r6 lampka oleju
• Strona 1 z 1
r6 lampka oleju
witam !!!
Jestem nowy na tym forum wiec najpierw chciałbym się przywitać !!
A teraz problem jaki mam chce kupić motor yamahę r6 2000 r i problem wygląda tam wypatrzyłem motor dziś pojechałem oglądać a tam świeci się lampka oleju motor jest w dobrych pieniądzach wszystko inne jest ok ale czy ta lampka to tylko uszkodzony przekaźnik czujnik czy tez małe ciśnienie oleju nie wiem :/ opinie są podzielone motor chodzi fajnie wszystko jest ok dobrze się wkręca na obroty itp nic nie stuka nie puka czy w yamasze r6 ta lampka tez odpowiada za ciśnienie czy tylko poziom?? i czy kupic ten motor :/ dzięki za podpowiedzi!!
Jestem nowy na tym forum wiec najpierw chciałbym się przywitać !!
A teraz problem jaki mam chce kupić motor yamahę r6 2000 r i problem wygląda tam wypatrzyłem motor dziś pojechałem oglądać a tam świeci się lampka oleju motor jest w dobrych pieniądzach wszystko inne jest ok ale czy ta lampka to tylko uszkodzony przekaźnik czujnik czy tez małe ciśnienie oleju nie wiem :/ opinie są podzielone motor chodzi fajnie wszystko jest ok dobrze się wkręca na obroty itp nic nie stuka nie puka czy w yamasze r6 ta lampka tez odpowiada za ciśnienie czy tylko poziom?? i czy kupic ten motor :/ dzięki za podpowiedzi!!
- ryszard_18
- Świeżak
Re: r6 lampka oleju
ryszard_18 napisał(a):witam !!!
czy w yamasze r6 ta lampka tez odpowiada za ciśnienie czy tylko poziom?? dzięki za podpowiedzi!!
lampka odpowiada za cisnienie a nie za poziom. Moze to tylko wina czujnika. Lepiej sprawdzic to dokladnie przed zakupem
R1 rn12 2004r+ , stunt honda+ AUDI A6 1,8T
- oskaarek
- Świeżak
- ryszard_18
- Świeżak
Moze to cos pomoże:
Kiedys koledze na trawie motor spod tyłka uciekł i się polożył na trawie z racji tego że silnik pracował cos się zepsuło od olejenia nazwy części nie pamiętam ale paliła się wtedy lampka olejenia!!! efektem czego powstał koszt żędu 500 PLN (GPZ 500).
A co do kupowania moto to może lepiej poszukać 100% sprawnego żeby niebyło potem stania u mechanika i płakania nad rachunkami
Kiedys koledze na trawie motor spod tyłka uciekł i się polożył na trawie z racji tego że silnik pracował cos się zepsuło od olejenia nazwy części nie pamiętam ale paliła się wtedy lampka olejenia!!! efektem czego powstał koszt żędu 500 PLN (GPZ 500).
A co do kupowania moto to może lepiej poszukać 100% sprawnego żeby niebyło potem stania u mechanika i płakania nad rachunkami

Części do Bandita !
- Szkot :>
- Świeżak
Tak się składa że w r6 1999-2002 kontrolka odpowiada za poziom oleju i poziom płynu w chłodnicy. Nie świeci się kiedy masz za małe ciśnienie oleju. Ciśnienie da się sprawdzić przez specjalną nakrętke, tylko trzeba mieć miernik i serwisówke.
motur to nie fszystko, fszystko bez moturu to h..
-
Maćko 25 - Świeżak
Z tego co pamiętam wszystkie Yamahy wyposażone w lampkę oleju mają czujnik poziomu oleju (nie mylić z czujnikiem ciśnienia oleju), nie licząc nielicznych skuterów.
Może być uszkodzony czujnik poziomu oleju który do tanich nie należy.
Stawiasz motocykl do pionu, wykręcasz bagnet, wycierasz szmatką wkładasz i wyjmujesz, jak jest poniżej 1/2 stanu to może się zapalać lampka poziomu oleju.
Może być uszkodzony czujnik poziomu oleju który do tanich nie należy.
Stawiasz motocykl do pionu, wykręcasz bagnet, wycierasz szmatką wkładasz i wyjmujesz, jak jest poniżej 1/2 stanu to może się zapalać lampka poziomu oleju.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Najłatwiej zdiagnozować rodzaj czujnika poprzez przekręcenie zapłonu, w sprawnych yamahah zapali się kontrolka oleju i zgaśnie nawet nie uruchamiając silnika, świadczy to o czujniku poziomu jak napisał Raczek_6, w motocyklach z czujnikiem ciśnienia lampka zgaśnie dopiero po uruchomieniu, jak w samochodzie.
- Marian_r6
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości