrony dla łańcucha. Myślę że w takie czyszczenie co 2000km wystarczy.
- Najlepiej nafta!
- Albo kupujesz olej przekładniowy np. Spirax 80w90 i szczoteczką 20min polerujesz aż syf spłynie. Wycierasz szmatką i nie ma lepszej ochrony dla łańcucha. Myślę że w takie czyszczenie co 2000km wystarczy.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Ścigacz.pl
mikun napisał(a):Czyszczenie tylko co 2k ? A w międzyczasie co 200-300km smarowanie i spray ?
Czyszczenie powiedzmy co 1,5-2k + smarowanie dobrym sprayem co 300-400km. Wszystko zależy od warunków.
Oliwiarka automatyczna i tak jest najlepsza, łańcuch czyścisz gdy masz czas a nie gdy musisz.
Ongoing Success
-
Panowie ja zakupilem produkty Castrola ,czyszczenie i smarowanie.Co do czyszczenia totalne wyzucenie pieniedzy .co sie tyczy produktu smarowania moze i on smaruje ale syf jaki zostawia na feldze,wachaczu itd to szok. Dobrze ze sie szybko skonczyly i zakupilem produkt BEL RAY Super clean -to jest dopiero rewelka,Produkt jest koloru bialego wiec i lancuch taki pozostaje co ulatwia sprawdzenie kiedy nalezy go wyczyscic, produkt zostaje tylko na lancuchu chyba ze popryskamy przez nieuwage inne elementy. Co do czyszczenia czytalem aby czyscic olejem przekladniowym ,tak sie zlozylo ze nie mialem pod reka wiec zastosowalem 2-gi sposob z uzyciem Nafty akurat byla w garazu (nie stosowac benzyny lub podobnych). Szczoteczka do zebow i heya
po kilkunastu minutach lancuch i zebatka jak nowe,wszystko rozpuscil,stary smar ,brud itd.Potem Bel Ray i wszystko gotowe.Podsumowujac: jedyny srodek ktorego teraz bede uzywal do smarowania to BEL RAY a czyszczenie?? Zobacze jeszcze z olejem bo uzywajac nafty trzeba troszeczke poczekac zanim sie nasmaruje lancuch.

-
przemko27vr4 - Świeżak
ja ostatnio czyściłem benzyną, trochę na szmatkę i heja, benzyny wcale dużo na takie czyszczenie się nie marnuje (ok 250ml mi starczyło) a łańcuch jest jak nowy 

XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Niedawno znalazłem w garażu skitrany Shell spray do łańcucha... za drugim razem dopiero felgę doczyściłem, co za g.wno, masakra !
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
-
mikun - Świeżak
ja smaruje takim oto smarem http://sklep.scigacz.pl/spray-lancucha- ... -7128.html jeśli da się go trochę za dużo to owszem fela troche zapryska jest ale wyczyszczenie jej zajmuje dosłownie chwilkę
a wiecie czym najlepiej schodzi smar z felg
otóż PLAKIEM
wystarczy mała ilość i fela nie dość że czysta to jeszcze się świeci jak psu jajca 

- lachos R6
- Świeżak
SHVAYA napisał(a):benzyna zżera chyba gumy w lancuchu czy cos takiego, dlatego tak sie nie robi
(nie jestem pewien bo nie mam lancucha)
Też tak słyszałem, dlatego czyszczę naftą
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
Kula07 napisał(a):ja ostatnio czyściłem benzyną, trochę na szmatkę i heja, benzyny wcale dużo na takie czyszczenie się nie marnuje (ok 250ml mi starczyło) a łańcuch jest jak nowy
Świetnie, lubisz jak ci łańcuch padnie po 5000km od nowości??
Łańcuch czyści się NAFTĄ (ang. kerosene). I wcale nie trzeba go zdejmować.
I jeszcze jedno, nafta nie smaruje. Nafta czyści i odparowuje.
Ongoing Success
-
Ja używam w tej chwili smar w sprayu Xeramic i nie polecam go, przestaje chlapać na felgę jak już trzeba znowu łańcuch nasmarować :/ ale moim następnym smarem będzie Valvoline http://www.allegro.pl/item613485678_ir_ ... 1litr.html . Kumpel używa go w zx6r zostawia biały osad na łańcuchu ale trzyma się niebiańsko 

Dream ride... www.youtube.com/watch?v=6EyJz46EMWk
-
Fikol - Świeżak
spokojnie, napisałem, że ostatnio czyściłem co nie znaczy, że robię to zawsze
dziś właśnie kupiłem sprey do czyszczenia łańcucha 

XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe